Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk vypnul Ukrajině satelity pro navádění dronů. K válečným účelům Starlink není, tvrdí

Naštvaný Musk vypnul Ukrajině satelity pro navádění dronů. K válečným účelům Starlink není, tvrdí
Official SpaceX Photos / Creative Commons / CC0
 ČTK

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat satelitní internetovou službu Starlink k ovládání bezpilotních letounů. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla prezidentka firmy Gwynne Shotwellová. Systém Starlink podle ní neměl nikdy sloužit jako zbraň. Ukrajina se už téměř rok brání ruské vojenské agresi.

Reklama

„Víme, že je (ukrajinská) armáda používá ke komunikaci, a to je v pořádku," řekla novinářům Shotwellová. „Ale naším záměrem nikdy nebylo, aby se používaly k útočným účelům," poznamenala.

Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska

Muskova SpaceX tvrdí, že už nemůže platit internet na Ukrajině, píše CNN

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska tvrdí, že už nemůže nadále platit internetové služby na Ukrajině, a žádá americký Pentagon, aby financováni převzal. Informovala o tom stanice CNN na základě dokumentů, k nimž získala přístup. Ukrajina podle ní obdržela odhadem 20 tisíc terminálů Starlink.

Přečíst článek

Použití Starlinku pro práci s bezpilotními letouny podle ní přesahuje rámec smlouvy, kterou společnost SpaceX uzavřela s ukrajinskou vládou. Dohoda se týkala humanitárních účelů, jako je poskytování širokopásmového internetu nemocnicím, bankám a rodinám zasaženým ruskou invazí, uvedla šéfka podniku.

Vítaná pomoc pro ukrajinskou armádu

Musk bezprostředně po začátku ruské invaze zpřístupnil Ukrajině satelitní internetovou službu Starlink, která se ukázala jako užitečná nejen pro běžné občany zasažené výpadky klasických komunikačních sítí, ale také jako důležitá pro akceschopnost ukrajinské armády. Terminály Starlink na Ukrajinu dodala firma SpaceX a vlády některých západních zemí zaplatily další dodávky těchto zařízení do země, uvedl Reuters.

Nástěnná malba zobrazující žoldáky ruské Wagnerovy skupiny, která zní: „Wagnerova skupina – ruští rytíři“ poničená barvou na zdi v Bělehradě, Srbsko, 13. ledna 2023. Ruská Wagnerova skupina, soukromá vojenská společnost vedená Jevgenijem Prigozhinem , darebácký milionář s dlouholetými vazbami na ruského prezidentaVladimír Putin, hraje stále viditelnější roli v bojích na Ukrajině.

Rusko zahájilo velkou ofenzívu v Luhansku. Stoupá role soukromé Wagnerovy armády

Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl ve své aktuální zprávě o stavu bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Tempo ruských operací podél linie Svatove-Kreminna v západní Luhanské oblasti se za poslední týden výrazně zvýšilo a ruské zdroje podle ISW informují o tom, že ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a postupují na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, především pak severozápadně od Svatove u Kupjanska a západně od Kreminny.

Přečíst článek

Ukrajina od začátku ruské vojenské agrese účinně využívá bezpilotní letouny jednak pro zjišťování nepřátelských pozic, druhak pro zaměřování palby a také na shazování bomb. „Existují věci, které můžeme udělat, abychom omezili jejich schopnost to dělat," uvedla Shotwellová s odkazem na využití Starlinku pro drony. Podrobnosti nesdělila.

Rusko se podle ní pokusilo rušit signály Starlinku v regionu, na což SpaceX reagoval vylepšením softwaru této služby. Koncem loňského roku nastaly na Ukrajině výpadky služeb Starlink, což SpaceX nevysvětlil.

Na fotce Olaf Scholz, Volodymyr Zelenskyj

Scholz: Za žádnou cenu nesmějí být zbraně Západu použity mimo Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že při boji s korupcí provede tolik personálních změn, kolik bude třeba. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajinské bezpečnostní složky během dne podnikly domovní prohlídky například u bývalého ministra vnitra Arsena Avakova nebo miliardáře Ihora Kolomojského.

Přečíst článek

Tank Leopard 2 ve výzbroji německé armády.

Němci v ráži. Vláda povolila vývoz na Ukrajinu i starších tanků Leopard 1

Německo vedle moderních tanků Leopard 2 v jednom případě povolilo i vývoz tanků staršího modelu Leopard 1 na Ukrajinu. Podle agentury DPA to řekl mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. O kolik tanků jde, ale neuvedl. Veřejnoprávní televize ARD mezitím zveřejnila průzkum veřejného mínění, podle něhož s dodávkami německých tanků Ruskem napadené zemi souhlasí většina obyvatel spolkové republiky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme