Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Druhým mužem Tesly po Muskovi se stane nenápadný šéf pro čínský trh

Druhým mužem Tesly po Muskovi se stane nenápadný šéf pro čínský trh
ČTK / AP
 ČTK

Šéf čínské pobočky výrobce elektromobilů Tesla Tom Zhu převezme přímý dohled nad montážními závody automobilky v USA a nad prodejními operacemi v Severní Americe a Evropě. Stane se tak druhým nejvýše postaveným manažerem společnosti po Elonu Muskovi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na interní oznámení firmy, do kterého měla možnost nahlédnout.

Reklama

I nadále bude Zhu viceprezident pro celou Čínu a zůstane mu také odpovědnost za prodej v ostatních částech Asie. Bude tak mít přímý dohled nad dodávkami vozů na všechny hlavní trhy i nad provozem důležitých výrobních center.

Reakce na akvizici Twitteru?

Koncem loňského roku Zhu a jeho tým dostali za úkol řešit problémy s výrobou ve Spojených státech. To tehdy vyvolalo mezi jeho kolegy očekávání, že je připravován na větší roli v automobilce. Zhuovo jmenování do globální funkce přichází v době, kdy Muska rozptyluje akvizice Twitteru a analytici a investoři do Tesly naléhají, aby přijal kroky, které by mu umožnily zaměřit se na Teslu.

Symbol pro Twitter se objevil na monitorech newyorské burzy v úterý 4. října 2022. Obchodování s akciemi Twitteru bylo tehdy zastaveno poté, co akcie prudce vzrostly po zprávách, že Elon Musk bude pokračovat ve své transakci v hodnotě 44 miliard dolarů.

Akcie Tesly dál rekordně ztrácí. Firma se potýká s konkurencí a s výrobními problémy

Akcie americké společnosti Tesla směřují k největšímu měsíčnímu, čtvrtletnímu i ročnímu propadu za dobu své existence. Jen za úterý odepsaly 11 procent a od začátku prosince jsou levnější o 44 procent. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že Tesle vyrůstá konkurence, k tomu se potýká s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco šéf Tesly Elon Musk věnuje až příliš mnoho času firmě Twitter, kterou koupil na podzim.

Přečíst článek

Tesla v pondělí oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí dodala 405 278 vozů, což bylo méně, než čekali analytici. Ve stejném období loni Tesla dodala na trh 308 600 vozů. Za celý rok 2022 se prodej Tesly zvýšil o 40 procent na rekordních 1,31 milionu automobilů.

Na vrcholu firmy po devíti letech

Zhu se narodil v Číně, nyní však vlastní novozélandský pas. Do Tesly nastoupil v roce 2014. Předtím byl projektovým manažerem ve firmě, kterou založili jeho spolužáci a která radila čínským dodavatelům pracujícím na infrastrukturních projektech v Africe.

V době dvouměsíčních omezení pohybu v souvislosti se snahou zabránit šíření nemoci covid-19 byl Zhu mezi zaměstnanci, kteří spali v továrně, protože se snažili udržet ji v provozu. Když Tesla minulý měsíc na svůj Twitter umístila obrázek na oslavu toho, že její továrna v texaském Austinu dosáhla milníku ve výrobě Modelu Y, byl Zhu mezi stovkami usmívajících se dělníků v tovární hale.

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na americkém trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Americká automobilka Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, zůstává jedničkou na trhu s elektromobily ve Spojených státech. Její tržní podíl se však snižuje, protože konkurenti uvádějí na trh čím dál více cenově dostupnějších modelů. Vyplývá to ze zprávy společnosti S&P Global Mobility. V letošních prvních třech čtvrtletích se podíl Tesly na trhu s elektromobily v USA podle této zprávy snížil na 65 procent ze 71 procent před rokem a ze 79 procent v roce 2020. S&P předpokládá, že do roku 2025 se tento podíl propadne na méně než 20 procent.

Přečíst článek

Zhu je nenápadným manažerem, chodí nakrátko ostříhaný a dává přednost fleecovým bundám se značkou Tesla. Bydlí ve vládou dotovaném bytě vzdáleném deset minut od šanghajské gigafactory. Vedení hlavních výrobních centrech přebírá v době, kdy se Tesla připravuje na uvedení svého modelu Cybertruck a modernizované verze sedanu Model 3. Tesla rovněž uvedla, že vyvíjí levnější elektromobil, další podrobnosti k plánu však neposkytla.

Člen správní rady Tesly James Murdoch v listopadu řekl, že společnost nedávno identifikovala možného Muskova nástupce, jeho jméno však neuvedl.

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme