Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Premiér Fiala hledá alibi. Mezitím lidé platí za energie opravdové peníze

Dalibor Martínek: Premiér Fiala hledá alibi. Mezitím lidé platí za energie opravdové peníze
ČTK
Dalibor Martínek

Premiér Petr Fiala si dal besídku se zástupci dodavatelů energií, přizval i šéfa statistického úřadu a šéfa energetického regulačního úřadu. Namíchlo ho sdělení Eurostatu, podle nějž v Česku vyskočily ceny energií nejvíc z celé Evropské unie. A chce společnosti přednést nějaké jiné sdělení ve smyslu, že v Evropě popletli data, my za nic nemůžeme, ceny jsou OK.

Reklama

Evropský statistický úřad podle Fialy prý nemá správná data. Evropský úřad si za údaji stojí. Takže tady nastupuje česká mediální mašinerie pod taktovkou premiéra, která má za úkol vyvinit vládu z faktu, že neukočírovala růst cen energií, že neměla strategii, a že nechala spoustu českých firem a domácností v problémech.

Například v Lounech se nyní sešel dav lidí, kteří byli překvapeni z toho, že dodavatel tepla kupoval plyn na spotu a potom veškeré náklady přepsal na odběratele. Doplatky lidí se pohybují v desítkách tisíc korun. To není statistika, to jsou reálné peníze, které musí někdo zaplatit. Pokud by to neudělal, převzala by si ho do svých zákonných rukou exekutorská mafie.

Hledání alibi viníka

Podobných situací je po Česku spousta. Všichni dodavatelé energií přehodili náklady na spotřebitele. Za tichého mlčení vlády. Jiné země se pokoušely ceny nějakým způsobem regulovat. V Česku v té době ministr financí Stanjura bojoval o schodek rozpočtu. Což se mu stejně nepovedlo.

Premiér se, čele ostrým datům Eurostatu, rozhodl, že bude tato data torpédovat. Údaje, z kterých vychází Eurostat, nejsou podle oficiální české verze férová. Prý evropští úředníci vycházejí z ceníkových údajů, a ne z reality. Úslužný šéf ČEZ Daniel Beneš na poptávku vlády poslušně přináší tezi, že „doposud nebyly zveřejňovány ceny, které lidé mají, ale byly zveřejňovány ty, které platili nově příchozí. Nově budou reportována data o všech zákaznících.“ ČEZ přitom díky zdražení energií čeká rekordní zisk. A stát rekordní dividendu.

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o cenách energií.

Fiala zakročil. Energogiganti budou muset odkrýt, kolik si účtují

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o skutečných cenách elektřiny a plynu než dosud. Statistiky by měly zahrnovat platby všech zákazníků. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání se zástupci tuzemských dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Taktéž šéf energetického úřadu Stanislav Trávníček, který během energetické krize nepřišel s ničím, co by mohlo pomoci lidem a firmám, nyní se sklapnutými podpatky bude tvrdit, že nejsou špatné ceny energií, ale statistika.

Šéf Českého statistického úřadu Marek Rojíček si nedovolí nové státní doktríně čelit. Úřad by prý měl mít k dispozici aktuálnější data.

Vláda, která se v ekonomice a potažmo v energetice příliš neorientuje, si nyní buduje mediální val před nelichotivou zprávou z Evropy, že to s regulací cen energií zcela nezvládla. Místo, aby se premiér se svými energetickými poradci zamyslel, jak to udělat, aby lidé kvůli obřím doplatkům za spotové ceny nechodili na náměstí, aby nepropadali do existenčních problémů, svolává besedu státních úředníků, aby si mezi sebou naformulovali alibi tristní situace.

Plyn

Lukáš Kovanda: Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že je řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější.

Přečíst článek

Statistiky nelžou. Fiala jejich zpochybňováním nahrává dezinformační scéně

Lukáš Kovanda: Statistiky se politikům líbit nemusí. Jejich zpochybňování nahrává dezinformační scéně

Zpochybňování statistických dat ze strany vládních politiků nahrává dezinformační scéně. Politici totiž zpochybněním bez hlubší znalosti věci nahlodávají důvěru veřejnosti ve stát a jeho úřady i důvěru v EU, komentuje kauzu kolem údajně zavádějících dat Eurostatu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Hledání viníka začíná. Fiala se kvůli cenám plynu sejde s energetiky i statistiky.

Hledání viníka začíná. Fiala se kvůli cenám plynu sejde s energetiky i statistiky

Ceny plynu v Česku, které zveřejnil ve středu ve své zprávě evropský statistický úřad Eurostat, neodpovídají realitě a je třeba zjistit proč. Na jednání Pirátů v Liberci to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). V příštím týdnu se proto sejde se zástupci energetických společností, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme