Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elon Musk se opět míchá do politiky. Po Putinovi chce jednat s Číňany

Zakladatel a CEO Tesly Elon Musk letí do Číny.
ČTK
Stanislav Šulc

Zakladatel automobilky Tesla a majitel sociální sítě Twitter jede na návštěvu Číny. Děje se tak v situaci, kdy jsou čínsko-americké vztahy na bodě mrazu. Média spekulují, že bude v Šanghaji jednat s místními politiky kvůli tamní továrně Tesly. To všechno tajně.

Reklama

Druhý nejbohatší muž planety si opět plete byznys s geopolitikou. Elon Musk se rozhodl odletět do Číny a chce jednat s místními politiky. Píše to agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené s cestou. Ta totiž podle všeho není příliš veřejná.

Musk do Číny jede zejména kvůli svému nejlukrativnějšímu byznysu, kterým je stále automobilka Tesla. Pro tu je Čína druhým největším trhem po Spojených státech a jen letos v únoru se tu prodalo bezmála 75 tisíc elektrovozů této značky, což podle portálu CNBC představuje meziroční nárůst o 32 procent.

Za dogecoiny prý bude možné kupovat doplňky k Tesle, prohlásil její šéf Elon Musk.

Musk si už zase hraje z dogecoinem. Kryptoměna výrazně posiluje

Cena digitální měny dogecoin podle serveru CoinDesk za posledních 24 hodin vzrostla zhruba o čtvrtinu. Děje se tak v reakci na to, že internetová síť Twitter začala v pondělí logo této měny zobrazovat namísto svého vlastního loga. Majitelem společnosti Twitter se na podzim stal miliardář Elon Musk, který už v minulosti měnu dogecoin propagoval.

Přečíst článek

Nicméně elektrovozy levnějších čínských značek začínají být čím dál větším problémem nejen pro evropské automobilky, ale také pro Teslu. V únoru totiž čínská automobilka BYD na domovském trhu prodala více než 191 tisíc vozů. A podíl této značky na trhu s elektrovozy vzrostl z 27 na aktuálních 37 procent.

Musk se navíc obává zpomalení poptávky kvůli obecnému zastavení růstu spotřeby, které v Číně probíhá. V současnosti totiž šanghajská továrna Tesly produkuje 20 tisíc vozidel týdně, to je přitom více, než kolik čínský trh v tuto chvíli chce. I proto Tesla i na čínském trhu snižuje ceny a zároveň rozšiřuje export z čínské fabriky do celého regionu.

Musk mezi USA a Čínou

Muskova cesta sice z jeho pohledu je zcela nutná, odehrává se však v situaci, kdy čínsko-americké vztahy uvízly na mrtvém bodě. Čína právě v sobotu spustila třídenní vojenské cvičení poblíž Tchaj-wanu, na což USA reagovaly dalším potvrzením podpory ostrova, který se cítí ohrožen čínskými aktivitami.

Elon Musk

Muskovo působení v Twitteru seřízlo hodnotu firmy o polovic

Elon Musk převzal Twitter loni na podzim, když za sociální síť po soudních tahanicích nakonec zaplatil 44 miliard dolarů a stáhl veškeré akcie z burzy. Od té chvíle se však hodnota Twitteru prudce propadá.

Přečíst článek

A nejde jen o Tchaj-wan. Spojené státy Čínu podezřívají z aktivní špionáže prostřednictvím balónů, a USA se nelíbí ani to, že Čína utužuje vztahy s Ruskem, které vede válku proti Ukrajině a čelí sankcím ze strany mezinárodního společenství.

I proto se toho o Muskově cestě oficiálně mnoho neví a jakékoli dotazy jsou odbyty s tím, že se detailní program ještě ladí a není nic ke zveřejnění.

Když Elon mluvil s Putinem

Muskova pozice vůči Číně a USA je komplikovaná, protože sázka Tesly právě na Čínu je ohromná. Odpovídá tomu i skutečnost, že dvojkou v automobilce je Tom Zhu. Ten se narodil v Číně a do Tesly nastoupil v roce 2014. Stal se viceprezidentem právě pro Čínu, na začátku letošního roku se stal druhým mužem celé firmy.

Twitter, který vlastní Elon Musk, se potýká s poklesem z příjmů z reklam. Chce proto tržby zvýšit prodejem uživatelských jmen.

Musk zacouval. Omluvil se zaměstnanci, který se o svém vyhazovu dozvěděl z Twitteru

Majitel americké společnosti Twitter Elon Musk se omluvil bývalému zaměstnanci z Islandu, s kterým si na stejnojmenné platformě vyměnil sérii nepříjemných tweetů. Tweety se týkaly dotazu, který pracovník oddělení produktového designu Halli Thorleifsson vznesl ohledně toho, zda je ve firmě ještě zaměstnán, nebo ne. Následně se dozvěděl, že byl propuštěn, uvedla BBC.

Přečíst článek

A Musk vztahy s asijskou mocností prohlubuje i sám. Loni v říjnu poskytl rozhovor Financial Times, v němž uvedl, že by se Tchaj-wan měl stát zvláštní správní zónou Číny. Tehdy nejbohatší muž planety podotkl, že by Peking a Tchaj-pej mohly dospět k přijatelné dohodě.

Ve stejné době přitom vyšlo najevo, že zakladatel Tesly nejspíš jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a mluvil s ním o jakémsi mírovém plánu. Ten pak zveřejnil na Twitteru. To přitom americkým občanům zakazuje jeden z nejstarších federálních zákonů známý jako Loganův act.

USA se krizi již nejspíš nevyhnou

Lukáš Kovanda: Krize v USA už je téměř nevyhnutelná. Dopadne i na Čechy

V USA klesají úvěry nejvíce v historii. Zvyšuje se tak riziko recese v USA, která by neblaze dolehla i na Česko.

Přečíst článek

Pavel Maurer

Za čtyři, osm nebo dvanáct korun? Víme, která vajíčka jsou ta nejlepší

Na hniličku, míchaná nebo natvrdo? Nejlepší jsou každopádně vajíčka od farmářů. U těch se vyplatí na cenu zase tak moc nehledět.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme