Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubaj už láká turisty i na dostupnější a levnější alkohol

Večerní pohled na Dubaj a její nejznámější ikonu Burdž Chalífa
ČTK / AP
 ČTK

Dubaj zrušila třicetiprocentní daň z alkoholu a vyžadovat přestala i poplatek za licenci nutnou k nákupu alkoholu v nákupních a turistických centrech. Na sociálních sítích to oznámily firmy African+Eastern a MMI, což jsou v Dubaji dva největší dodavatelé alkoholických nápojů. Krok má podle nich podpořit odvětví turistiky. Změny ve zdanění začaly platit v neděli, zkušebně zatím na rok, informují místní média.

Reklama

Dubaj leží ve Spojených arabských emirátech (SAE), kde je největším městem. Patří k oblíbeným turistickým cílům i mezi cestovateli z České republiky, láká je mimo jiné volnější životní styl ve srovnání s ostatními lokalitami kolem Perského zálivu. Mnoho cizinců tam z toho důvodu žije dlouhodobě, konkrétně v Dubaji je jich mnohem více než místních.

Jiná, ještě přístupnější Dubaj

„Od doby, co jsme před více než 100 lety začali v Dubaji působit, zůstává přístup emirátu dynamický, citlivý a inkluzivní pro všechny,” řekl agentuře AP mluvčí společnosti MMI. „Tato nově upravená regulace přispěje k tomu, že bude v Dubaji i v SAE i nadále zajištěn bezpečný a zodpovědný prodej alkoholu, stejně jako jeho konzumace,” dodal.

Bez třicetiprocentní městské daně a s volnou licencí na prodej alkoholu si tak lidé koupí oblíbené nápoje snáze a levněji než dosud. Společnost MMI na svém instagramovém účtu poznamenala, že ceny v jejích obchodech po celém emirátu již odrážejí zrušení daně.

Společnost African+Eastern potvrdila, že třicetiprocentní daň z alkoholu už přestala platit. Na ceny v obchodech se ale podle ní dál vztahuje pětiprocentní daň z přidané hodnoty (DPH). Tiskový odbor vlády v Dubaji se k informacím bezprostředně nevyjádřil.

Dubajská ekonomika se z pandemie covidu-19 velmi rychle zotavila. Za prvních devět měsíců loňského roku se hrubý domácí produkt (HDP) meziročně zvýšil o 4,6 procenta. Turistika je přitom klíčovým pilířem hospodářství, za první pololetí loňského roku se počet návštěvníků Dubaje meziročně zvýšil o více než 180 procent.

Jiná Dubaj: Místo plážového písku zkuste ten pouštní

Je těžko uvěřitelné, jak blízko je to z centra Dubaje do resortu Al Maha. Nějakých šedesát kilometrů, tedy zhruba hodina jízdy. Pouštní resort se přitom zdá být světelné roky daleko od mrakodrapů, dopravních zácp a všudypřítomného shonu nablýskané megapole. Luxusu je tu stále na rozdávání.

Přečíst článek

Alkohol i hazard? Žádný problém

Pravidla prodeje alkoholu Dubaj uvolňuje už delší dobu. Povolila například prodej alkoholu během dne v době postního měsíce ramadánu, za pandemie pak umožnila rozvážku do domácností, uvedla BBC. Nemuslimové, kteří v Dubaji chtějí pít alkohol, musejí být starší 21 let. Musejí mít u sebe také licenci, která je k pití opravňuje. Tato licence má podobu plastové karty, kterou vydává policie. I když zaměstnanci barů a nočních klubů chtějí licenci vidět jen zřídka, pokud ji dotyčný u sebe nebude mít, čelí vysoké pokutě nebo i vězení.

Kolem Perského zálivu zavedlo DPH už více států. Většinou tak činí proto, aby zvýšily příjmy z jiných činností, než je prodej ropy. Zatímco SAE nemají daň z příjmu, od června zavedou devítiprocentní firemní daň, která se bude vztahovat na zisky přesahující 375 tisíc dírhámů (asi 2,3 milionu korun), uvedla agentura Reuters. Dubaj, která se pyšní nejvyšší budovou na světě a také umělými ostrovy ve tvaru palem, ale čelí sílící regionální konkurenci. Například Saúdská Arábie investuje miliardy dolarů do zvýšení atraktivity svého turistického sektoru, kromě toho pořádá i velké sportovní a kulturní akce.

První kasino v oblasti Perského zálivu, kde islámské zákony hazardní hry dlouho nepovolovaly, se podle plánů otevře v roce 2026 v emirátu Rás al-Chajma. Stát bude v letovisku, které buduje a pak chce i provozovat americká společnost Wynn Resorts.

Stadion Khalifa v Dauhá

Zdeněk Pečený: Katar (ne)chce být jako Emiráty

Vždy když se zdá, že se Katar svým pojetím islámu přiblíží ke Spojeným arabským emirátům, jako by někdo dupl na brzdu nebo rovnou zařadil zpátečku.

Přečíst článek

Tenerife, Španělsko

Dubaj, Gruzie nebo Albánie. Kde ještě výhodně koupíte nemovitost

Zájem Čechů o nákup zahraničních nemovitostí neopadá, ba naopak. Roste. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko, Chorvatsko či Dubaj, ale například i Albánie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ras Al Khaimah

Dubaji roste konkurence. V nejsevernějším emirátu se rodí Las Vegas Perského zálivu

Přečíst článek

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme