Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Studentský upcycling v praxi. Výzva Reborn Design 2023 začíná

Studentský upcycling v praxi. Výzva Reborn Design 2023 začíná
Reborn Design, užito se svolením
 nst
nst

Odstartovala soutěž Reborn Design 2023, která vyzývá designéry, architekty a kreativce z prestižních českých univerzit, aby navrhli funkční a esteticky zajímavé produkty z odpadu. Do výzvy se zapojí téměř stovka studentů ze sedmi škol. Tvořit budou z recyklovaného PET, plastového odpadu z 3D tisku, sádrokartonu a mycelia.

Reklama

Výzvu pořádá česká eko-designová platforma Reborn Design, která spustila další ročník stejnojmnenné soutěže. „Vyzvali jsme talentované designéry a inovátory, aby se k nám připojili v úsilí o udržitelný design,“ řekl Elias Karraa, spoluzakladatel platformy. „Naším cílem je podpořit produkty, které jsou nejen šetrné k životnímu prostředí, ale také praktické a přitažlivé pro spotřebitele,“ dodal.

Účastníci mají tři měsíce na navržení udržitelných designových řešení, ať už jde o produktový, architektonický nebo systémový design. Návrhy se mají zaměřit na snižování množství odpadu, šetření zdrojů a minimalizaci uhlíkové stopy výrobků nebo systémů.

Soutěžní kategorie

Soutěžit se bude ve čtyřech kategoriích co do druhu recyklovaného materiálu.

  1. Odpad z 3D tisku (mix PLA, PETG, ASA)
  2. Recyklovaný stavební materiál (sádrokarton)
  3. Recyklovaný PET (fólie z reklamních vitrín)
  4. Experimentální design z mycelia (speciální výzva)

„Ověřili jsme si, že design je cesta, jak vrátit odpad zpátky do života, a přispět tak k řešení ekologických výzev současnosti,“ dodala spoluzakladatelka Jitka Hvězdová. „Věříme, že touto cestou inspirujeme novou generaci designérů, kteří budou vytvářet krásné a zároveň udržitelné výrobky,“ dodala.

ESG, udržitelnost

Report Udržitelné Česko: Válka firmy o šanci dělat byznys lepší nepřipravila

Fenomén ESG přežívá i v krizové době, dokazuje report Udržitelné Česko 2022, který spolu s partnery vydává platforma Business Leaders Forum (BLF). Seznamte se s výběrem těch nejzajímavějších udržitelných projektů za loňský rok.

Přečíst článek

Podmínkou navržených produktů je využití minimálně 95 procet recyklovaného materiálu alespoň z jedné kategorie, atraktivita pro spotřebitele a ekonomická udržitelnost. Porota je složená ze zástupců akademické sféry, byznysu a odborníků na cirkulární ekonomiku. Kritéria hodnocení jsou tedy nejen design, ale i potenciál pro uvedení produktu na trh a technologická realizovatelnost.

„Zapojení pedagogů, především vedoucích ateliérů, je velkou hnací silou soutěže. Záštitu nad letošním ročníkem převzala opět Fakulta architektury ČVUT,” uvádí architektka Kateřina Sýsová, taktéž spoluzakladatelka platformy.

Vítězné designy Reborn Design 2023 budou vyhlášeny v polovině června 2023 v pražském Next Zone. Vítězové v jednotlivých získají peněžní odměny a možnost pokračovat v rozvoji své práce u některého z partnerů.

Cílem je inspirovat k tvorbě inovativních návrhů, které minimalizují dopad produktů na životní prostředí a zároveň zvyšují jejich funkčnost a estetiku.

Reborn Design propojuje kreativitu, inovace, praktické vzdělávání a princip udržitelnosti. Připravuje tak studenty na praxi v reálném prostředí, aby uměli lépe a více ekologicky přemýšlet při návrzích produktů a staveb.

Hlavními partnery jsoutěže jsou společnosti Prusa Research, Skanska, BAT a MYMO. Mezi partnery soutěže patří i Fakulta architektury ČVUT, dále pak společnosti Škoda Auto, IKEA, MIDA Consulting, PwC, Balance in Motion a Matério.

Newstream je mediálním partnerem akce. 

Natáčení podcastu Realitní Club s Janem Řežábem z JRD.

Banky nás milují, jsme nejzelenější ze zelených, říká developer Řežáb

Založili jsme obor udržitelného developmentu v Česku už někdy v roce 2000, říká zakladatel a majitel stavební a technologické společnosti JRD Jan Řežáb. „V té době tady ještě ani neexistovalo toto názvosloví,“ tvrdí muž, který na udržitelných technologiích postavil celý svůj byznys. On sám je přitom fanouškem nových, šetrných technologií či obnovitelných zdrojů. Samozřejmě již léta jezdí elektroautem a bydlí v pasivním domě, který postavila jeho firma.

Přečíst článek

Meta Platforms, matka Facebooku, její akcie rapidně poklesly

Lukáš Kovanda: Akciový debakl Big Techů rozprášil fenomén ESG

Akcie technologických obrů jsou letos obřím propadákem. Propadákem, který trvá. I příští rok se jeví jako pořádně perný. Klíčovým důvodem bude pokračování jestřábí měnové politiky americké centrální banky. Fed zkrátka své měnověpolitické šrouby jen tak povolit nemíní. Inflaci totiž stále ani zdaleka nezkrotil, jak by si představoval.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Eva Straškrábová

Eva Straškrábová: Komunikace značky už není jen o emocích, dnes musíme více vysvětlovat racionální benefity

Přečíst článek
Semišové tenisky Re:Suede značky Puma

Staré tenisky patří do kompostu. Puma chce svůj biologicky rozložitelný vynález vyrábět už příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme