Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Továrny v USA Muskovi nevydělávají. Tak to zkusí v Indonésii

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg
ČTK
 ČTK

Teprve třetí zahraniční továrna americké Tesly by mohla stát v Indonésii. Musk se chystá s tamními autoritami podepsat předběžnou dohodu. Vysoce robotizované továrny v USA Musk dříve označil za černé díry na peníze. Do Indonésie ho ale spíše než levnější pracovní síla táhne nerostné bohatství. Jihoasijská země má čtvrtinu světových zásob niklu, klíčové suroviny pro výrobu baterií do elektromobilů.

Reklama

Americký výrobce elektromobilů Tesla se chystá uzavřít předběžnou dohodu o vybudování závodu v Indonésii. S odvoláním na obeznámené zdroje to napsala agentura Bloomberg. Továrna by měla vyrábět až jeden milion vozů ročně, což je produkce, které se americký výrobce elektromobilů snaží dosáhnout ve všech svých závodech. Dohoda ještě nebyla podepsána a může z ní ještě sejít, uvedly zdroje. O hodnotě investice se nezmínily.

Jednání zahrnují plány týkající se více závodů v zemi, které by plnily různé funkce v rámci výroby a dodavatelského řetězce, uvedl jeden ze zdrojů. Tesla ani indonéská strana na žádost o komentář zatím nereagovaly.

Symbol pro Twitter se objevil na monitorech newyorské burzy v úterý 4. října 2022. Obchodování s akciemi Twitteru bylo tehdy zastaveno poté, co akcie prudce vzrostly po zprávách, že Elon Musk bude pokračovat ve své transakci v hodnotě 44 miliard dolarů.

Akcie Tesly dál rekordně ztrácí. Firma se potýká s konkurencí a s výrobními problémy

Akcie americké společnosti Tesla směřují k největšímu měsíčnímu, čtvrtletnímu i ročnímu propadu za dobu své existence. Jen za úterý odepsaly 11 procent a od začátku prosince jsou levnější o 44 procent. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že Tesle vyrůstá konkurence, k tomu se potýká s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco šéf Tesly Elon Musk věnuje až příliš mnoho času firmě Twitter, kterou koupil na podzim.

Přečíst článek

Loni v létě Tesla podepsala smlouvu o dodávkách niklu se dvěma indonéskými firmami v hodnotě pěti miliard dolarů (111,5 miliardy korun). Indonéský prezident Joko Widodo se snaží dosáhnout toho, aby automobilka nevnímala zemi pouze jako dodavatele klíčových surovin, ale vyráběla tam elektromobily i baterie.

O další investice výrobce elektromobilů v regionu usilují například Indie nebo Jižní Korea. Šéf Tesly Elon Musk jednal na konci loňského listopadu s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem. Řekl mu, že Jižní Korea se řadí mezi hlavní kandidáty, které bere automobilka v úvahu, co se týče jejího dalšího asijského závodu.

Indonéská továrna by byla třetí továrnou automobilky mimo domovský trh Tesly ve Spojených státech. První zahraniční závod otevřel výrobce elektromobilů v Šanghaji, druhý zbudoval u Berlína. Indonésie může sice sloužit jako brána k 675 milionům spotřebitelů v jihovýchodní Asii, ale pro globálně působící automobilky je to náročný trh. Většinu prodejů tam tvoří levnější vozy, jejichž cena obvykle nepřesahuje 20 tisíc dolarů (necelých 450 tisíc korun), připomíná agentura Bloomberg.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Texaská továrna Tesly byla podle Muska černá díra na peníze. Nyní do ní opět nalije miliardy dolarů

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá investovat téměř 776 milionů dolarů (zhruba 17 miliard korun) do rozšíření svého závodu v Texasu. Podle amerických médií to vyplývá z dokumentů, které automobilka předložila úřadům. Tesla chce v rámci této investice vybudovat například zařízení pro testování a výrobu bateriových článků, informoval server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elon Musk

Muskův sen o levnějších vozech Tesla dostává trhliny. Válka na Ukrajině prodražuje výrobu baterií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme