Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud
ČTK
 ČTK

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyšetřuje Elona Muska kvůli jeho loňskému převzetí firmy Twitter (nyní X). Napsala to agentura Reuters, podle níž jde především o to, jestli Musk neporušil federální zákony o cenných papírech, když Twitter za 44 miliard dolarů, v přepočtu bilion korun, koupil.

Reklama

SEC Muska v květnu letošního roku předvolala, aby vypovídal, ale americký miliardář tak navzdory původnímu příslibu neučinil. Nyní se proto komise obrátila na soud, aby k tomu Muska donutil. Muskovi právníci tvrdí, že ho SEC "obtěžuje". Jeho svědectví prý už má k dispozici.

Musk nejprve v sociální síti získal menšinový podíl, o čemž informoval úřady opožděně v dubnu 2022. Ve stejný měsíc oznámil, že chce Twitter koupit celý, ale pak se z již uzavřené dohody snažil vycouvat. Když mu hrozil soud, který by ho k dokončení transakce mohl donutit, převzal v říjnu 2022 kontrolu nad Twitterem.

Styl řízení Elona Muska je pro inzerenty na síti X toxický

Muskův styl řízení je toxický. Inzerenti na síti X ho nezkousli

Americké příjmy z reklamy na sociální síti X od října 2022, kdy ji ještě pod názvem Twitter převzal miliardář Elon Musk, každý měsíc klesají nejméně o 55 procent. Podle agentury Reuters to plyne z dat třetích stran. Společnost má od převzetí potíže s udržením některých inzerentů, protože značky se obávají rychlých změn pod Muskovým vedením.

Přečíst článek

Spor kvůli Tesle

Čtvrteční žádost SEC soudu  dále vyhrotila spory komise a Muska, které se táhnou už od roku 2018, kdy Musk na twitteru napsal, že se chystá stáhnout výrobce automobilů Tesla z burzy, čímž se podle SEC dopustil podvodu. Tesla a Musk za to dostali každý pokutu 20 milionů dolarů, v přepočtu tehdy 446 milionů korun.

Musk od té doby SEC opakovaně kritizoval a požadoval její reformu.

Muskův Neuralink zahájí nábor pacientů, kterým vloží čip do mozku

Hledají se „pokusní králíci“. Muskův Neuralink shání dobrovolníky, kterým vloží čip do mozku

Neurotechnologický startup Neuralink oznámil, že získal povolení k zahájení náboru pacientů pro svou první klinickou studii na lidech. Firma vyvinula mozkový implantát, který má pomoci pacientům s těžkým ochrnutím ovládat vnější technologie pomocí nervových signálů.

Přečíst článek

Tweety jen za peníze. Musk hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k síti X

Tweety jen za peníze. Musk hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k síti X

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X, dříve známé jako Twitter. Je to podle něho jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů na této síti. Majitel Twitteru to podle BBC uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany nebyla jen poznámka na okraj, nebo zda šlo o signál, že záměr už je v přípravě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme