Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za čtyři, osm nebo dvanáct korun? Víme, která vajíčka jsou ta nejlepší

Pavel Maurer
Archiv Pavla Maurera
Pavel Maurer

Na hniličku, míchaná nebo natvrdo? Nejlepší jsou každopádně vajíčka od farmářů. U těch se vyplatí na cenu zase tak moc nehledět.

Reklama

Minulé léto jsem byl na Moravě na snídani u jednoho kamaráda milionáře (možná miliardáře, ale já nikdy neuměl moc dobře počítat). Když jsme pomalu dopíjeli ranní kávu, naklonila se přes plot jeho maminka a podala mu krabičku čerstvých, domácích vajec. Pochutina k nezaplacení!

Máme tady dobu Velikonoční, a tak se nedivte, že myslím na vajíčka, která se nás v posledních dnech valí jako vlny tsunami. Ať už jsou na měkko, na hniličku, natvrdo, čokoládová, nugátová, křepelčí, pštrosí, kachní.. Já miluji vejce plněná, vejce benedikt nebo prostě jen volská oka. I když ta domácí, která nám umíchala žena mého přítele a přidala do nich pažitku, chilli a ještě nějaké jemné koření, s topinkou chutnala báječně! Hlavně protože byla žluťoučká, poctivá, prostě za všechny peníze.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Víme, kde si v Praze dáte nejlepší plzničku

Češi milují pivo. A umí ho i skvěle uvařit a načepovat. Gurmet Pavel Maurer radí, kam si v Praze skočit na excelentní plzničku nebo dvě. Třetí už ale leze hodně do peněz.

Přečíst článek

Vajíčka jsou nejlepší od farmářů

Když jsem u těch peněz, myslím, že od té doby, co jsem snídal ta vajíčka zdarma přes plot, tak se jejich cena na běžném trhu téměř zdvojnásobila. Některé statistiky tvrdí, že vajíčka jsou dokonce úplně na špičce zdražovací křivky potravin. Vůbec se nechci pouštět do rozebírání statistických údajů. Faktem je, že když jsem byl nedávno v jednom větším supermarketu, mohl jsem si koupit jedno vejce za 4, 5, 6 ale i 12 korun.

Reklama

Vajíčka mě baví, rád si studuji popisky na krabičkách a zkoumám, z jakého jsou chovu, zda jsou v bio kvalitě. A abych řekl pravdu, moc některým popiskám nevěřím. Jsem vůči mnoha gastronomickým informacím čím dál víc ostražitější. I protože jsou popisky na prouktech tak titěrné, že bych k jejich přečtení potřeboval lupu. Jindy tuším, že za některými odbornými výrazy se skrývá malá (zákonem těžko postižitelná) dezinformace matoucí zákazníka.

Zrovna včera jsem kupoval dvě docela luxusní paštiky a paní za pultem mi říkala: „Vy naivko, chcete kachní paštiku a ne vepřovou? Já vám ji dám, ale upozorňuji vás, že ta s nápisem ‚kachní‘ má v sobě asi jen čtyři procenta něčeho z kachny a ostatní je z úplně jiných zvířat, většinou z oblasti vepřového a drůbežího separátu.“ Trochu mě přešla chuť, ale překvapen jsem vlastně ani moc nebyl. Myslím, že i s vejci je to často podobné.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: I michelinští kuchaři umějí zklamat

Nedávno jsme s přáteli v jednom novém pražském hotelu zaplatili 14 tisíc korun za večeři ve čtyřech. Degustační menu připravil hostující londýnský šéfkuchař, jež má jednu hvězdu od slavného průvodce Michelin. Ještě teď mě pálí kapsa a na jazyku cítím pachuť celkem nic moc jídla, o trapné obsluze nemluvě. Ale pěkně popořádku.

Přečíst článek

Proto si je nejraději kupuji od naší sousedky, která chová své hejno na břehu Vltavy. Tam mají její slepičky velký výběh, mohou si poskakovat, pořád různě hrabat, což prý geneticky slepice milují a potřebují. Když totiž nemůžou svými pařáty hrabat a vybírat ze země broučky, larvičky, kořínky, semínka, tak jsou vlastně nešťastné, a tak trochu mimo svoji přirozenost.

A právě proto u těchto lokálních, řekněme farmářských vajec, je mi cena úplně fuk. Tady vítězí kvalita. Podstatné je, že mám tzv. svého dodavatele, kterému věřím. Raději spořádám šest vynikajících vajec týdně za osm korun kus než dvanáct mizerných a vybledlých klecových chudinek za poloviční cenu.

Vím, že každý nemá možnost ani čas kontrolovat svoje zdroje potravin od základu, ale dnes nám nabízí trh vejce jednak v obchodech, kde si můžeme najít a oblíbit svoji značku, ale též jsou po celé republice rozšířeny farmářské trhy, kde můžete téměř vždy najít stánek chovatele slepic. 

A nakonec tohoto velikonočního vajíčkového povídání mám zprávu. Pokud byste si chtěli dát vejce skvěle připravená na desítky způsobů a pobývali náhodou v Barceloně, na slavném bulváru Passeing de Gràcia najdete restauraci jménem L'Eggs pod vedením slavného katalánského šéfkuhaře Paco Peréze. Všechna jídla jsou zde z vajec a vy tam rozhodně zapomeňte na cholesterol.

Pavel Maurer

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Od guláše přes smažák až k falafelu. Stravovací návyky Čechů se lepší

Pavla Maurera zná každý milovník dobrého a kvalitního jídla. Kromě gastronomických bedekrů a festivalů si jeho jméno lze spojit i s mottem „Nejezte blbě“, kterým bude Pavel Maurer inspirovat i čtenáře byznysového serveru Newstream. Maurerův gastroseriál plný vůní a chutí startujeme rozhovorem s tímto českým gurmetem.

Přečíst článek

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Trdelník se sekanou? Dobrou chuť, české to není

Nedávno mi syn nabídl, že si můžu dát chat, tedy okamžitý osobní rozhovor, s umělou inteligencí (AI). Prý mi odpoví na úplně všechny otázky na světě. Pochopitelně jsem skončil u gastronomie.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Pavel Maurer

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Od guláše přes smažák až k falafelu. Stravovací návyky Čechů se lepší

Přečíst článek

Cizinci vystavili účet tuzemské gastronomii. Nejhorším pokrmem je chlebová polévka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme