Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče. A já se ptám, bude mi chutnat?

Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče
Pavel Maurer, užito se svolením
Pavel Maurer

Rajčata, původně označovaná jako rajská jablka, jsou pro gurmeta Pavla Maurera něco jako pozemský zázrak, rostou téměř všude a v kuchyni umí udělat velkou parádu. Má to ale háček, při pěstování jsou náročná na přísun vody. A ta se s postupující klimatickou změnou stává stále vzácnější. Vědci nelení a šlechtí odrůdy, které tolik závlahy nepotřebují. Co myslíte, ztratí takové nežíznivé rajče na chuti? přemítá Maurer.

Reklama

Asi vás moc nepřekvapí, že Kryštof Kolumbus a jeho „mořská parta“ přitáhli do Karibiku a Jižní Ameriky smrtící infekční choroby a na oplátku si jako „poděkování“ odvezli do Evropy, kromě tun zlata, také sazenice kukuřice, brambor a rajčat. V 15. a 16. století to byly celkem exotické, chuťově ne příliš gurmánské plodiny, které ovšem postupem doby sehrály a i dnes sehrávají významnou roli v našem jídelníčku. Dokážete si představit italskou kuchyni bez rajčat? Nebo naši bez brambor? Já tedy ne!

V Katalánsku kvůli suchu vyletěla cena rajčat vzhůru

Zápisky z cest Pavla Maurera: V Katalánsku rajčata vyvažují zlatem

Voda. Zázračná tekutina, bez které by nebylo života. V některých koutech naší planety už dobře vědí, co to je, když se jí nedostává. A právě jedno z takových míst navštívil gurmet Pavel Maurer a se čtenáři Newstreamu se podělil o své zamyšlení o vodě.

Přečíst článek

Rajčata jsou opravdu velmi významná zelenina a některé výzkumy tvrdí, že obsahují neuvěřitelné množství pro naše tělo prospěšných látek. Nechci rozebírat osud těch, co mají rajče na „black listu“, a pevně věřím, že dokázali najít adekvátní náhradu, která jim víc chutná. 

Musím ovšem zmínit, že není rajče jako rajče. Občas si doma dělám „slepou ochutnávku“. Koupím třeba deset různých rajčat ze supermarketů, od několika farmářů a přidám dokonce i něco z vlastní zahrádky. Pak požádám manželku, aby mi zavázala oči, a tyto různé vzorky ochutnávám. Někdy si to vyzkoušejte, pocítíte ty diametrální rozdíly v chuti!

Chvíli budete žvýkat polystyren, pak „něco“ úplně bez chuti, dojde i na nějaké kyseláče a pak to přijde. Vaše chuťové pohárky zaznamenají symfonii chuti opravdového rajčete. Jméno pěstitele si poznamenejte a pokud to jen trochu půjde, už nekupujte jinde.

Samozřejmě je třeba respektovat, že jiná rajčata používáme na vaření a jiná do salátů. Třeba v Řecku, Španělsku nebo v Itálii mají běžně v obchodech rajčata rozdělena chuťově a cenově podle jednotlivých druhů a způsobů gastronomické úpravy. Takže to tam zákazníci mají jednodušší. Ale my Češi si poradíme i tak. 

Nejvlhčejší místo ve Velké Británi, řeka Derwent v údolí Borrowdale v údolí Lake District na západě Anglie, poprvé v historii vyschla.

Příroda ve stresu. Nejdeštivější místo v Anglii přišlo o řeku, vyschla

Velká Británie má pověst země, kde často prší. Ale klimatické změny způsobily, že letos vyschla řeka Derwent na vůbec nejdeštivějším místě Anglie, v turisty vyhledávaném údolí Borrowdale na severozápadě země. Příroda je ve stresu, uvedl deník The Guardian.

Přečíst článek

Rajské jablko, pozemský zázrak

Rajčatům, plodině v Evropě ještě před pěti sty lety zcela neznámé, se daří téměř všude na světě. Úžasná je i jejich druhová rozmanitost. Produkce rajčat je dnes přímo enormní, což je vzhledem k jejich náročnosti na závlahu pro planetu také poměrně velká zátěž. Nedávno ale proběhla tiskem zpráva, že izraelští vědci vyvinuli novou variantu rajčat, která vykazují zvýšenou odolnost vůči suchu a mohou pomoci farmářům v boji s destruktivními následky klimatické změny.

Nový objev vědců z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě může významně ovlivnit zvýšení výnosu a odolnost rajčat vůči suchu. Každý, kdo měl někdy na záhonu nebo v truhlíku rajče, ví, že se neobejde bez spousty vody. V porovnání s komerčními odrůdami rajčat lze u nové varianty snížit spotřebu až na polovinu. To je samozřejmě fantastická úspora vody, stále významnější strategické suroviny. To můžeme pocítit i v těchto dnech, kdy vidíme ve zpravodajství z celé Evropy, že udeřila nevídaná horka, že v mnoha městech zavírají veřejné fontány, na mořských plážích jsou vyřazeny sprchy, nesmí se napouštět soukromé bazény a že v dalších letních měsících nás zřejmě čekají další omezení.

GMO, kukuřice

Genové inženýrství se zase přiblížilo k evropským polím

Genově upravené zemědělské plodiny by se mohly už příští rok objevit na polích v Anglii. Ta by se tak mohla stát vzorem pro Evropskou unii, která genově upraveným rostlinám klade spoustu administrativních překážek, komentuje vědecký novinář Josef Tuček. I v EU se ale prosazuje názor, že nepoužívat poznatky vědy škodí zemědělcům i spotřebitelům.

Přečíst článek

Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče. Jak to dopadne?

Takže kupříkladu rajče, které spotřebuje v horku litr vody denně, v „nové“ formě klidně přežije s půllitrem. Moje otázka je ovšem ze světa kulinárního: „Bude mi tohle rajče ještě pořád chutnat?“

Dokáží vědci při snížení náročnosti na závlahu udržet skvělou chuť a aroma rajčat? Bude mít modifikované rajče v sobě pořád dost vitamínů, antioxidantů, karotenoidů a jiných zdraví prospěšných látek?

Příroda nás naučila, že spousta plodin, které trochu „trpí“, ze sebe vydává úžasné plody, jako například vinná réva, ale je také dost jiných plodin, které, když jim odeberete něco z toho, co jim naordinovala příroda, tak naopak začnou produkovat zmetky.

Mnoho zemědělských plodin už bylo v minulosti modifikováno či geneticky vyšlechtěno, některé úspěšně, jiné méně. Tak snad to pro rajčata dopadne dobře. Ať už je máme ve svém jídelníčku v oblibě, anebo do nich nedokážeme ani kousnout!

Další díly seriálu Nejezte blbě s Pavlem Maurerem sledujete zde

Pavel Maurer: Není voda jako voda. Nekazte si dovolenou zrádnou kostkou ledu

Není ale voda jako voda a tuplem ne pro "zhýčkaného" Evropana. Dovolenou v tropech vám může znepříjemnit i pár nevinně vyhlížejících kostek ledu v osvěžujícím drinku. Gurmet Pavel Maurer se podělil o tip, jak si i na cestách vylepšit tuto životadárnou tekutinu.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Facebook mě naučil, že buřty s cibulí lidi zajímají víc než fine dining

Na Facebooku se Pavel Maurer pohybuje už nějaký ten pátek. Posledních deset let na něm zveřejňuje příspěvky výhradně spojené s gastronomií. Přesto ho stále ohromuje a šokuje, jak nepředvídatelné reakce mohou tyto vzkazy vyvolat. A jak sám říká, vůbec neplatí, že čím více úsilí, času a peněz do sdělení investujete, tím více reakcí sklidíte. Haute cuisine v tomto zápase o pozornost jasně prohrává s buřty s cibulí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme