Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Pražská plynárenská snížila ceny plynu. Letos již potřetí

Pražská plynárenská snížila ceny plynu. Letos již potřetí
profimedia.cz
 ČTK

Pražská plynárenská od 1. září zlevnila většině klientů zemní plyn. U základního ceníku Standard a produktů navázaných na něj prodejní cena plynu klesla v průměru o 16 procent. Je to tak třetí snížení ceny plynu v letošním roce, uvedl mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Zlevnění plynu nedávno oznámily i společnosti E.ON, Pražská energetika či innogy.

Reklama

Pražská plynárenská  patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst.

Cena až na polovině vládního stropu

Ceny plynu Pražské plynárenské budou nyní podle ceníků až o 44 procent pod vládou stanoveným cenovým stropem, sdělil Vránek. Firma v současné době nemá žádné zákazníky z řad domácností, kteří by měli cenu vyšší, než je vládou stanovený cenový strop, uvedl mluvčí.

ČEZ od poloviny září zlevní ceníky elektřiny a plynu s fixací

ČEZ zlevní. Cena má jít dolu u ceníků elektřiny a plynu s fixací

Energetická společnost ČEZ od poloviny září zlevní ceníky energií s fixací. Cena elektřiny s jednoročním závazkem bude o více než pětinu nižší než stanovené vládní stropy.

Přečíst článek

Kvůli růstu cen na velkoobchodních burzách česká vláda pro letošní rok stanovila cenové stropy na 5000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny bez DPH a 2500 korun za jednu MWh plynu. Na začátku roku dodavatelé zpravidla nabízeli tyto ceny, během roku po zlevnění energií na burze ale začali postupně přicházet s novými výhodnějšími produkty.

Úspora až čtyři tisíce ročně 

Pražská plynárenská snížila prodejní cenu zemního plynu od 1. května a poté od 1. července, k dalšímu zlevnění přistoupila s účinností od 1. září. Domácnosti v bytě, které využívají plyn na vaření a ohřev vody se spotřebou čtyři MWh za rok, tak podle mluvčího ušetří ročně zhruba 1450 korun a domácnosti, které mají plyn na vaření, ohřev vody a topení, kolem 4000 korun ročně.

Pražská plynárenská loni udržela zisk. Půjčku od města před několika týdny splatila

Pražská plynárenská loni v potížích žádala o miliardovou půjčku, zisk ale udržela

Ještě loni na jaře lepila Pražská plynárenská díru v cash flow půjčkou od magistrátu. Nakonec ale za celý rok udržela ziskové hospodaření. Rok zakončila s čistým ziskem ve výši téměř 640 milionů korun. A půjčku od svého zřizovatele podle vyjádření managementu podniku ze začátku tohoto týdne už také letos v květnu vrátila.

Přečíst článek

V letošním roce cenu plynu snižujeme již po třetí a pro zákazníky jsme kromě toho připravili i nové cenové produkty, které mají nyní k dispozici. Z pohledu ceny dodávaného zemního plynu mají tak poměrně široký výběr různých možností dle svých preferencí," uvedl nový předseda představenstva Pražské plynárenské Ludvík Baleka. Baleka je ve funkci od konce srpna, kdy nahradil Martina Pacovského, kterého minulé pondělí kvůli odlišným názorům na vedení a další směřování společnosti odvolala dozorčí rada podniku.

Zlevnění plynu nedávno oznámily i další firmy. Například innogy od října sníží 310.000 zákazníků cenu plynu na úroveň 18 procent pod cenovým stropem. Moravské naftové doly (MND) v minulých dnech zlevnily plyn u fixovaných produktů proti cenovému stropu o 36 procent a Pražská energetika od září zlevnila plyn o 30 procent. E.On avizoval zlevnění plynu od září svým zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu, o 16 procent.

E.ON

E.ON zlevní plyn pro 140 tisíc zákazníků, přemýšlí i nad elektřinou

Energetická společnost E.ON od září zlevní plyn všem svým stávajícím zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu. Týkat by se to mělo přibližně 140 tisíc klientů. Oproti současnosti jim klesnou ceny o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak budou nižší až o čtvrtinu. Firma zároveň do dalších týdnů zvažuje i možné úpravy cen elektřiny. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.

Přečíst článek

Dosavadní předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský skončil ve funkci, na svém zasedání 28. srpna 2023 ho odvolala dozorčí rada společnosti.

Ředitel Pražské plynárenské Pacovský skončil. Nepomohlo ani to, že firmě výrazně stoupl zisk

Po dvou a půl letech skočil ve funkci šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský, kvůli rozdílným názorům na směřování firmy jej odvolala dozorčí rada. Nový ředitel vzejde z výběrového řízení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme