Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jiná Dubaj: Místo plážového písku zkuste ten pouštní

Jiná Dubaj: Místo plážového písku zkuste ten pouštní
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Je těžko uvěřitelné, jak blízko je to z centra Dubaje do resortu Al Maha. Nějakých šedesát kilometrů, tedy zhruba hodina jízdy. Pouštní resort se přitom zdá být světelné roky daleko od mrakodrapů, dopravních zácp a všudypřítomného shonu nablýskané megapole. Luxusu je tu stále na rozdávání.

Reklama

Beduíni v moderním hávu

Pouštní letovisko Al Maha vypadá jako moderní reinkarnace beduínské vesnice, kde jsou mezi zvlněnými písečnými dunami roztroušeny vily připomínající beduínské stany se soukromými bazény. Wow efekt tu přichází v podobě nekonečného výhledu na načervenalé pouštní písky táhnoucí se k horizontu, který nabízí každé apartmá. Výhled občas okoření příležitostný oryx, velbloud nebo gazela. Gazely jsou všude, hostům často dělají společnost u bazénu. Kdo by ale čekal safari zážitek jako v Africe, bude zklamán. Krom zmíněných zvířat už lze narazit leda na pouštní lišky nebo štíry.

Hotelový areál je opravdu rozhlehlý. Po průjezdu hlavní branou hotelu je to ještě minimálně deset minut jízdy k hlavní budově. Resort se nachází v pouštní rezervaci DDCR o celkové rozloze 225 kilometrů čtverečních. Při příjezdu k budově s recepcí návštěvníka ohromí, jak daleko do všech stran se hotelové vily trousí zvlněnou krajinou, což je super z pohledu soukromí.

Jak z Tisíce a jedné noci

V hlavní budově připomínající pevnost se nachází recepce a lobby lounge s vyřezávanými dřevěnými křesly, perskými koberci, arabskými lucernami a vlajícími závěsy. Typická představa Tisíce a jedné noci. V zadní části je bar s velkou terasou nabízející nerušený výhled na otevřené načervenalé pláně.

Resort je starší, než by se mohlo zdát. Otevřel se již v roce 1999. Tedy ve stejný rok, kdy byl v Dubaji otevřen ikonický sedmihvězdičkový hotel Burdž al-Arab, takzvaná plachetnice. Kvůli odlišnému prostředí oproti Dubaji si sem od ruchu velkoměsta jezdí odpočinout samotní obyvatelé Dubaje. Ze zahraničních návštěvníků převažují hosté ze Spojených států, Číny, Japonska, Jižní Koreje, Brazílie a Evropy.

Hotel vlastní Emirates Group a od roku 2011 patřil do skupiny Starwood, která se před šesti lety spojila se skupinou Marriott, v rámci jejich značky prvotřídních hotelů Luxury Colletion.

Na duny vzdálení sousedé

Nejobyčejnějšími „pokoji“ jsou zde samostatně stojící vilky o 75 metrech čtverečních se soukromým bazénem, takzvané Bedouin Suites. Těch je 37. Dalších pět vil nabízí dvě až tři ložnice a tři největší apartmány mají dokonce pokoje pro služebnictvo, které si někteří hosté vozí s sebou, a to na rozloze až 500 metrů čtverečních. Pokoje jsou zařízeny ve stejném tradičním stylu, který hosty vítá na recepci. 

Beduínská vila nabízí dostatek soukromí. Ačkoliv relativně blízko jsou další apartmá, jiné hosty z terasy toho svého nevidíte ani neslyšíte.

V nejlevnějších termínech se dá základní vila pořídit zhruba za 25 tisíc korun na noc, ale to bude pravděpodobně v červenci či srpnu, tedy v době, kdy teploty v poušti dosahují 50 stupňů Celsia. V období přívětivějšího počasí se cena stejného pokoje pohybuje spíše od 35 až k 50 tisícům korun za noc. Menší úlevou může být fakt, že v ceně je již plná penze a dvě pouštní aktivity denně.

Na výběr je například ukázka sokolnictví, procházka pouští, projížďka pouští, střelba z luku či vyjížďka do pouště na západ slunce. Poslední je možná džípem či na velbloudím hřbetu.

Jídlo

Resort má jen jednu restauraci – Al Diwaan, která nabízí bufetovou i à la carte snídani, tříchodový oběd a pětichovodou večeři. Alternativou, také zahrnutou v ceně ubytování, je možnost objednat si pokojovou službu a stolovat přímo u svého soukromého bazénu.

Není třeba mít obavy ze standardní hotelové plné penze či all inclusive nevalné kvality. Jídlo není takové, jaké se dá najít u průměrného hotelového all inclusive bufetu, kde se dychtiví strávníci strkají, aby si co nejdříve naložili talíř rozmočených hranolek a převařených těstovin. Naopak, stolování v restauraci Al Diwaanje elegantním zážitkem.

Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, také šejch Muhammad, je premiér a viceprezident Spojených arabských emirátů a emírem Dubaje.

Královská rodina Al Maktúmů vládne pohádkové Dubaji. Ale v Perském zálivu patří k těm chudším

Ačkoliv je Dubaj, jeden ze sedmi emirátů tvořící společný stát, tím nejznámějším a nejtřpytivějším městem regionu, tamní vládnoucí rodina Al Maktúmů patří v regionu překvapivě k těm nejchudším. Nejbohatší je rod Saúdů, jehož majetek je pětkrát vyšší než HDP České republiky. Podívejte se na žebříček sestavený serverem newstream.cz.

Přečíst článek

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry
video

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry

Navzdory nejisté ekonomické situaci Češi na cestování nezanevřeli, a i o letošních Vánocích vyrazí do zahraničí. A ve srovnání s předchozími covidovými sezónami jich bude cestovat mnohem víc.

Přečíst článek

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů do realit.

Španělský sen. Byt v Malaze stojí stejně jako v Olomouci, ale nese jako ten v Praze

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů. Nemovitosti ve městě, které je velmi oblíbené i kvůli celoročním příjemným teplotám, se stále dají sehnat za rozumnou cenu. Byt v historickém centru, dvacet minut od moře, vyjde na tři miliony korun. „Vlastně zhruba tak v 70 procentech volají lidé, kteří prodali byt například v Opavě nebo třeba Olomouci a peníze chtějí investovat,“ dodává Obonete Ubam, Čech s nigerijskými kořeny, který ve Španělsku zprostředkovává prodeje nemovitostí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vánoce v Egyptě

Vánoce v exotice. Češi o letošních svátcích cestují víc než před covidem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme