Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla si objednala speciální skla za miliony dolarů, a neví proč. Zkoumá, jestli kvůli nové Muskově obří vile

Tesla si objednala speciální skla za miliony dolarů, a neví proč. Zkoumá, jestli kvůli nové Muskově obří vile
ČTK
Dušan Kütner
duk

Vedení Tesly začalo vyšetřovat, na co byly určeny tuny speciálního velkoformátového skla, které si firma objednala za miliony dolarů. Jednou z hypotéz je, že měly tvořit fasádu nového obřího domu, který měl vzniknout nedaleko Austinu pro šéfa automobilky Elona Muska a zda a jak to souvisí s Muskovým plánem výstavby zcela nového města pro zaměstnance Tesly či SpaceX zvaného Snailbrook, uvedl deník The Wall Street Journal.

Reklama

Uvnitř Tesly byl známý jako „Projekt 42“, který počítal s vybudováním obrovské prosklené budovy poblíž sídla automobilky v texaském Austinu, ale mimo hlavní město. Interně byl tajný projekt popsán jako dům pro generálního ředitele Elona Muska, napsal deník The Wall Street Journal. A to by byl problém – použitím firemních peněz na soukromé účely by se mohl Musk dopustit nekalého činu, dodal deník.

Miliardář Elon Musk chystá v Texasu vlastní „utopické“ město. Se svými továrnami i zaměstnanci

Vítejte u Šnečího potoka. Musk chystá v Texasu vlastní město s továrnami Tesly či Boring Co. a jejich zaměstnanci

Miliardář a vizionář Elon Musk plánuje postavit vlastní město nazvané Snailbrook na části z tisíců akrů nově zakoupených pastvin a zemědělské půdy nedaleko hlavního města Texasu Austinu, kam se loni přemístil i se sídlem automobilky Tesla. Jeho vize spočívá ve vytvoření jakéhosi utopického městečka v sousedství jeho továren Tesla, SpaceX a Boring Company, kde by jejich zaměstnanci mohli žít a pracovat, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Plány projektu, na kterém zaměstnanci Tesly diskrétně pracovali minulý rok, se postupem času měnily, řekli WSJ lidé obeznámení s věcí. Jeden koncept ukazoval strukturu ve tvaru zkrouceného šestiúhelníku s továrnou Tesly v pozadí. Další pak měl podobu rozlehlého proskleného kvádru s obytnou čtvrtí v okolí, přičemž hlavní objekt vypadal, že zahrnuje ložnice, koupelny a kuchyně, uvedly zdroje deníku WSJ. V jednu chvíli se mezi zaměstnanci objevily i spekulace, že by součástí Projektu 42 mohlo být muzeum.

K čemu potřebujeme tolik skla, ptají se zaměstnanci

Zakázka za miliony dolarů na specializované sklo – typ velkoformátových panelů používaných na fasádách budov – vyvolala u některých zaměstnanců obavy, k čemu budou materiály použity. Poté členové představenstva Tesly prošetřovali, zda nebyly zneužity zdroje společnosti a zda v tom hrál roli sám Musk. V rámci interního šetření také vedení Tesly zkoumalo, kolik času zaměstnanci na projektu strávili času.

Americký miliardář Elon Musk

Analýza: Zázračných 150 procent. Jak Tesla dokázala za půl roku vydělat investorům tolik?

Trefit dno bývá cílem investorů, ačkoli to je nemožné. Trefit dno akcií Tesly však zase tak složité nebylo. A kdo nakoupil akcie slavného výrobce elektromobilů letos v lednu, sklízí nyní zisk kolem 150 procent. Důvody? Tady jsou.

Přečíst článek

Výsledek vyšetřování ve firmě a stav projektu se zatím nepodařilo zjistit. Tesla, Musk a Robyn Denholm, který je předsedou představenstva Tesly, na žádosti deníku WSJ o komentář nereagovali. 

Zásady společností týkající se toho, co tvoří osobní nebo profesní výdaje vedoucích pracovníků velkých firem, se liší v závislosti na firmě a mohou mít širokou volnost, říkají podle WSJ odborníci na správu a řízení společností. Kompenzační balíčky mohou zahrnovat přístup k firemnímu letadlu, pomoc od finančního poradce nebo třeba členství v prestižním country klubu.

Experti také říkají, že pro správní rady je vzácnější podepisovat souhlas s používáním firemních finančních prostředků pro osobní bydlení, ačkoli se to může stát v souvislosti s částmi domů využívaných jinak k pracovním účelům. 

Muskovy plány na utopické město Snailbrook

Gigatovárna Tesly u Austinu je klíčovou součástí Muskova expandujícího obchodního impéria ve státě „osamělé hvězdy“, v němž sídlí i továrny společností SpaceX a Boring Company. Musk a zaměstnanci jeho společností již dříve více či méně konkrétně popsali vizi „utopického města“ s názvem Snailbrook podél řeky Colorado v okrese Bastrop, asi 55 kilometrů jihovýchodně od Austinu, uvedl The Wall Street Journal začátkem tohoto roku

Nové město Snailbrook Elona Muska u Austinu v americkém Texasu. zdroj: profimedia.cz

Muskova vize spočívá ve vytvoření jakéhosi utopického městečka v sousedství jeho továren Tesla, SpaceX a Boring Company, kde by jejich zaměstnanci mohli žít a pracovat. Muskovi spolupracovníci v souvislosti také hledali nemovitost v oblasti Austinu právě i pro jejich šéfa, uvedl deník.

New York

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

Nejvyšší počet dolarových milionářů, stomilionářů a miliardářů na světě žije v New Yorku. V žebříčku sestaveném poradenskou společností Henley & Partners je hned polovina z první desítky měst, do nichž se stahují ti nejbohatší, v USA, dva zástupce má Čína, po jednom Japonsko, Velká Británie a Singapur. Oproti předchozímu žebříčku je patrný výrazný vzestup amerického Austinu a Houstonu, což souvisí s přesunem Bit Tech firem z Kalifornie, a také Rijádu či Dubaje, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme