Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zápisky z cest Pavla Maurera: V Katalánsku rajčata vyvažují zlatem

V Katalánsku kvůli suchu vyletěla cena rajčat vzhůru
iStock
Pavel Maurer

Voda. Zázračná tekutina, bez které by nebylo života. V některých koutech naší planety už dobře vědí, co to je, když se jí nedostává. A právě jedno z takových míst navštívil gurmet Pavel Maurer a se čtenáři Newstreamu se podělil o své zamyšlení o vodě.

Reklama

Včera jsem navštívil svého přítele v Katalánsku. Byl smutný a prováděl mě svojí strádající a trochu i umírající zahradou. Nacházíme se v oblasti Costa Brava asi sto kilometrů severovýchodně od Barcelony. Většina turistů má tutu část Španělska spojenou s mořem, sluncem, krásnými plážemi a příjemnou letní dovolenou prokládanou vynikající místní gastronomií plnou ryb, mořských plodů, jamónu, skvělé zeleniny, extra panenským olivovým olejem a domácími víny za velmi přijatelnou cenu.

Jenže tato oblast není pouze o moři. Stačí, abyste se „posunuli“ třeba jen o dva kilometry do vnitrozemí a hned vidíte, že právě v této době tady panuje nevídané sucho! A pozor. Vyhlášení místních úřadů zní: žádné bazény, mytí aut, zavlažování trávníků a zalévání nedůležitých plodin.

Smrtící sucho

Mému příteli uschly (mimo jiné) mandarinky, granátové jablko, broskev, mandloň, potom samozřejmě skoro všechny květiny, třeba ibišek a okrasný bílý jasmín. Teď statečně bojuje o citrus, šalvěj a nějaké další stromky, které ovšem neumím identifikovat. Každopádně jeho nevelký olivový sad zatím vypadá, že vodu nepotřebuje. Staleté olivy nás, díky bohu, nejspíš přežijí!

Já jsem se byl ještě projít nedalekým lesíkem, kde vždy tekl tenký proud potůčku z místních hor. Nic. Tam, kde se vždy rochnili zdejší divočáci, ani kapka vody, žádná rozblácená tratoliště, ani dekagram vlhkého bláta. A to je alarmující!

Rajčata vyvažovaná zlatem

Zahradníci odmítají vysazovat rajčata, protože si nejsou jistí, zda je budou mít čím zalévat. A tak v zemi, kde rajče je povinná ingredience téměř všech pokrmů, tak tady cena rajčat neúměrně stoupá. Lidé panikaří a kupují si vlastní záhony, že budou pěstovat pro svoji potřebu…

Telecí řízek za 300 korun? To je tak akorát

Představte si, že máte na talíři nádherný telecí řízek! Je z telecí kýty naklepaný natenko, tak jak je zvykem třeba v Rakousku. Je tak akorát usmažený, samozřejmě na másle. A podávaný s bramborovým salátem. Řekněme, že jeho cena je 300 korun. Připadá vám to moc? Pojďme si s gurmetem Pavlem Maurerem rozebrat, co všechno je třeba do ceny takového Wiener Schnitzelu započítat.

Přečíst článek

A já si říkám, je to dobře? Pro někoho asi jo. Každopádně, třeba si díky katastrofálnímu suchu uvědomíme, že nic není zadarmo. A že neustálá nabídka v supermarketech všeho - v zimě v létě, sezóna/ne-sezóna - je vlastně tak trochu bláznivá a hlavně nepřirozená. A do budoucna spíš neudržitelná!

Přemýšlím o vodě a myslím, že bychom o ní - alespoň občas - měli přemýšlet všichni. Voda je totiž úplně nejzajímavější, když ji nemáte k dispozici. Už jste to někdy zažili? Že se nemůžete napít, vyčistit si zuby nebo si umýt ruce či obličej, když zrovna chcete? Najednou nastává situace, že ten kohoutek nikde není a nebo je, jenomže z něj nic neteče. Věřte mi, že je to velmi zvláštní pocit, když dostanete nařízeno od svého starosty, že můžete používat vodu pouze pár hodin denně a ne pro všechno, co byste si přáli.

Voda bude dražší

Myslím, že jsem někde četl, že voda bude dražší. Nejen u nás, ale všude. Když si představím, že vodu, kromě celé gastronomie, používá prakticky veškerý průmysl, trochu se bojím. Je celkem jasné, že její cena se promítne prakticky do všeho kolem nás. Já ale stejně věřím, že to určitě přežijeme, ale třeba nás tahle situace naučí méně vodou plýtvat. To pro začátek stačí!

Sledujte další díly gastroseriálu Pavla Maurera Nejezte blbě! na Newstreamu.

Karel III. v den své korunovace

Pavel Maurer: Co měl král Karel III. k obědu v den korunovace. Exotiku v klasice

Miliony lidí na celé planetě o víkendu sledovaly nevídanou korunovaci. Mě na této unikátní parádě samozřejmě zajímá pohled gastronomický. Co asi po těch únavných hodinách čekání, mávání, modlení, zpívání a provolávání slávy nakonec měli k jídlu? Jak vypadal korunovační oběd? Co jedli a pili nejprestižnější aristokraté světa? Kdo měl tu čest a pochopitelně i nejvyšší prověrku, aby mohl potěšit vyprahlá hrdla králů, ministrů, princezen, vévodů, knížat, slovutných lordů a prezidentů?

Přečíst článek

Pavel Maurer: I obyčejné bylinky dokáží udělat z každého jídla gurmánský zážitek

V bytě, na balkoně, na zahradě. Bylinkám se může dařit všude. A v jídle udělají obří službu. I ty nejobyčejnější rostlinky umějí být kořením života, míní gurmet Pavel Maurer a přiznává, že jejich pěstování propadl.

Přečíst článek

Je libo moučné červi, cvrčky, sarančata a jiný hmyz? To jsou pochoutky blízké budoucnosti

Je libo moučné červy k večeři? Hmyz se pomalu vkrádá i do jídelníčku Evropanů

Je libo saranče na grilu, vařeného škorpióna nebo smaženého moučného červa v bramborovém těstíčku? Hmyz se pomalu, nenápadně a nenávratně vkrádá do našeho jídelníčku. A je dost pravděpodobné, že bez něj to v příštích letech naše planeta z hlediska výživy obyvatelstva nepřežije.

Přečíst článek

video

Moje gastro cesta začala klinickou smrtí, říká gurmet Pavel Maurer

„Nejvíce, ze všeho co jsem kdy udělal, mě těší naše občanská iniciativa 3DUBY. Tu jsme s manželkou založili ještě s Martinou Navrátilovou v době, kdy se celý gastro nápad jen rozjížděl,” říká jedna z nejvýraznějších tváří české gastronomické scény Pavel Maurer. „Chtěl jsem, aby tady po mně něco zbylo. Zasazení stromů předcházela nehoda v Alpách, při níž jsem prožil klinickou smrt,“ uvedl v pořadu Značka: Osobně zakladatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích Maurerův výběr Grand restaurant a oblíbené gastro události Prague Food Festival.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče

Pavel Maurer: Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče. A já se ptám, bude mi chutnat?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme