Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Není voda jako voda. Nekazte si dovolenou zrádnou kostkou ledu

Pavel Maurer: Není voda jako voda. Nekazte si dovolenou zrádnou kostkou ledu
iStock
Pavel Maurer

Není ale voda jako voda a tuplem ne pro "zhýčkaného" Evropana. Dovolenou v tropech vám může znepříjemnit i pár nevinně vyhlížejících kostek ledu v osvěžujícím drinku. Gurmet Pavel Maurer se podělil o tip, jak si i na cestách vylepšit tuto životadárnou tekutinu.

Reklama

Tyhle řádky píšu v severním Katalánsku, kde již třetí měsíc pobývám na území, které český turista zná pod názvem Costa Brava. Je tu horko, ale když se podívám na teplotní předpověď pro Českou republiku, tak jsme prakticky nastejno. Jediná místní výhoda je, že od moře nebo z Pyrenejí občas fouká. A tak se to nebývalé teplo dá lépe snášet. Ale teploty se tu drží vysoko i v noci, dvacetpětstupňů je standard, zatímco v Česku se na noc příjemně ochladí a dá se tak lépe spát. No a pochopitelně, když jste pak třeba v Barceloně, tak naakumulované teplo sálá také z domů z betonu a asfaltových ulic. Letos navíc Španělsko omezuje vodní hospodářství, městské kašny jsou bez vody, nesmí se napouštět bazény, technicky zavlažovat zahrady a umývat auta. Dokonce jsem slyšel, že některé regiony vysílají do vzduchu drony, kterými kontrolují dodržování příslušných omezení a při porušení přicházejí citelné pokuty.

Voda. Strategická položka, v určitém smyslu možná víc důležitá než nafta, plyn, atom. Když auto nemá benzín, je to otrava, ale když člověk nemá vodu je to smrt! Ženy v některých afrických vesnicích chodí denně čtyři až šest hodin ke společným studnám, aby nabraly pitnou vodu do svých nádob, které pak ladně odnášejí na svých hlavách. Říká se, že i proto mají tak krásně rovné držení těla a nikdy je netrápí plotýnky a bolest za krkem. Když není voda, je to opravdu velký problém.

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z extrémně suchého vzduchu. A efektivněji než Američané podporovaní Billem Gatesem

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z pouštního vzduchu. A lépe než Američané podporovaní Gatesem

Americká výzkumná společnost Source Global, do níž mimo jiné zainvestoval i Bill Gates, má nyní silného konkurenta z Česka. Firma Karbox, která je součástí průmyslového holdingu CSG miliardáře Michala Strnada, vyvinula násobně výkonnější zařízení na získávání vody z pouštního vzduchu.

Přečíst článek

Víte, co pijete?

O to víc, právě v těchto horkých dnech doma i u moře je třeba nakládat s vodou chytře. Jednak neplýtvat a pak pít kvalitní vodu. Musíme co nejvíce zavlažovat své tělo. Ovšem měli bychom vědět jakou vodu pijeme. Já osobně se vyhýbám vodě balené, vadí mi plastové obaly, vadí mí transport sem a tam, mnohem víc využívám různých domácích „čistíren”. Možností je dnes mnoho, ať už používáme různé kuchyňské nádoby s filtry, nebo máme přímo nainstalovány tyto filtry na vodovodní řad. V zahraničí k vodě často čichám a když cítím příliš chlóru nebo jiné chemikálie, začnu hledat alternativní zdroje. V takovém případě se podvoluji i vodě balené, i když netuším jak byla uskladněna, jaká je kvalita plastové lahve a tak podobně.

Poradím vám zcela unikátní způsob jak si „vylepšit“ vodu nejen doma, ale i na cestách. Je to aktivní uhlí z Karélie zvané - šungit. Šungit, cituji, je hornina, jehož největší naleziště se nachází v severozápadním Rusku. Jde o vynikající antioxidant. Nic se nevyrovná jeho schopnosti čistit vodu od škodlivých příměsí. Současně dodává organismu prospěšné mikro a makroprvky. Jedná se o velmi silný a vzácný kámen, který neutralizuje elektromagnetické záření.

Rozhodně nejsem reklamním pracovníkem, agentem ani prodejcem šugnitu, ale vděčným uživatelem. Osobně mám již několik let v kuchyni na stole velkou karafu s šungitem a vodou, která nám všem doma chutná. Celý pytlík tohoto produktu stojí pár korun a určitě vodě prospěje.

Pokud vám někdo v jakémkoli místě na světě nabídne vodu, nebo voda prostě poteče z kohoutku, nebo vám ji v podobě ledových kostek vrhnou do nápoje či osvěžujícího koktejlu, buďte ostražití! Voda je přítel, ale pro naše zhýčkaná evropská bříška může být nečekaným skrytým problémem velkých střevních potíží. Nechci tím naznačovat, že nejbezpečnější je pít pivo, víno, rum nebo whisky (i když je to moje soukromá teorie přežití v kontaminovaném prostředí), ale faktem je, že tekutiny již zpracované poskytují jistotu. Ale pozor na led - ten může všechno zvrátit. A tak vám přeji skvělou dovolenou - a buďte opatrní, ať si to užijete.

Další díly gastroseriálu Nejezte blbě! s Pavlem Maurerem čtěte na Newstream.cz

Na dovolené se diety nedrží

Na dovolené se diety nedrží. A nebuďte jako Američani, věřte šéfkuchaři, radí Pavel Maurer

Léto je tu a s ním i čas dovolených a poznávání nových míst, kultur i gastronomických specialit. Doby, kdy si Češi na cestu k moři přibalili paštiky a konzervy, jsou naštěstí dávno pryč. A v čase silné koruny se v řadě destinací můžeme i poměrně "levně" najíst. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer se pro Newstream podělil o své tipy, jak si z takové gastrotour neodvézt i nějakou tu potíž.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Facebook mě naučil, že buřty s cibulí lidi zajímají víc než fine dining

Na Facebooku se Pavel Maurer pohybuje už nějaký ten pátek. Posledních deset let na něm zveřejňuje příspěvky výhradně spojené s gastronomií. Přesto ho stále ohromuje a šokuje, jak nepředvídatelné reakce mohou tyto vzkazy vyvolat. A jak sám říká, vůbec neplatí, že čím více úsilí, času a peněz do sdělení investujete, tím více reakcí sklidíte. Haute cuisine v tomto zápase o pozornost jasně prohrává s buřty s cibulí.

Přečíst článek

Výhled z karlovarského nového gastropodniku Varyo.

Pavel Maurer: Kde se najíst ve Varech aneb Tipy nejen pro festivalové období

Už třetí den courám po festivalově laděných Karlových Varech a přemýšlím, jaká gastronomická doporučení vám dám nejen na období „filmové”, ale na kdykoli, kdy se rozhodnete sem přijet. Je to fakt kouzelné místo, říká gastronovinář a gurmet Pavel Maurer, který se pro Newstream podělil o své tipy na kulinářské zážitky.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme