Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Bublinky nevadí. Jednou provždy, zuby se po nich víc nekazí

Pavel Maurer: Bublinky nevadí. Jednou provždy, zuby se po nich víc nekazí
iStock
Pavel Maurer

Žádná celulitida, zubní kaz či žaludeční vředy. Pokud máte rádi vodu s bublinkami, klidně ji pijte. Nebojte se děsivých fám o perlivé vodě, jsou to především vybájené mýty, upozorňuje gastroinfluencer Pavel Maurer.

Reklama

„Perlivá (sycená) voda je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných (sodovka) je uměle přidáván,“ zní odborná definice.

A proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Protože některým z nás prostě více chutnají! Nápoj s bublinkami prokrví sliznice dutiny ústní, což navodí příjemné brnění v ústech a zlepší se nám senzorická hodnota nápoje i pokrmů. Zároveň se však nezvýší jeho kalorická hodnota. Pokud ovšem nejsou do perlivé vody přidány cukry, dochucovadla, barviva a další zbytečnosti.

Když v restauraci objednávám vodu, devadesát procent žen žádá neperlivou. Myslím, že je k tomu vedou především tři důvody: nechtějí, aby se jim během stolování zpětně vracel do úst CO2, prostě aby neříhaly. Pak se bojí, že jim bublinky zkazí zuby. A případně ještě někde omylem natrefily na nesmysl, že bublinky podporují náchylnost k celulitidě. Pár takových „fake news“ stačí k tomu, že si pro jistotu prakticky nikdy nedají perlivou vodu.

Dlouhodobě sleduji několik žen ve svém okolí, do nichž se mi občas podaří propašovat perlivou nebo alespoň „jemně perlivou“ vodu a ani po mnoha letech jsem si nevšiml, že by se u nich negativně projevil některý z těchto strašáků.

Pavel Maurer: Proč hruška od českého farmáře chutná líp, než ta z Jižní Afriky

Určitě to znáte. Dovážená, ještě téměř zelená rajčátka balená v plastové vaničce, která na pult supermarketů putovala stovky kilometrů, nemohu konkurovat šťavnatým, voňavým a zralým rajským jablíčkům ze zahrady. Čeští pěstitelé se nyní rozhodli označovat svou produkci společnou ochrannou známku, která má být zárukou kvality a lokálnosti. Nad významem tohoto počinu se zamýšlí gastroinfluencer Pavel Maurer ve svém pravidelném sloupku pro Newstream.

Přečíst článek

Propláchnutí chuťových pohárků

Ano, pravda, bublinky v nápojích mohou způsobit nepříjemné nadýmání a to zejména u osob s citlivým trávením. Perlivé nápoje nejsou úplně vhodné pro osoby po operacích trávicích orgánů, při zánětech střev, refluxu a při potížích s nadýmáním.

Nicméně, většina odborníků se shoduje, že čistá perlivá voda naše zdraví nijak závažně neohrožuje. Dokázán je pouze účinek na plynatost a nadýmání. Popíjením „bublinek“ rychleji stimulujeme tvorbu žaludečních šťáv, což urychluje trávení, ale současně nám perlivá voda jakoby „čistí“ chuťové pohárky na jazyku a jsme pak mnohem citlivější k různým chutím, ingrediencím a finesám lahodných pokrmů či nápojů.

K vínu raději vodu nesycenou

Když už jsem u nápojů, při několika vinných testech naslepo (blind-testing) se potvrdilo, že kombinace minerálních a perlivých vod způsobuje velmi odlišné vnímání vína. Někdy může přírodně sycená minerálka dokonce značně změnit koncovou chuť a téměř zkazit dojem z vína. Sommeliéři proto doporučují k vínu spíše vodu neperlivou a zcela neutrální.

Olivový olej

Gastroinfluencer Maurer: Pro olivový olej nechodím do supermarketu, ale k pěstiteli

Není olej jako olej. Ten olivový působí blahodárně na vaše zdraví. Tohle tekuté zlato ale přitahuje také šmelináře. Dejte si pozor, jakou kvalitu kupujete, radí ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek

Odborná veřejnost je pod tlakem stále nových výzkumů a není v konzumaci perlivé vody vždy v úplné shodě. Proto doporučuji - všeho s mírou. Pokud bublinky někoho vysloveně dráždí, myslím, že se bez nich určitě obejde. Pokud je však naše tělo v pořádku, myslím, že proložit našim pitným režimem vodu sycenou, ať už přírodně nebo uměle, rozhodně není na škodu. V restauracích už nám ji servírují přes třicet let. Jako první v Česku nabídli hostům perlivou vodu v pražské restauraci V Zátiší, psal se rok 1991. Do té doby nevídané je dnes zcela běžné. A v naší rodině si objednáváme vždy to samé: jednu a jednu bez bublin. Ale hlavně nesmí být v plastu!

Další díly seriálu Nejezte blbě! s Pavlem Maurerem čtěte exkluzivně na Newstreamu

Pavel Maurer: Týdně sníme jednu plastovou platební kartu

Čelíme invazi nanoplastů. To je holý fakt. Jsou všude, ve vodě, vzduchu, jídle i v životně důležitých orgánech lidí, třeba v mozku. Vědci spočítali, že člověk za týden sní až pět gramů tohoto odpadu. Pro srovnání, přesně tolik váží vaše kreditní karta. Tak tedy dobrou chuť!

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme