Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nevinen. Musk se podle soudu nemusí zodpovídat ze svých tweetů

Twitter, který vlastní Elon Musk, se potýká s poklesem z příjmů z reklam. Chce proto tržby zvýšit prodejem uživatelských jmen.
Profimedia.cz
 ČTK

Zakladatel a šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk podle soudu není vinen z podvodu v kauze svých tweetů z roku 2018. Podnikatel v nich tvrdil, že má připravené financování pro převzetí společnosti Tesla do soukromých rukou. To se však nikdy neuskutečnilo. Skupina akcionářů na něj následně podala hromadnou žalobu a tvrdila, že je uvedl v omyl. O pátečním rozhodnutí informují zahraniční tiskové agentury.

Reklama

Akcie Tesly posílily

Soudní proces se týkal otázky, zda dvojice tweetů, které Musk zveřejnil na počátku srpna 2018, poškodila akcionáře Tesly během desetidenního období, které předcházelo Muskovu přiznání, že k transakci, kterou si představoval, nedojde. V prvním ze dvou tweetů Musk uvedl, že má zajištěné financování na odkup Tesly za 72 miliard dolarů (nyní 1,6 bilionu korun), a to v době, kdy se firma potýkala s výrobními problémy. Druhý tweet o několik hodin později naznačoval, že dohoda je na spadnutí. Obchodování s akciemi Tesly bylo po jeho tweetech pozastaveno a cena akcií pak několik týdnů kolísala.

Porota se podle agentury Reuters v pátek radila jen zhruba dvě hodiny a jednomyslně se shodla na Muskově nevině. Musk se procesu přímo v soudní síni neúčastnil, krátce po vynesení verdiktu na twitteru napsal, že si rozhodnutí poroty „hluboce váží“. „Díky bohu moudrost lidu zvítězila,“ uvedl. Právní zástupce žalobců Nicholas Porritt řekl, že jej verdikt zklamal a že nyní „přemýšlí o dalších krocích“.

Akcie Tesly mají za sebou druhý nejlepší týden v historii firmy

Jak Fénix z popela. Akcie Tesly mají za sebou druhý nejlepší týden v historii firmy

Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla tento týden posílily o 33 procent. Mají za sebou nejlepší týden od května 2013 a druhý nejlepší vůbec. Píše o tom server CNBC.

Přečíst článek

Dohodl se s urovnáním sporů

Akcie Tesly v reakci na verdikt posílily o 1,6 procenta, uvedla agentura Reuters. Podle analytika společnosti Wedbush Dana Ivese "skončila temná kapitola pro Muska a Teslu". Podle něj se někteří akcionáři obávali, že budou muset v případě Muskovy prohry u soudu prodat další akcie Tesly.

Musk se kvůli tweetům již dříve dohodl na urovnání s regulátorem trhu s cennými papíry ve výši 40 milionů USD (nyní 880 milionů Kč). V rámci urovnání také odstoupil z funkce předsedy správní rady Tesly, ale zůstal jejím ředitelem a nepřiznal pochybení. Skupina akcionářů pak podala na druhého nejbohatšího muže na světě hromadnou žalobu, ve které se tvrdila, že uvedl investory v omyl. Jimi najatý odborník vyčíslil ztráty, které akcionářům údajně způsobil Muskův tweet, na 12 miliard dolarů (264 miliard Kč).

Žalobci požadovali miliardové odškodné. Podle agentury AP je rozhodnutí důležité pro Muska i proto, že agresivně hájil své možnosti svobodně a rozsáhle tweetovat. Provozovatele sociální sítě Twitter Musk loni v říjnu koupil za 44 miliard dolarů (nyní 969 miliard Kč).

Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí

Je už na čase investovat do akcií? Ideální chvíle se již blíží

Akciové tituly v loňském roce plošně odepsaly téměř dvě desítky procent. A to zejména kvůli nejistotě způsobené třemi černými labutěmi – dozvuky pandemie, razantní inflací a válkou na Ukrajině. Na to vše reagovaly centrální banky růstem sazeb, což právě poslalo akciové tituly do záporu. Jak se svět nastavuje na novou realitu, začíná se mluvit o konci utahování měnové politiky, a tedy i o opětovném nastartování růstu akcií. Kdy ta doba přijde? Již velmi brzy, shodují se odborníci. 

Přečíst článek

Akcie Tesly mají za sebou druhý nejlepší týden v historii firmy

Jak Fénix z popela. Akcie Tesly mají za sebou druhý nejlepší týden v historii firmy

Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla tento týden posílily o 33 procent. Mají za sebou nejlepší týden od května 2013 a druhý nejlepší vůbec. Píše o tom server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme