Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elektromobilita. Budoucnost dopravy

Spalovací motory jsou passé. Elon Musk a jeho Tesla ukazují budoucnost osobní přepravy. Kdo je následuje?

Spalovací motory jsou passé. Elon Musk a jeho Tesla ukazují budoucnost osobní přepravy. Kdo je následuje? Jak se snaží konkurovat tradiční automobilky jako Volkswagen či Škoda? Kdy skončí potíže s dodávkami neustále zdražujících čipů? Jak se zvyšuje výkonnost baterií, dojezdová vzdálenost elektromobilů a počet nabíjecích stanic? Trend, který změní autodopravu po celém světě.

Musk spěchá s výrobou levné Tesly. Akcie automobilky díky tomu otočily

Invaze levných elektroaut z Číny už doléhá i na největšího výrobce aut na baterky, americkou automobilku Tesla. Ta oznámila, že urychlí výrobu cenově dostupných modelů. Akcie díky tomu mírně posílily, i když čtvrtletní výsledky automobilky byly spíše zklamáním.

Přečíst článek
Tesla, ilustrační foto

Kdysi král elektromobility, dnes chřadnoucí impérium. Konec Tesly se blíží

Přečíst článek
Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Čínskému výrobci chytrých telefonů Xiaomi se zatím daří vstup na pole elektromobility. Poté, co firma slavnostně zahájila prodej a příjem objednávek na svůj elektrický sedan SU7, vzrostly její akcie o 15 procent, uvedl web CNBC.

Přečíst článek

Rozvoj dobíjecí infrastruktury v ČR zrychlil, loni o 40 procent na 2287 stanic

Počet dobíjecích stanic pro elektrická auta loni v Česku vzrostl o více než 40 procent. Na konci loňského roku stát evidoval 2287 stanic, na nichž bylo 4187 dobíjecích bodů. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Výstavba pokračuje i letos, podle dat ministerstva dopravy je v ČR aktuálně 2313 stanic.

Přečíst článek
Nabíječka pro elektromobil

Čína podala stížnost na Ameriku. V hlavní roli jsou elektromobily

Čína podala ke Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost na Spojené státy. Vadí jí americké dotace na výrobu elektromobilů a požadavek na regionální původ dílů. Ten je totiž pro přiznání subvencí důležitý. Oznámila to čínská diplomatická mise v Ženevě, kde má WTO sídlo. Čína považuje americké subvence za diskriminační.

Přečíst článek

Elektrické Ferrari o zvuk burácejícího motoru nepřijde

Fandové sportovních vozů Ferrari o emoce, které v nich vzbuzoval burácející motor ve vysokých otáčkách, nepřijdou. Inženýři Ferrari pracují na tom, aby i elektrická verze závoďáků doručila milovníkům rychlých aut stejně unikátní zážitek.

Přečíst článek
Rozvojová banka začala přijímat žádosti o dotace na elektromobily

Rozvojová banka začala přijímat žádosti o dotace na elektromobily

Národní rozvojová banka (NRB) začala přijímat žádosti o podporu na nákup elektromobilů pro firmy. Podpora spočívá v poskytnutí bezplatné záruky na nákup vozu na elektřinu. Po pořízení elektromobilu budou moci podniky žádat NRB o příspěvek ve výši až 300 tisíc korun na vozidlo a 150 tisíc na dobíjecí stanici. Podpora bude trvat do konce příštího roku a financovaná bude z Národního plánu obnovy.

Přečíst článek
Tesla u nabíjecí stanice

Tesla zdražuje. Příští týden vzrostou ceny Modelu Y

Americká automobilka Tesla v některých evropských zemích příští týden zdraží svůj Model Y o zhruba padesát tisíc korun. Firma to oznámila na sociální síti X, aniž by upřesnila, o které země půjde. Model Y byl loni v Evropě nejprodávanějším vozem.

Přečíst článek
Autopůjčovna Herz

Lukáš Kovanda: Končí šéf jedné z největších autopůjčoven světa. Vaz mu zlomila katastrofální sázka na elektrovozy

Za katastrofální sázku na elektromobily padá hlava šéfa jedné z největších autopůjčoven světa, Hertzu. Stephen Scherr, bankéř s třicetiletou profesní dráhou u Goldman Sachs přes svůj zkušený věk podlehl zelené ideologii a coby novopečený šéf Hertzu nakoupil do jeho flotily desetitisíce elektrovozů. Jenže o elektroauta není zájem, vykazují vysoké náklady amortizace a též jejich opravy jsou drahé. Hertz se proto desetitisíců vozů zase zbavuje, s obrovskou ztrátou, jež láme Scherrův vaz.

Přečíst článek

Škoda chystá levný elektromobil do města. Jak bude Epiq vypadat

Bude malé, elektrické a a cenově dostupné. Škoda chystá městské SUV za 600 tisíc. Představí ho příští rok.

Přečíst článek

Rodí se japonská aliance. Nissan a Honda chtějí spolupracovat při vývoji elektromobilů

Japonské automobilky Nissan a Honda chtějí spolupracovat ve vývoji elektromobilů a inteligentních technologií pro automobily. Cílem je snížit náklady a zlepšit konkurenceschopnost, oznámily firmy. Automobilky tak spojí své zdroje v odvětví, ve kterém japonští výrobci aut zaostávají.

Přečíst článek
Proč elektromobilita vychází z módy?

Tesla? Letos stagnace, příští rok propad, varuje banka Wells Fargo. Proč elektromobilita vychází z módy?

Elektromobily vycházejí z módy. Tržby Tesly budou letos stagnovat, v příštím roce se dokonce propadnou, šokuje ve své nové prognóze americká banka Wells Fargo. Jen letos spadly akcie Tesly o 32 procent, zatímco akciový trh v USA roste o více než 8 procent, uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme