Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ zlevňuje elektřinu i plyn. Nové ceny stanovil 510 korun pod vládními stropy

ČEZ představil nové ceny elektřiny a plynu.
ČTK
 ČTK

Pokles cen energií na trzích opět rozhýbal nabídky tuzemských dodavatelů. Nové ceny pod vládou stanoveným cenovým limitem představil ČEZ, největší dodavatel energií v Česku. Nově společnost v průměru zlevňuje elektřinu o 350 korun za megawatthodinu a plyn o 300 korun.

Reklama

Vláda od začátku letošního roku stanovila cenový strop na energie. Spotřebitelé tak za megawatthodinu (MWh) elektřiny mohou zaplatit maximálně 6000 korun s DPH, za MWh plynu 3000 korun. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o cenách energií.

Fiala zakročil. Energogiganti budou muset odkrýt, kolik si účtují

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o skutečných cenách elektřiny a plynu než dosud. Statistiky by měly zahrnovat platby všech zákazníků. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání se zástupci tuzemských dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

ČEZ nyní oznámil další úpravu tarifu s jednoroční až tříletou fixací. Ceny elektřiny a plynu v něm postupně každý rok závazku klesají. Nově společnost v průměru zlevňuje elektřinu o 350 korun za MWh a plyn o 300 korun za MWh. Obě komodity tak v prvním roce fixace nabízí o 510 korun levněji, než jsou vládní limity. V dalších letech jejich ceny dál klesají.

Petr Fiala, premiér

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet drží v ruce skrytý trumf. Inflační daň

Česká národní banka viní z inflace vládní deficity, jenže zároveň ve své aktuální prognóze přiznává, že vláda už příští rok stáhne deficit pohodlně pod úroveň maastrichtského kritéria pro přijetí eura. Vládě to může pomoci vyhrát volby.

Přečíst článek

Konkurence tlačí ceny dolů

„Ukazuje se, že neměli pravdu ti, kdo říkali, že vyhrocená situace v energetice na konci loňského a na začátku letošního roku omezí konkurenci. Je vidět, že konkurence naopak funguje a motivuje dodavatele nabízet zákazníkům výhodné produkty,” řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Společnost podle něj bude ceníky dál pravidelně vylepšovat, pokud budou velkoobchodní ceny energií dál klesat.

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Evropský statistický úřad Eurostat používá při výpočtu cen plynu metodiku, která zaručuje srovnatelnost dat v celé EU. Úřad si proto stojí za svou středeční zprávou, podle které se ceny plynu pro domácnosti loni ve druhém pololetí z celé Evropské unie výrazně nejvíce zvýšily v České republice. Uvedl to na dotaz ČTK. Premiér Petr Fiala (ODS) po zveřejnění zprávy řekl, že čísla o cenách plynu jsou mylná a označil je za matení veřejnosti. ČSÚ posílá Eurostatu data, která odpovídají metodice nastavené EU, přivítal by ale změnu metodiky, uvedl mluvčí úřadu.

Přečíst článek

Potřetí od letošního února snižují ceny energií také Moravské naftové doly. Od tohoto týdne společnost nabízí bez fixace plyn za 2289 Kč za MWh s DPH a elektřinu za 5190 Kč za MWh s DPH v nejčastější distribuční sazbě D02d. Podle ředitele marketingu a komunikace MND Energie Jana Sýkory umožňuje další zlevňování příznivý vývoj cen energií na trhu. Očekává přitom, že podobný vývoj cen bude ještě nějakou dobu pokračovat, proto lze podle něj očekávat i další snižování cen u dodavatelů.

Nové ceny v tomto týdnu představila také společnost Tedom Energie. Ta nabízí tarif s měsíční fixací. Květnové ceny u ní vychází u elektřiny o 40 procent níže a u plynu o 44 procent níže, než jsou ceny stanovené vládním stropem. Od začátku května snížila své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit také Pražská plynárenská. Zlevnění platí pro základní tarify i roční smlouvy s fixací, zákazníci podle společnosti oproti limitům ušetří stovky až tisíce korun za rok.

Ceny energií pod vládou stanovenými limity nabízí většina velkých dodavatelů. Už v prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop například E.ON, innogy nebo Centropol. Firmy zároveň od té doby představily několik dalších nových produktů se zlevněním, a to pro nové i stávající zákazníky. Zároveň přiznávají, že v případě pozitivního vývoje na trhu budou dál reagovat. Nový fixovaný produkt od poloviny března nabízí dále Pražská energetika.

Velkoobchodní cena elektřiny se v posledních dnech pohybuje kolem 144 eur (asi 3384 Kč) za MWh bez DPH. Plyn se nyní na trhu obchoduje za 58 eur (zhruba 1363 Kč) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem. Podle analytiků se velkoobchodní ceny v posledních týdnech ustálily a výrazněji by se nyní měnit neměly.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme