Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: E.On sníží cenu elektřiny stovkám tisíc klientů, klesnou i účty za plyn

E.ON
ČTK
 ČTK

Další z největších tuzemských energetických společností E.On sníží cenu elektřiny. Změnu pocítí asi 800 tisíc zákazníků, uvedla firma. Ve srovnání s vládním stropem bude níže o pětinu.

Reklama

Energetická společnost E.ON zlevní od 1. října elektřinu asi 800 tisícům svých klientů, kteří nemají fixovanou cenu. Oproti současným ceníkům se sníží o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak bude nižší až o pětinu. Od začátku září firma zlevnila 140 tisícům zákazníků plyn. E.ON o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.

ČEZ od poloviny září zlevní ceníky elektřiny a plynu s fixací

ČEZ zlevní. Cena má jít dolu u ceníků elektřiny a plynu s fixací

Energetická společnost ČEZ od poloviny září zlevní ceníky energií s fixací. Cena elektřiny s jednoročním závazkem bude o více než pětinu nižší než stanovené vládní stropy.

Přečíst článek

Kvůli růstu cen na velkoobchodních burzách česká vláda pro letošní rok stanovila cenové stropy na 5000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny bez DPH a 2500 korun za jednu MWh plynu. Na začátku roku dodavatelé zpravidla nabízeli tyto ceny, během roku, po zlevnění energií na burze, ale postupně přicházejí s levnějšími produkty.

Úspora až 1300 korun za megawatthodinu

Zákazníci E.ON tak nově od října za dodanou megawatthodinu (MWh) elektřiny v základní jednotarifní distribuční sazbě D02d zaplatí 4793 korun s DPH. Oproti svým současným cenám ušetří 913 korunza MWh a oproti stále platným cenovým stropům je pak úspora 1258 korun za MWh.

Pražská plynárenská snížila ceny plynu. Letos již potřetí

AKTUALIZOVÁNO: Pražská plynárenská snížila ceny plynu. Letos již potřetí

Pražská plynárenská od 1. září zlevnila většině klientů zemní plyn. U základního ceníku Standard a produktů navázaných na něj prodejní cena plynu klesla v průměru o 16 procent. Je to tak třetí snížení ceny plynu v letošním roce, uvedl mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Zlevnění plynu nedávno oznámily i společnosti E.ON, Pražská energetika či innogy.

Přečíst článek

„Jsme férovým dodavatelem energií a svým zákazníkům se pozitivní vývoj na trhu snažíme do ceníků promítat. Ujišťovali jsme, že jakmile nám to situace na trhu dovolí, svým zákazníkům ceny snížíme, což aktuálně děláme pro obě komodity. Společně se zářijovým zlevněním plynu bude mít výhodnější ceny už téměř milion našich klientů s nefixovanou cenou energií. Ceny, které mají naši stálí zákazníci, jsou teď na srovnatelné úrovni jako nabídky pro nové klienty," uvedl místopředseda představenstva společnosti E.ON Jan Zápotočný.

Snížení cen bude automatické

Společnost upozornila, že snížení cen bude automatické. Stávající zákazníci tak nebudou muset uzavírat žádnou novou smlouvu. „Všem zákazníkům, kterých se zlevnění týká, také zároveň přepočítáme zálohy. Když je bude možné snížit, pošleme jim nový rozpis, nebo je upravíme v nejbližším vyúčtování," popsal vedoucí prodeje energií pro domácnosti a prokurista společnosti E.ON Energie Radek Fišer.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Statisícům Pražanů zlevní energie. PRE odtajnila ceník

Boj o zákazníky se u dodavatelů energií vyostřuje. Ceny jdou hluboko pod vládní strop. Nejnověji pokles cen oznámila Pražská energetika. Průměrná domácnost podle ní ušetří za rok jednotky tisíc.

Přečíst článek

Od začátku září E.ON zlevňoval dodávky plynu. Zákazník s běžnou spotřebou bez fixace nově platí 2321 Kč s DPH za MWh plynu. Oproti svým současným cenám ušetří 436 Kč za MWh a oproti stále platným cenovým stropům je pak úspora 704 Kč za MWh.

Ceny snížily i společnosti ČEZ, innogy, Centropol či Pražská plynárenská

E.ON snižuje ceny plynu letos už podruhé, ceny pod vládními stropy společnost začala u plynu i elektřiny nabízet v únoru. V prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop vedle E.ON například také innogy, Centropol, Pražská plynárenská a další dodavatelé. Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí i ČEZ.

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Nízké mzdové nároky Čechů a jistá jejich bojácnost při mzdovém vyjednávání se svými zaměstnavateli a šéfy představují klíčový důvod, proč se Fialově vládě daří „zalepovat“ dluh postupnou stabilizací veřejného zadlužení k HDP. Navíc vláda díky této stabilizaci nyní evidentně upouští od svého loňského plánu získat pod svoji kontrolu, znárodnit, klíčové tuzemské elektrárny a výrobu elektřiny jako takovou – a mít tak pod kontrolou cenotvorbu elektřiny.

Přečíst článek

V posledních týdnech dodavatelé opět zveřejňují nové nabídky tarifů. Například innogy od října sníží 310.000 zákazníků cenu plynu na úroveň 18 procent pod cenovým stropem. Moravské naftové doly (MND) už v minulých dnech snížily cenu plynu u fixovaných produktů proti cenovému stropu o 36 procent a u elektřiny o 24 procent. Od září zlevnila energie více než 700.000 klientů také Pražská energetika, a to elektřinu o 20 procent a plyn o 30 procent.

Od poloviny září pak zlevní ceníky energií s fixací také ČEZ. Cena elektřiny s jednoročním závazkem bude o více než pětinu nižší než stanovené vládní stropy. Plyn s roční fixací pak bude pod hodnotou cenových stropů o čtvrtinu. ČEZ zároveň zlevní ceníky dvouletých a tříletých produktů. Nové nabídky chystají i další dodavatelé.

Do budoucna je podle ČEZ potřeba dostavět až čtyři jaderné bloky

V Česku je třeba dostavět až čtyři další jaderné bloky, uvedl Tomáš Pleskač ze skupiny ČEZ

K pokrytí spotřeby elektřiny v Česku je do budoucna potřeba dostavět až čtyři další bloky jaderných elektráren. Deníku E15 to řekl ředitel divize nová energetika energetické firmy ČEZ Tomáš Pleskač. Zatím se plánuje dostavba jednoho bloku v elektrárně v Dukovanech na Třebíčsku. Má být dokončen do roku 2036 a podle dřívějších informací zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme