Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elon Musk údajně jednal s Putinem. Pokud ano, hrozí mu vězení

Elon Musk
ČTK / AP
Stanislav Šulc
sta

Politický komentátor Ian Bremmer na Twitteru uvedl, že mu Elon Musk prozradil, že před svým návrhem „řešení“ války na Ukrajině jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Pokud se tak skutečně stalo, Musk porušil jeden z klíčových amerických zákonů známý jako Logan Act, který zakazuje Američanům jednat s cizími vládami. 

Reklama

Elon Musk rozehrál další ze svých partií, která však tentokrát může dopadnout poměrně tragicky. A to nejen pro něj. 

Již před pár dny na Twitteru Musk odprezentoval svůj „mírový plán“ pro Ukrajinu. Ten spočíval v tom, že světové společenství a Ukrajina uznají ruské územní nároky na zhruba 15 procent území Ukrajiny. Výměnou za ukončení války a obnovení dodávek energetických i jiných surovin. Musk se za tento nápad stal terčem kritiky a zdálo se, že jde jen o další výstřelek excentrického miliardáře, kterému svět naslouchá se stále menším nadšením. 

Elon Musk

Stanislav Šulc: I mistr Musk se někdy utne. Koupě Twitteru je jeho největší prohra

Elon Musk s velkou pompou ohlásil, že sociální síť Twitter nakonec přeci jen koupí, a dokonce za původní cenu 44 miliard dolarů. A už i přišel s plánem, že síť přetvoří ve vysněnou „everything app“. Tedy aplikací pro všechny na všechno. Tak to možná nakonec i dopadne, ale pravda je, že se Musk jen snaží zastřít jednu z největších a nejdražších proher své dosavadní kariéry.

Přečíst článek

Nicméně vlivný politický komentátor Ian Bremmer na Twitteru uveřejnil další část příběhu, která celou situaci značně komplikuje. „Elon Musk mi prozradil, že o Ukrajině jednal napřímo s Vladimirem Putinem a Kremlem. A také mi sdělil, kde má Rusko nejzazší meze,“ uvedl Bremmer. „Nikdo by neměl věřit Bremmerovi,“ reagoval promptně Musk s úsečností sobě vlastní. „Píšu o geopolitice desítky let, vždy zcela otevřeně, pravdivě a bez bázně a hany. A nyní tomu není jinak,“ odpověděl zpátky Bremmer. 

Porušil Musk zákon? 

Pokud se to skutečně odehrálo tak, jak uvádí Ian Bremmer, velmi pravděpodobně Elon Musk porušil jeden z nejdůležitějších amerických zákonů. Takzvaný Logan Act byl přijat v roce 1799, kdy Spojené státy americké ještě tvořilo jen původních pár kolonií. Mladý stát byl tehdy ve sporu s Francií a třenice značně komplikovaly rozvoj politický i ekonomický. 

Elon Musk

Musk si svými chybami podřezává větev. Akcie Tesly klesly o 16 procent

Akcie společnosti Tesla miliardáře Elona Muska zažily svůj vůbec nejhorší týden od března 2020. Týden uzavřely celkovým poklesem o 16 procent na 233 dolarech za akcii. Za propad mohou především Muskova špatná rozhodnutí. Musk se k celkové situaci ohledně Tesly na Twitteru vyjádřil jako o velice „intenzivních sedmi dnech”.

Přečíst článek

I vydal se jeden z méně významných státníků George Logan jako soukromá osoba a bez jakéhokoli státního pověření do Francie, aby zjišťoval, za jakých podmínek by Francie byla ochotna ukončit akce proti americkým obchodním lodím. Po svém návratu byl označen za zrádce. Nicméně mladý stát rok na to raději přijal nový zákon, který podobné soukromé akce zakazuje. Podle dostupných informací byl k dnešnímu dni Logan Act využit jen jedinkrát na počátku 19. století a ani tento případ nikdy nedospěl před soud. 

Nicméně Muskova aktivita by naplnění podstaty tohoto zákona naplňovala. Nyní je na tahu americká vláda a místní spravedlnost. 

Hrátky s Čínou 

Mezitím Musk dál pokračuje ve své alternativní geopolitice, tentokrát již v klasičtějším podání, tedy prostřednictvím médií a sociálních sítí. Zakladatel automobilky Tesla vyvolal ostrou kritiku Tchaj-wanu a naopak si získal přízeň Číny poté, co v rozhovoru s britským deníkem Financial Times uvedl, že by se Tchaj-wan měl stát zvláštní správní zónou Číny.

Tesla, ilustrační foto

Tesla trhá rekordy, odbyt aut ve třetím čtvrtletí stoupl o více než třetinu

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí dodal zákazníkům rekordních 343 830 vozidel. Proti druhému čtvrtletí se tak odbyt zvýšil o 35 procent. Vyplývá to z údajů, které firma zveřejnila na svých internetových stránkách. Dodávky ve třetím čtvrtletí nicméně zaostaly za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na více než 359 tisíc vozů.

Přečíst článek

Nejbohatší muž světa v této souvislosti podotkl, že by Peking a Tchaj-pej mohly dospět k přijatelné dohodě. 

Zda tomu předcházela podobná přímá jednání, v tuto chvíli není jisté. Nicméně Musk má v Číně výrazné zájmy. Jednak tu má Tesla jednu z největších fabrik, jednak je právě Čína jedním z hlavních konzumentů elektromobilů. A Tesla se potřebuje na rychle rostoucím trhu s velkou místní konkurencí prosadit. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme