Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hostila prvorepublikovou smetánku i Masaryka. Jak se v honosné vile bydlí teď?

Vila Bianca prošla rekonstrukcí
Se svolením Alex Shoots Buildings
Petra Jansová

Vila Bianca patří k těm nejhonosnějším v Bubenči. Zatímco zvenku si udržela historický ráz, uvnitř tomu tak není. Díky rekonstrukci interiér jednoho z tamních bytů přeci jen zase připomíná 20. léta.

Reklama

Vila Bianca v Bubenči se pojí hned s několika známými jmény. Ať už je to její autor, architekt Jan Kotěra, nebo její majitel, Karel Lovenstein, generální ředitel Škodových závodů.

Dům postavený v roce 1911 prošel mnoha úpravami, tou nejradikálnější v roce 2003 podle projektu nizozemského architekta Ericka van Egeraata. Vnější vzhled se po ní opět přiblížil původnímu Kotěrovu návrhu a opominul tak ten od Maxe Spielmana, dalšího předního architekta své doby, která se podepsal například pod podobu Petschkova paláce v centru Prahy.

Jak se ve vile Biance bydlí? Podívejte se na výsledek rekonstrukce do následující galerie.

Už v roce 1919, tedy necelých devět let po dokončení, honosná vila, která hostila prvorepublikovou smetánku i přední politiky včetně prezidenta Tomáše Masaryka nebo Edvarda Beneše, prošla přestavbou. Max Spielman ji zvětšil.

A zatímco zvnějšku vila jednoznačně připomíná dobu svého vzniku, v interiéru tomu tak není.  Žádné dobové prvky se nezachovaly. Navíc se z luxusní vily, která původně měla sloužit výhradně rodině Lovensteinových, stal v podstatě „bytový dům“.

Rekonstrukce jednoho z bytů se ujal ateliér Komon architekti, který se moderní interiér snažil přiblížit dlouhé historii domu. Zvolili proto takové materiály, olejovaný dub nebo mosaz, které časem získají přirozenou patinu. Na slavnou historii se architekti zaměřili i výběrem solitérního nábytku.

Rezidence U Milosrdných nabídne 27 bytů k pronájmu.

FOTOGALERIE: Hned vedle Anežského kláštera se staví rezidence za stovky milionů

Na atraktivním pozemku u Anežského kláštera ze 13. století se staví bytový dům určený pro nájemní bydlení. Stavba má nahradit kontroverzní projekt, který si vysloužil přezdívku „maršmeloun“. Za původním i novým návrhem stojí brněnský architekt Zdeněk Fránek.

Přečíst článek

Barrandovské terasy probíhají rekonstrukcí.

Prvorepublikovou smetánku na Barrandovských terasách vystřídali bezdomovci. Teď se tam staví byty

Domy s apartmánovým bydlením budou finálně dokončeny na podzim, rekonstrukce legendární funkcionalistické budovy na Barrandovských terasách ale ještě potrvá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme