Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Příroda ve stresu. Nejdeštivější místo v Anglii přišlo o řeku, vyschla

Nejvlhčejší místo ve Velké Británi, řeka Derwent v údolí Borrowdale v údolí Lake District na západě Anglie, poprvé v historii vyschla.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Velká Británie má pověst země, kde často prší. Ale klimatické změny způsobily, že letos vyschla řeka Derwent na vůbec nejdeštivějším místě Anglie, v turisty vyhledávaném údolí Borrowdale na severozápadě země. Příroda je ve stresu, uvedl deník The Guardian.

Reklama

Horní řeka Derwent v Borrowdale v Lake District – známá svou pověstí nejdeštivějšího a nejvlhčího místa v Anglii – je téměř úplně suchá, což vede odborníky k varování před „katastrofálními podmínkami pro divokou zvěř“, uvedl The Guardian.

Sucho třetí rok v řadě 

Jedná se o třetí rok v řadě, kdy dlouhotrvající vážné sucho vysušilo velké části řeky, řekla Ruth Mackayová, šéfka rybolovu ze společnosti West CumbriaRivers Trust. „Naše příroda je již ve stresu," řekla.

Alpy přišly  o rekordní množství ledovců. Kvůli extrémnímu horku a suché zimě

Alpy přišly o rekordní množství ledovců. Kvůli extrémnímu horku a suché zimě

Loňský rok byl v Evropě druhým nejteplejším v měřené historii a provázela ho řada klimaticky extrémních jevů. Kombinace vůbec nejteplejšího léta a suché zimy vedla k rekordnímu úbytku alpských ledovců. V klimatické zprávě za rok 2022 to uvedla agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Evropa podle ní zaznamenala vůbec nejvyšší počet hodin slunečního svitu, což na jednu stranu přineslo nebývalou produkci elektřiny ze solárních zdrojů, na druhé straně však zvýšené riziko pro lidské zdraví.

Přečíst článek

„Pokud sucho zasáhne řeku, obvykle existuje šance, že se v následujících letech zotaví. Ale když se to stane rok co rok, stane se to katastrofou pro divokou zvěř, která na ní závisí," dodala.

Myslíme si, že změna klimatu má na to mnoho odpovědí," míní Ruth Mackayová, šéfka rybolovu ze společnosti West CumbriaRivers Trust.

Přírodní zvířecí stanoviště v povodí Derwent mají celostátní význam a jsou označena jako zvláštní oblast ochrany (SAC) a jako lokalita zvláštního vědeckého zájmu (SSSI). Nejnovější hodnocení nestátní organizace Natural England provedená začátkem tohoto roku ukázala, že většina těchto stanovišť byla v „nepříznivém stavu“ již před současným dlouhotrvajícím horkým počasím.

Největší vodní elektrárna světa, Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang.

Největší vodní elektrárna světa Tři soutěsky ztichla. Tvrdá připomínka, že obnovitelné zdroje mají své limity

Čínská megapřehrada Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang se v létě kvůli suchu zastavila, podobně jako další vodní elektrárny od Kalifornie po Německo. Je to tvrdou připomínkou, že obnovitelné zdroje nejsou všemohoucí, a velkou ironií, že se tak děje v době stále většího celosvětového volání po snižování emisí a přechodu k udržitelným zdrojům, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Podobné sucho dříve nikdy nepřicházelo tak brzy a netrvalo tak dlouho. Nepamatuji si, že by vody bylo někdy tak málo," řekl deníku 76letý celoživotní obyvatel Borrowdale Billy Bland.

„Myslíme si, že změna klimatu má na to mnoho odpovědí," míní Mackayová s odkazem na zvýšenou frekvenci extrémních jevů počasí včetně sucha.

Nízké hladiny vody jsou hlášeny i jinde v Británii, a vyhlídky na zlepšení jsou malé. Britský meteorologický úřad nedávno varoval před 2,3krát zvýšeným rizikem, že Británie zažije opakování rekordní vlny veder z loňského roku.

Rýn, sucho

Řeky se kvůli změně klimatu vypařují. Říční pilíře evropského obchodu kolabují

Letošní horké léto s teplotními rekordy po cele Evropě způsobilo razantní vysychání hlavních evropských řek, které se stávají neprůjezdnými pro lodní nákladní dopravu. Kolabuje tak jeden ze základních pilířů evropského obchodu a například ve Francii komplikuje chlazení tamních jaderných elektráren. Škody způsobené nízkým stavem vody půjdou do miliard eur, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Až šest miliard lidí se do roku 2100 dá do pohybu kvůli změně klimatu

Problém století? Klimatická migrace. Až šest miliard lidí se do roku 2100 dá do pohybu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme