Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci našli další způsob financování války. Okrádají Rusy přes call centra

Ukrajinští vojáci při cvičení
ČTK
 ČTK

Ukrajina provozuje stovky podvodných call center, kterými okrádá ruské občany a výdělky financuje svou armádu. V rozhovoru s deníkem Izvestija to řekl místopředseda představenstva ruské státní banky Sberbank Stanislav Kuzněcov. Objem takto vyvedených peněz podle něj jen za loňský rok činil 250 miliard rublů (64 miliard korun).

Reklama

Podle Kuzněcova útočníci denně uskuteční, většinou prostřednictvím elektronických sim karet, až 20 milionů hovorů, přičemž denně jim padne za oběť zhruba 200 tisíc ruských občanů. Metod používaných operátory je podle něj řada, zmínil však požadavek výkupného za fiktivně unesenou osobu. Peníze jsou z Ruska vyváděny nejčastěji v kryptoměnách.

„Nyní na Ukrajině pracuje proti Rusům asi 350 až 400 podvodných call center, dříve jich bylo asi tisíc. Zároveň se výrazně zvýšila úroveň jejich technického vybavení, efektivita používaných scénářů práce s lidmi, rozsah pronikání a vyvádění peněz,“ uvedl Kuzněcov.

Na 40 procent peněz vylákaných z kapes Rusů směřuje podle Kuzněcova přímo Ozbrojeným silám Ukrajiny, pětinu si bere stát, pětinu provozovatel call centra a pětinu zaměstnanci.

Kuzněcov označil situaci v souvislosti s útoky za kritickou. Vyzval také k „bezprecedentním opatřením“ s cílem učinit v Rusku této praxi přítrž.

Reklama

Informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Ukrajina, která již více než dva roky čelí rozsáhlé vojenské invazi Ruska, se k věci nevyjádřila.

Ruské falešné zprávy a videa se snaží podkopat pařížskou olympiádu

Už to začíná. Rusové zaplavují sociální sítě deepfake videi o pařížské olympiádě

Ruští sportovci mají zakázáno soutěžit na letních olympijských hrách pod vlajkou své země. A Rusko se rozhodlo obrátit svůj hněv proti olympiádě a jejímu letošnímu hostiteli, Paříži, napsal list The New York Times.

Přečíst článek

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by časem mohlo uvést opět do provozu Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou na jihovýchodě Ukrajiny obsadilo, ale sdílí názor mezinárodních pozorovatelů, že nyní by to mohlo být nebezpečné. Uvedl to šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme