Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu
Profimedia
 ČTK

Rusko by časem mohlo uvést opět do provozu Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou na jihovýchodě Ukrajiny obsadilo, ale sdílí názor mezinárodních pozorovatelů, že nyní by to mohlo být nebezpečné. Uvedl to šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Reklama

„Samozřejmě mají v úmyslu v určitém okamžiku obnovit provoz. Nechystají se tuto jadernou elektrárnu vyřadit z provozu. Takže to je to, co vyvolává potřebu vést diskusi," řekl Grossi na tiskové konferenci ve Vídni, kde zasedá rada guvernérů MAAE.

O ruském postoji si podle svých slov udělal obrázek minulý týden, když se v Kaliningradu setkal se šéfem Rosatomu Dmitrijem Lichačovem.

Předtím, než bude možné elektrárnu znovu uvést do provozu, je podle Grossiho třeba podniknout několik kroků, včetně zajištění stabilnějšího napájení elektřinou. To bude vyžadovat opravy stávajícího vedení, které jsou podle něj však v současné době jen stěží představitelné. Další základní podmínkou je neútočení na jaderné zařízení.

Chladicí věže jaderné elektrárny

Rusko postaví v Uzbekistánu malou jadernou elektrárnu

Taškent oznámil začátek nové éry. Rusko postaví v Uzbekistánu malou jadernou elektrárnu. Bude to první takový projekt v postsovětské Střední Asii. Uvedl to uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Přečíst článek

Reklama

Nebezpečí trvá

Rusko a Ukrajina se z ostřelování elektrárny opakovaně obviňují. V dubnu dokonce v areálu elektrárny explodoval dron, což MAAE označila za vážný incident s potenciálem ohrozit integritu ochranného systému reaktoru. „Útoky a časté odpojování od elektrického vedení...kvůli vojenským aktivitám vytvářejí vážnou situaci,” poznamenal Grossi nyní.

Záporožská elektrárna je největší evropskou a jednou z deseti největších jaderných elektráren na světě. Přestože je jejích šest reaktorů odstaveno, stále potřebuje energii a kvalifikovaný personál pro provoz zásadních systémů, jako jsou třeba ty na chlazení reaktorů.

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Celý svět prakticky v přímém přenosu každý den sleduje oběti ruského bombardování na Ukrajině, kterým bylo možné aspoň částečně zabránit včasnými dodávkami zbraní ze Západu. Posílení systémů protivzdušné obrany bezpochyby pomůže v přímém boji proti Putinově agresi, ta ale v posledních měsících napáchala obrovské škody v ukrajinském týlu. Tamní energetika se bude vzpamatovávat hůře než loni a podle některých pozorovatelů to může být klíčový faktor celkového ruského úspěchu, zaznívá v analýze Jana Žižky, editora webu Export.cz.

Přečíst článek

Maďaři dostaví jaderku Paks. Jde o první vítězství Rosatomu v Evropě po dlouhých letech

Maďarsko podepsalo s Ruskem upravenou stavební smlouvu o rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Podpis dohody ukončuje přípravnou fázi projektu a otevírá cestu k zahájení stavebních prací. Uvedl to dnes podle agentury MTI maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó po videohovoru s šéfem ruského atomového koncernu Rosatom Alexejem Lichačovem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme