Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

alkohol - informace o tématu

Češi a zdraví? Opravdu nic moc. V EU patříme k podprůměru

Česko za 20 let od vstupu do Evropské unie (EU) nezvládlo dohnat evropský průměr ve zdraví. Úmrtnost na příčiny, kterým lze předejít, je v Česku o čtvrtinu vyšší než unijní průměr. Na vině je zejména nezdravý životní styl Čechů, uvedli vědci z Národního institutu SYRI. Charakteristickými znaky jsou zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nezdravá strava nebo nedostatek fyzické aktivity.

Přečíst článek
Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu. Mají tam silnější pivo, zdůrazňuje ministerstvo

Přečíst článek
ÚOHS povolil polské nápojářské firmě Maspex koupi karlovarské Becherovky

Hotovo. Becherovka míří do polských rukou, potvrdil Antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej české likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) polské skupině Maspex.

Přečíst článek
Korunní princ Muhammad bin Salmán

Milník v Saúdské Arábii. Země po více než 70 letech otevřela obchod s alkoholem

V Saúdské Arábii se po více než 70 letech otevřel první obchod s alkoholem, píše agentura AP s odvoláním na nejmenovaného diplomata. Podle něj v něm budou moci nakupovat pouze nemuslimští diplomaté, a to po předchozí registraci přes mobilní aplikaci a na příděl. Agentura Reuters, která o otevření obchodu rovněž informuje, píše, že se jedná o významný milník ve snaze korunního prince Muhammada bin Salmána otevřít tuto ultrakonzervativní muslimskou zemi obchodu a turismu.

Přečíst článek
Likérku Fruko-Schulz kupuje od Rusů česká strojírenská firma

Rusové prodávají za stovky milionů českou likérku Fruko-Schulz, koupí jí firma z Prahy

Jindřichohradeckou likérku Fruko-Schulz koupí pražská strojírenská firma, uvedl ředitel likérky Josef Nejedlý. O jakou firmu jde, neuvedl. Podíly prodají ruští akcionáři ze skupiny Ladoga, kteří drží 90 procent, svůj desetiprocentní podíl prodá i Nejedlý. Jde o transakci za stovky milionů korun.

Přečíst článek

Suchej únor letos připraví prodejce alkoholu o více než miliardu korun

Češi letos za alkohol utratí nejvíce v historii, asi 120 miliard korun, a to i přes to, že akce „Suchej únor“ připraví prodejce o víc než miliardu korun.

Přečíst článek
Oslavy různými pohledy umělé inteligence

Novoroční bolehlav bude obrovský. Lidé se odvrátili od kvality k ceně, říká prodejce lihovin

Letošní inflace a nejistota se projeví i v posledním dni roku. Lidé se podle vyjádření obchodníků zaměřených na kvalitnější alkohol a další produkty zbláznili. Trendem letošních oslav příchodu roku 2024 totiž je v duchu hesla: Hodně muziky za málo peněz.

Přečíst článek
Odbyt piva v USA letos bude zřejmě nejnižší za čtvrt století

Američané přestávají pít pivo. I kvůli legalizaci marihuany a bojkotu značky Bud Light

Odbyt piva ve Spojených státech od ledna do září klesl o více než pět procent a za celý letošní rok bude zřejmě nejnižší za poslední čtvrt století.

Přečíst článek
Polská skupina Maspex kupuje od francouzské společnosti Pernod Ricard českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB)

Becherovka míří do nových rukou. Likérku kupují Poláci

Polská skupina Maspex kupuje od francouzské společnosti Pernod Ricard českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Výši transakce společnosti neuvedly. Smlouvu o prodeji firmy podepsaly dnes. Dokončení obchodu se očekává do konce června 2024. Skupina Maspex se stane vlastníkem značky Becherovka spolu s výrobním závodem a skladem v Karlových Varech.

Přečíst článek
Večírek masek

Ultra Premium Brands představila novou tvář rumu Don Papa. Jde ale o poslední kapitolu společného příběhu

Společnost Ultra Premium Brands (UPB) nabízí zákazníkům další z variant prémiového rumu Don Papa, Don Papa MassKara. UPB tím přidala další kapitolu společného příběhu, který se psal více než deset let. Šlo však zároveň o poslední společný počin. Po převzetí značky Don Papa nadnárodní firmou Diageo spolupráce na konci roku 2023 skončí. 

Přečíst článek
Signature whisky, ilustrační obrázek

Slabá ekonomika snižuje zájem o luxus. Ceny investičních whisky se propadly nejníže za dekádu

Hodnota lahví se vzácnou whisky prodaných v aukci zaznamenala nejprudší pokles za posledních deset let, s výjimkou období pandemie. To naznačuje, že klesající poptávka po luxusním zboží se rozšiřuje i na třídu aktiv, která byla dříve považována za útočiště před nestabilními trhy.

Přečíst článek
Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Před několika lety jsem měl tu čest a zcela unikátní příležitost navštívit a osobně ochutnat v prefektuře Okajama v Japonsku několik „sakevaren“ (výrobny saké) a před několika dny jsem si to malinko zopakoval a opět ochutnal a vyslechl příběh tohoto typického lokálního nápoje tentokrát v prostorách rezidence Japonského velvyslance.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme