Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Vysoké ceny energií zvedly Pražské energetice loňský zisk o čtvrtinu

Vysoké ceny energií zvedly Pražské energetice loňský zisk o čtvrtinu
Newstream / Dušan Kütner
 ČTK

Další z tuzemských energetických firem v Česku hlásí nárůst loňského zisku. Pražské energetice stoupl o čtvrtinu, a to díky vysokým cenám energií i nárůstu počtu odběratelů.

Reklama

Energetická skupina Pražská energetika (PRE) loni zvýšila svůj čistý zisk na 3,33 miliardy korun, což je meziročně téměř o čtvrtinu více. Výnosy skupiny pak vzrostly o skoro 39 procent na více než 38 miliard korun.

Dalibor Martínek: Premiér Fiala hledá alibi. Mezitím lidé platí za energie opravdové peníze

Premiér Petr Fiala si dal besídku se zástupci dodavatelů energií, přizval i šéfa statistického úřadu a šéfa energetického regulačního úřadu. Namíchlo ho sdělení Eurostatu, podle nějž v Česku vyskočily ceny energií nejvíc z celé Evropské unie. A chce společnosti přednést nějaké jiné sdělení ve smyslu, že v Evropě popletli data, my za nic nemůžeme, ceny jsou OK.

Přečíst článek

Vyplývá to z výroční zprávy Pražské energetiky (PRE), na kterou upozornil Ekonomický deník. V hospodaření skupiny se během loňské energetické krize spojené s vysokým zdražením energií projevil také nárůst počtu odběratelů a dodávek.

PRE těžila z pádu Bohemia Energy i dalších 

Pražská energetika podle zprávy loni profitovala z loňské situace na trhu, kdy po pádu některých dodavatelů v čele s Bohemia Energy významně navýšila svůj tržní podíl, počet obsluhovaných zákazníků i objem dodávek.

ČEZ představil nové ceny elektřiny a plynu.

ČEZ zlevňuje elektřinu i plyn. Nové ceny stanovil 510 korun pod vládními stropy

Pokles cen energií na trzích opět rozhýbal nabídky tuzemských dodavatelů. Nové ceny pod vládou stanoveným cenovým limitem představil ČEZ, největší dodavatel energií v Česku. Nově společnost v průměru zlevňuje elektřinu o 350 korun za megawatthodinu a plyn o 300 korun.

Přečíst článek

Meziročně tak vzrostl objem dodávek elektřiny o 12 procent na 6,39 terawatthodiny a dodávek plynu o 13 procent na 988 gigawathodiny (GWh). Objem dodávek elektřiny od PRE tak převýšil objem distribuce na licencovaném území o 390 GWh, kdy spotřeba elektřiny v Praze meziročně stagnovala na 6000 GWh.

Na výnosech a zisku skupiny se podílela z velké části mateřská Pražská energetika a.s. Tržby z prodeje elektřiny vzrostly na téměř dvojnásobek a činily téměř 31 miliard korun. Ještě výrazněji stouply výnosy z prodeje plynu, za který firma utržila přes 1,8 miliardy korun. I přes nárůst cen elektřiny a plynu však podle společnosti zůstala platební morálka zákazníků na velmi dobré úrovni. Další velkou část tržeb tvoří dceřiná PREdistribuce, která provozuje distribuční síť na území hlavního města.

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o cenách energií.

Fiala zakročil. Energogiganti budou muset odkrýt, kolik si účtují

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o skutečných cenách elektřiny a plynu než dosud. Statistiky by měly zahrnovat platby všech zákazníků. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání se zástupci tuzemských dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Navržená dividenda skupiny pro letošní rok činí 439,96 koruny na akcii, za rok 2021 to bylo 422,55 koruny. Konečnou výši navrhované dividendy za loňský rok musí schválit akcionáři na řádné valné hromadě.

Windfall tax se nebojíme 

Skupina se ve výroční zprávě vyjádřila také k dopadu zavedení daně z neočekávaných zisků, tzv. windfall tax. Podle schválených hospodářských plánů do roku 2025 by daň neměla podle zprávy hospodaření skupiny výrazněji zatížit.

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Evropský statistický úřad Eurostat používá při výpočtu cen plynu metodiku, která zaručuje srovnatelnost dat v celé EU. Úřad si proto stojí za svou středeční zprávou, podle které se ceny plynu pro domácnosti loni ve druhém pololetí z celé Evropské unie výrazně nejvíce zvýšily v České republice. Uvedl to na dotaz ČTK. Premiér Petr Fiala (ODS) po zveřejnění zprávy řekl, že čísla o cenách plynu jsou mylná a označil je za matení veřejnosti. ČSÚ posílá Eurostatu data, která odpovídají metodice nastavené EU, přivítal by ale změnu metodiky, uvedl mluvčí úřadu.

Přečíst článek

Mezi základní aktivity skupiny PRE patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Přes 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, jehož majoritním vlastníkem je město Praha.

Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která vlastní 41,4 procenta. Skupina PRE má zhruba 830 tisíc zákazníků a je třetím největším dodavatelem elektřiny v ČR.

Petr Fiala, premiér

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet drží v ruce skrytý trumf. Inflační daň

Česká národní banka viní z inflace vládní deficity, jenže zároveň ve své aktuální prognóze přiznává, že vláda už příští rok stáhne deficit pohodlně pod úroveň maastrichtského kritéria pro přijetí eura. Vládě to může pomoci vyhrát volby.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme