Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer, gastronomický novinář a publicista

Pavel Maurer, gastronomický novinář a publicista, vydavatel průvodce po tuzemských restauracích, nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant.

Novinář, který se přes dvacet let věnuje gastronomii. Vydává průvodce po tuzemských restauracích, nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant. Pořádá Prague Food Festival a zimní Grand Restaurant Festival. Měl vlastní pořad Nejezte blbě! na Radiožurnálu. Se serverem newstream.cz spolupracuje od března 2023.

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Na planetě Zemi najdeme nepřeberné množství lokálních kuchyní, tradičních jídel i nápojů. Některé části světa si však se svou gastronomií dokázaly získat srdce většiny. Gastroinfluencer Pavel Maurer má o vítězích jasno. Jde o italskou, čínskou a indickou kuchyni. Jak je možné, že právě tyto se dokázaly prosadit prakticky na celé naší planetě?

Přečíst článek

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek

Pavel Maurer: Proč hruška od českého farmáře chutná líp, než ta z Jižní Afriky

Přečíst článek

Pavel Maurer: Jedno polité sako na účet podniku? To by bylo vskutku milé

Nehody typu obsluhou potřísněného saka, tak ty se stávají. Nevyhýbají se ani špičkovým restauracím s jinak bezchybným servisem. Podle reakce personálu ale poznáte kvalitu a charakter podniku, píše ve svém pravidelném sloupku pro Newstream gastroinfluencer a novinář Pavel Maurer.

Přečíst článek
V Jižní Koreji schválili zákon zakazující konzumaci a prodej psího masa

Pavel Maurer: Konec psího guláše. Jihokorejci schválili přelomový zákon

Dáte si dnes k večeři „smažené artyčokly“ nebo raději „kokršpanělské ptáčky“? Ne, věřte mi, že jako Evropan a též vlastník a milovník několika psů vůbec nechci zlehčovat horkou až trochu bulvární zprávu, která obletěla celou naší planetu. A sice že v Jižní Koreji před pár dny schválili zákon zakazující konzumaci a prodej psího masa, chování a porážení psů pro tyto účely, uzavření „psích restaurací“ atd.

Přečíst článek
Olivový olej

Gastroinfluencer Maurer: Pro olivový olej nechodím do supermarketu, ale k pěstiteli

Není olej jako olej. Ten olivový působí blahodárně na vaše zdraví. Tohle tekuté zlato ale přitahuje také šmelináře. Dejte si pozor, jakou kvalitu kupujete, radí ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek
Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Pavel Maurer: Bez chlebíčků, čočky a ovocného salátu to prostě není Silvestr. Letos ale bude jiný

Miluju chlebíčky a kvalitní víno. Jedno je však jisté: v posledních vteřinách tohoto roku budeme myslet víc než kdykoli jindy na ty, co již nejsou mezi námi, píše o letošním Silvestru ve svém pravidelném sloupku gastronaut Pavel Maurer.

Přečíst článek

Méně plýtvat jídlem. S novoročním předsevzetím začněte raději hned, radí Pavel Maurer

Řekněme si pravdu přímo do očí, i když je tvrdá: Plýtváme prakticky vším. Oblečením, energiemi, surovinami, jídlem, vodou. Důvody našeho plýtvání mnohdy bývají iracionální i zcela blbé! píše ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastronaut Pavel Maurer a přidává pár rad nejen na udržitelnější Vánoce.

Přečíst článek
Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Vánoce jsou za dveřmi a k nim dost možná neodmyslitelně patří také smažený kapr. Nebo dáváte přednost řízkům? Gastronaut Pavel Maurer se ve svém pravidelném sloupku pro Newstream přiznal, že na vánočního kapra u nich doma „moc nejsou“, přednost dávají rybám z moře.

Přečíst článek

Knižní tipy gastronauta: Kuchařky, které pod stromečkem potěší nejen gurmány

Nemusíte být zrovna foodie (nadšenec do jídla a jeho přípravy - pozn. red), aby vás pod stromečkem potěšila dobrá kuchařka. Známý gastroinfluencer Pavel Maurer rozdává prověřené knižní tipy, které i chutnají.

Přečíst článek
Ryba v akci? Tak tu si raději odpusťte

Ryba v akci? Tak tu si raději odpusťte, radí gastroinfluencer Pavel Maurer

Black Friday dorazil i do supermarketů. Skutečně ale chceme kupovat tvrdé rohlíky, za pár dní prošlé salámy nebo dokonce rybu v akci? Stojí nám to za to? Na to se ptá gastroinfluencer Pavel Maurer ve svém pravidelném gastronomickém sloupku na Newstreamu.

Přečíst článek
Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Před několika lety jsem měl tu čest a zcela unikátní příležitost navštívit a osobně ochutnat v prefektuře Okajama v Japonsku několik „sakevaren“ (výrobny saké) a před několika dny jsem si to malinko zopakoval a opět ochutnal a vyslechl příběh tohoto typického lokálního nápoje tentokrát v prostorách rezidence Japonského velvyslance.

Přečíst článek
Sůl nad zlato? Je třeba to krotit

Pavel Maurer: Sůl nad zlato? Češi dochucovadlo používají až příliš

Jsem v sedmém nebi, když si namažu krajíc chleba (třeba Šumavu) farmářským máslem a posypu solí. Chléb a sůl - základní, chutné, jednoduché a vlastně i laciné pochutiny. Jenže není té soli v našem jídelníčku až moc? Mám na mysli tu skrytou sůl, kterou nevidíme, ale denně konzumujeme často v neúměrných částkách a zatěžujeme tak náš organismus.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme