Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investory vyděsily výsledky mateřské firmy Facebooku. Hodnota Mety spadla o dva biliony korun

Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)
ČTK / AP

Akcie amerického podniku Meta Platforms, mateřské společnosti Facebooku, po středečním zveřejnění hospodářských výsledků dnes prudce klesají. Kolem 18:30 středoevropského času ztrácely zhruba 22 procent a nacházely se kolem 101 dolarů, nejníže od roku 2016. Tržní hodnota firmy se tak snížila přibližně o 82 miliard dolarů (dva biliony korun), uvedla agentura Reuters. Od začátku roku akcie odepisují kolem 70 procent.

Reklama

Zisk Mety klesl ve třetím čtvrtletí meziročně o více než polovinu na 4,4 miliardy dolarů (zhruba 107 miliard korun), tržby se snížily o čtyři procenta na 27,7 miliardy dolarů. Společnost navíc varovala před růstem nákladů a sdělila, že ztráty v divizi, která má na starosti vývoj virtuálního světa metaverse, se příští rok zrychlí.

Podnikání firmy ohrožuje řada problémů, mezi něž patří silná konkurence firem TikTok či Amazon na trhu s reklamou. Tržby podniku negativně ovlivnily také změny společnosti Apple v ochraně osobních údajů v operačním systému iOS. Miliardy dolarů už také Meta vložila do vývoje metaverse, který jí má zaručit příští růst, uvedl server BBC.

Facebook se přejmenuje. Bude z něj Meta. Změní i logo na symbol nekonečna.

A je to tady. Zuckerbergova Meta sníží náklady o deset procent, bude propouštět

Americká internetová společnost Meta hodlá v příštích měsících snížit náklady minimálně o deset procent, mimo jiné prostřednictvím redukce počtu zaměstnanců. S odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku o tom informoval ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Šéf Mety Mark Zuckerberg ve středu řekl, že firma čelí krátkodobým problémům. Společnost se podle něj soustřeďuje na to, aby se stala efektivnější. Zuckerberg také naznačil, že se v Metě sníží počet pracovních míst a že podnik může být příští rok menší. Zuckerberg firmu ještě s názvem Facebook založil na univerzitě téměř před 20 lety.

Do investic do projektu metaversa se tento týden opřel i jeden z vlivných investorů Mety, který varoval před „nesmyslnými investicemi“. „Firma by měla snížit počet zaměstnanců a zpomalit investice do metaverse, jinak si neudrží důvěru svých investorů,“ napsal předseda představenstva a generální ředitel společnosti Altimeter Capital Brad Gerstner v otevřeném dopise společnosti Meta. Na konci druhého čtvrtletí letošního roku držela společnost Altimeter Capital přes 245 milionů akcií společnosti Meta.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Přechod k metaversu přišel Zuckerberga draho. Od ledna přišel o více než polovinu majetku

Vizionářské představy zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga o vytvoření alternativního metasvěta přišly dříve třetího nejbohatšího muže planety v reálném světě dost draho. Od ledna přišel o více než polovinu majetku, tedy o 71 miliard dolarů, a v žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se propadl na 20. místo. Slabou útěchou mu může být, že ztráty sčítá i většina členů miliardářské Top 10.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg hrozí, že v USA odstraní zpravodajství z Facebooku. Nechce platit vydavatelům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme