Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Stát selhává, nechává slabé na pospas dravcům. Energie jsou posledním příkladem

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici
Newstream / Dušan Kütner
Dalibor Martínek

Jiří Písařík chtěl být bohatý, mít hodně peněz. Což se mu povedlo. Ostatně, kdo by nechtěl mít hodně peněz. Za jeho podnikáním s energiemi zůstal téměř milion nešťastných lidí, bývalých klientů Bohemia Energy. 

Reklama

Horší, než co způsobil jeden dravý podnikatel, je role státu - poslanců, ministrů a dalších úředníků. Marian Jurečka, zemědělec, nyní poněkud nečekaně ministr práce a sociálních věcí, na tiskové konferenci k pomoci lidem postiženým zdražováním energií vyprávěl, že o všechny lidi s problémy bude postaráno.

Starost vypadá tak, že stát přidělí těm, kteří mají problém s neskutečnou částkou na faktuře za energie, dávku na bydlení. Aby tuto státní dávku lidé získali, musejí vyplnit čtyřstránkový formulář. Po přidělení čísla vyčkat na chodbě. Součástí „pomoci“ je i to, že musíte doložit příjmy za poslední čtvrtletí. Tedy jít za účetní vaší firmy, pokud jste někde oficiálně zaměstnaní. Řada lidí není.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Arsen Lazarevič: Chamtivost zakladatele zabila Bohemia Energy

Co stálo za krachem „Bohemky“? Maximalizace zisku za každou cenu bez jakékoliv snahy vytvářet udržitelný a dlouhodobý byznys model. 

Přečíst článek

To samozřejmě není všechno. Úřad pro sociální věci podle údajů na svém webu k tomu žádá výpis z katastru nemovitostí, další půl den obíhání úřadů. Nájemní smlouvu, rodné listy dětí

Kdo by chtěl toto všechno absolvovat? Nikdo. Zvlášť, když se máte co ohánět, abyste uživil(a) rodinu. Pobíhání po úřadech vám plat nezvedne. Na příspěvek na bydlení, který připravila minulá vláda, mělo nárok asi šestnáct procent českých domácností. Podstoupit úřední orgie se odhodlala jen čtvrtina z nich. 

Současná vláda, která si buduje obraz té správné, lidumilné, rozšířila potenciální okruh žadatelů. Patrně proto, že dobře ví, že lidé prostě žádat nepůjdou. Proces je složitý a ponižující.

U velkých dodavatelských firem uvízly desítky tisíc lidí, kteří mají splatit obří faktury. Když původně přešli k Písaříkovi, bylo to proto, že chtěli levnou energii. To už teď není možné. Západní Evropané rozhodli, že energie má být drahá, protože ochrana klimatu je důležitější.

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Přečíst článek

To klienti Bohemia Energy netušili, chtěli jenom ušetřit. Teď na své racionální uvažování draze doplácejí. A nejen oni. Nám všem dramaticky roste cena energií. A možná bude mnohý z nás v březnu, kdy se posílají faktury, nemile překvapen. A budeme hledat zastání. Od státu se ho nedočkáme.

Nyní jsou oběti „miliardáře“ Písaříka ve spárech takzvaných dodavatelů poslední instance. Faktury neskutečně neskočily. Desítky tisíc lidí je nechtějí platit, možná na ně ani nemají. Anebo z existenčních či jiných důvodů nemohou cestovat na pobočky velkých energetických korporací, aby řešili patálii, kterou nezpůsobili. 

Co na to firmy, často vlastněné státem či komunálem, jako ČEZ nebo PRE? Jak nás ujistil ministr Jurečka, „poprosil“ firmy, aby byly shovívavé. A nikoho neodpojovaly.

Realita je však jinde. Stát nechává slabší na pospas. Jak skončí ten, kdo nesplatí faktury? Jako vždy, v rukou exekutorů. S tím nemají firmy vlastněné komunálem či státem žádný problém, uvrhávat své klienty do soukolí zvrácené exekuční mašinerie. Třeba se nebožáci od Písaříka dostanou do rukou Juraje Podkonického, bývalého dlouholetého šéfa této vyděračské mafie, který aktuálně neváhal okrádat lidi při vládní akci Milostivé léto. Na což stát opět nijak nereaguje.

České bankovky, ilustrační foto

Jurečka: Vláda je pro zopakování akce Milostivé léto

Milostivé léto pro dlužníky by se mohlo v brzké době zopakovat. Mohlo by se také případně rozšířit i na další pohledávky. Na uspořádání další oddlužovací akce je ve vládní koalici shoda. Tvrdí to vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pro opakování jsou i poslanci, kteří milostivé léto prosadili. Akce začala loni 28. října a skončí v pátek. Pokud do té doby lidé s exekucí na dluh u veřejných institucí splatí původní dlužnou částku a 908 korun odměnu exekutorovi, odpustí se jim penále, úroky a další platby. Kolik exekučních řízení se tak podaří uzavřít a jakou sumu věřitelé dostanou, bude exekutorská komora podle své mluvčí Evy Rajlichové vědět v březnu.

Přečíst článek

Vtipné, nebo vlastně smutné je, že tyto molochy si ještě chtějí vytvářet pozitivní PR, jak jsou vlastně lidumilné, že neplatiče ze své iniciativy obvolávají, a dokonce za nimi jedou domů, aby splatili ty hrůzy. Ministr Jurečka se chlubí, že se na této benevolenci s korporacemi dohodl.

Slovenský ministr financí Igor Matovič oznámil zmrazení ceny energií na tři roky. Ač to má jistě i jiné vnitroslovenské souvislosti, je to razantní a srozumitelné řešení. Jak Matovič uvedl, nechce, aby se lidé museli bát, zda bude vývoj cen energií pro ně likvidační, či ne. Populistické, nicméně jasné sdělení. V Česku se musí bát každý. Vláda se o slabé neumí postarat. Ačkoliv by to měl být její hlavní úkol.

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v rubrice Názory <<<<<<
 

Reklama

Související

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Dalibor Martínek: Důchody jsou brzdou rozvoje Česka. Zemi sráží slabost politiků, ne důchodci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme