Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Hned vedle Anežského kláštera se staví rezidence za stovky milionů

Rezidence U Milosrdných nabídne 27 bytů k pronájmu.
Se svolením Fránek Architects
Petra Jansová

Na atraktivním pozemku u Anežského kláštera ze 13. století se staví bytový dům určený pro nájemní bydlení. Stavba má nahradit kontroverzní projekt, který si vysloužil přezdívku „maršmeloun“. Za původním i novým návrhem stojí brněnský architekt Zdeněk Fránek.

Reklama

Pozemek poblíž Anežského kláštera dlouho zel prázdnotou. Proluka, v minulosti sloužila i jako parkoviště, vznikla během takzvané Pražské asanace, tedy radikální přestavby centrálních čtvrtí Prahy na přelomu 19. a 20. století. 

O výstavbě na tomto pozemku se uvažuje téměř dvě desetiletí. Neudržovanou plochu a parkoviště na atraktivním místě v Praze chtěl zastavit už italský investor Augusto Razetti. Nepodařilo se mu ale pro stavbu získat pravomocné stavební povolení. Projekt architekta Zdeňka Fránka navíc tehdy získal negativní nálepku, říkalo se mu „maršmeloun“ a brojily proti němu občanské iniciativy.

Nyní ale na křižovatce ulic Kozí a U Milosrdných už stojí rozestavěná budova, hrubá stavba byla dokončena v dubnu. Společnost CREDITAS Real Estate, majitel pozemku od roku 2018, plánuje její dokončení už na příští rok. Investice se pohybují rámcově ve stovkách milionů korun. Konkrétněji částku investor specifikovat nechtěl.

Na pražských Stínadlech se staví bytovka

„Luxusní rezidence na Malé Straně, jedné z nejstarších částí Prahy, nabídne 27 bytových jednotek o velikosti 2+kk až 4+kk, chybět nebudou ani komerční jednotky. Dům bude mít dvě podzemní podlaží, ve kterých se plánují realizovat parkovací stání a sklepy,“ přibližuje Marie Mocková, tisková mluvčí CREDITAS Real Estate.

Byty jsou určené k pronájmu. V komerčních prostorech může vzniknout vinárna nebo restaurace. Jednání s potenciálními nájemci už podle Mockové probíhají.

Dům na Kozině

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Přečíst článek

Budovu, která se od té předchozí neliší objemem ani výškou, i tentokrát navrhl architekt Zdeněk Fránek. Jeho projekt vzešel z uzavřené architektonické soutěže, kterou nový majitel nechal vypsat v roce 2018. Kromě Fránkova návrhu šestičlenná porota složená ze zástupců developera a architektů Ladislava Lábuse, Josefa Pleskota a Zdeňka Lukeše hodnotila i projekty architektonických kanceláří Chybik + Kristof, MS Architekti, QARTA Architektura nebo CMC Architects.

Novostavba je vysoká zhruba 18 metrů a neměla by převýšit ani barokní Nemocnici Na Františku, ani domy v Kozí ulici: tedy nárožní funkcionalistický dům od Bohumíra Kozáka nebo ten hned vedle stojící od Ricarda Bofillahned.

Rezidence U Milosrdných má šest nadzemních a dvě podzemní podlaží. A kromě bytových jednotek tak nabídne i 36 parkovacích stání a 28 sklepů.

Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Eva Le Peutrec: V Číně panuje kapitalismus, který jsem nezažila ani ve Spojených státech

Pochází z Česka, nejvíc a největší projekty ale podle návrhů architekty Evy Le Peutrec realizovali v Číně. Tam žila šest let a jak říká v dalším díle podcastu Realitní Club málokdo z jejích evropských kolegů tam, tak dlouho vydržel.

Přečíst článek

Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM

Architekt Jan Holna: Praha trpí tím, že není zdravě zahuštěná

Praha není zdravým způsobem zahuštěná. A trpí kvůli tomu, říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Hlavní město má spoustu satelitů, ze kterých jezdí každé ráno a večer spousta lidí do města za prací. Tvoří dopravní zácpy, zahušťují dopravu a otravují vzduch zplodinami ze svých aut.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Barrandovské terasy probíhají rekonstrukcí.

Prvorepublikovou smetánku na Barrandovských terasách vystřídali bezdomovci. Teď se tam staví byty

Přečíst článek
Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme