Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky nás milují, jsme nejzelenější ze zelených, říká developer Řežáb

Dalibor Martínek

Založili jsme obor udržitelného developmentu v Česku už někdy v roce 2000, říká zakladatel a majitel stavební a technologické společnosti JRD Jan Řežáb. „V té době tady ještě ani neexistovalo toto názvosloví,“ tvrdí muž, který na udržitelných technologiích postavil celý svůj byznys. On sám je přitom fanouškem nových, šetrných technologií či obnovitelných zdrojů. Samozřejmě již léta jezdí elektroautem a bydlí v pasivním domě, který postavila jeho firma.

Reklama

Jak se liší udržitelné bydlení od toho běžného? Svůj první udržitelný dům postavil Řežáb před více než dvaceti lety v pražské Velké Chuchli. Od té doby firma drží stejný standard u všech dalších projektů, jen vylepšuje technologie s tím, jak jde vývoj.

„Od začátku má každý byt větrání s rekuperací,“ popisuje standardy zakladatel firmy a vysvětluje: „Máte v bytě neustále čerstvý vzduch, který je filtrovaný. Alergik si může dát silnější filtr.“ Podle něj je kvalita vzduchu v místnosti klíčovým parametrem pro zdravý život. On sám je na kvalitní vzduch citlivý, prý sám bez přístrojů rozpozná zvýšenou koncentraci oxidu uhličitého. V jejich bytech se může větrat, ale nemusí. Kvalita vzduchu včetně obsahu různých oxidů je neustále pod kontrolou.

Další oblastí, v které se důraz na udržitelnost projevuje, jsou energie. Nejen že domy a byty, které využívají obnovitelné zdroje elektřiny, jsou šetrnější k přírodě a méně závislé na centrálních zdrojích. V současné době drahých energií a nejistot na energetickém trhu jsou navíc velmi úsporné. „V našich bytech se téměř nemusí topit. Už od roku 2008 děláme jenom pasivní byty,“ říká Řežáb. Většina pasivních bytových domů v republice je podle něj z jejich dílny.

staveniště, pozemek

Začíná se hýbat trh s pozemky. Dřív lidé říkali, možná prodám. Dnes prodají, tvrdí developer

Současný útlum na realitním trhu se nás dotýká jako každého. Ale od začátku jsme se snažili o obrovskou diverzifikaci, takže si neumím představit, že bychom měli nějaký závažnější problém, třeba s cashflow, říká Jan Řežáb, zakladatel a majitel společnosti JRD, která je nejenom developerem, ale pustila se do řady spřízněných oblastí, ale i do zcela jiných oborů. Celkem má pět divizí.

Přečíst článek

Zelenější, ne nutně dražší

Sám v takovém bytě bydlí od roku 2009. V ložnici a dětských pokojích prý vůbec netopí. „Topná sezona nám doma začíná koncem listopadu a končí v druhé polovině února.“ Někteří jeho klienti údajně netopili nikdy. Celé kouzlo je dáno jednak silnou izolací. V oknech jsou trojskla, celý byt včetně okenních rámů je utěsněn tak, aby nikudy neprofukovalo.

Poněkud bizarně se podle Řežába vyvíjela situace kolem solární energie. Firma začala instalovat panely na střechy už v roce 2006. S chybně nastavenými výkupními cenami a zrodem „solárních baronů“ však řada klientů začala rušit objednávky, aby nebyla podezírána z nějakých špatností. „Instalaci solárů jsme přerušili a začali jsme je znovu osazovat asi před čtyřmi lety.“ Firma využívá na bytových domech solárně-termické panely, kdy elektřina pohání společnou vzduchotechniku a ohřívá vodu.

Veškeré nové technologie se prý nepromítají do ceny bytů. „Prodáváme za podobné ceny jako ostatní developeři v té které lokalitě,“ tvrdí zakladatel JRD s tím, že se byty díky přístupu firmy prodávají rychleji.

Miláček bank

Firma se kromě výstavby bytů – má za sebou již téměř třicet bytových projektů, všechny nízkoenergetické – věnuje i samotné energetice. Staví v Česku i v zahraničí fotovoltaické elektrárny. A nejen to. „Specializujeme se i na development větrných elektráren,“ říká Řežáb. Jeho společnost vybudovala například druhý největší větrný park v zemi s výkonem 26 megawatt.

Zaměření na udržitelnost, které konvenuje s Řežábovým vnitřním přesvědčením, přináší jeho firmě ještě jeden pozitivní efekt: „Banky nás mají rády. V podstatě nás vyzývají, že s námi chtějí spolupracovat, protože jsme pro ně ti nejzelenější ze zelených, a to ony kvůli ESG potřebují,“ uzavírá. Poslechněte si podcast s Janem Řežábem v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Poslechněte si i další epizody podcastu Realitní Club:

Natáčení podcastu se zakladatelem FlatZone Vítem Souralem.

Podcast: Bydlení v Praze bude luxus. Řada Pražanů se přestěhuje jinam, říká datový analytik

Bydlet co nejdál od velkého města ideálně na vesnici, to je a bude brzy nejlevnější varianta bydlení. „Ceny nových bytů v Praze zatím neklesají. Zda k tomu dojde, nelze predikovat,“ říká Vít Soural, zakladatel Flat Zone v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Milan Roček v podcastu Realitní Club

Podcast: Nic horšího jsme tu za dlouhá léta neměli, říká prodejce hypoték Roček

Co se bude dít na realitním trhu v letošním roce? Horší konstelaci jsme tu ještě neměli, říká Milan Roček. Před dvaceti lety založil Roček společnost Hyposervis. Jako snad úplně první začal v Česku prodávat hypotéky. Vytvořil společnost, která je lídrem trhu v prodeji půjček na bydlení. Pomohl tisícům lidí dostat se k vlastnímu bydlení. Zprostředkoval tisíce transakcí. O dění na hypotečním trhu ví víc než ostatní.

Přečíst článek

PODCAST: Jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu, říká sochař David Černý

Čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith od Davida Černého, která je součástí karlínského domu Fragment, vzbudila v Praze bouřlivé debaty. Co na kritiku umělec říká? A baví ho spolupráce s developery? Nejenom o tom David Černý hovořil dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zaostáváme. Rychlejší výstavba obnovitelných zdrojů energie by Česku přinesla stovky miliard korun

Zaostáváme. Rychlejší výstavba obnovitelných zdrojů energie by Česku přinesla stovky miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme