Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Texaská továrna Tesly byla podle Muska černá díra na peníze. Nyní do ní opět nalije miliardy dolarů

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg
ČTK

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá investovat téměř 776 milionů dolarů (zhruba 17 miliard korun) do rozšíření svého závodu v Texasu. Podle amerických médií to vyplývá z dokumentů, které automobilka předložila úřadům. Tesla chce v rámci této investice vybudovat například zařízení pro testování a výrobu bateriových článků, informoval server CNBC.

Reklama

Tesla otevřela továrnu v texaském Austinu loni v dubnu. Automobilka v loňském roce zahájila produkci také v nové továrně v Německu (na snímku), která je jejím prvním závodem v Evropě. Minulý týden firma oznámila, že loni zvýšila výrobu o 47 procent na 1,37 milionu vozů.

Ještě loni v červnu se přitom o nových investicích do Austinu a Berlína vyjadřoval velmi příkře. „Továrny v texaském Austinu a u Berlína nyní prodělávají miliardy dolarů,” řekl tehdy Musk v rozhovoru pro oficiální fanouškovský klub Tesla Owners Silicon Valley. Oba závody Musk označil za „pece na spalování peněz“. „Ten hukot, který se z nich line, to je zvuk hořících peněz,” řekl.

Symbol pro Twitter se objevil na monitorech newyorské burzy v úterý 4. října 2022. Obchodování s akciemi Twitteru bylo tehdy zastaveno poté, co akcie prudce vzrostly po zprávách, že Elon Musk bude pokračovat ve své transakci v hodnotě 44 miliard dolarů.

Akcie Tesly dál rekordně ztrácí. Firma se potýká s konkurencí a s výrobními problémy

Akcie americké společnosti Tesla směřují k největšímu měsíčnímu, čtvrtletnímu i ročnímu propadu za dobu své existence. Jen za úterý odepsaly 11 procent a od začátku prosince jsou levnější o 44 procent. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že Tesle vyrůstá konkurence, k tomu se potýká s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco šéf Tesly Elon Musk věnuje až příliš mnoho času firmě Twitter, kterou koupil na podzim.

Přečíst článek

Šéf automobilky Elon Musk si dal cíl do roku 2030 vyrábět 20 milionů aut ročně. Minulý měsíc se v médiích objevily informace, že Tesla by v brzké době mohla oznámit výstavbu nové továrny v Mexiku. Podle listu Reforma by počáteční investice do tohoto závodu mohla činit až miliardu dolarů (zhruba 22 miliard korun).

Informace o plánech na rozšíření texaského závodu přicházejí několik dnů po zprávě agentury Reuters, že přímý dohled nad montážními závody automobilky v USA a nad prodejními aktivitami v Severní Americe a v Evropě převezme šéf čínské pobočky Tom Zhu. Stane se tak v Tesle fakticky mužem číslo dvě po Muskovi.

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Přečíst článek

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na americkém trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Americká automobilka Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, zůstává jedničkou na trhu s elektromobily ve Spojených státech. Její tržní podíl se však snižuje, protože konkurenti uvádějí na trh čím dál více cenově dostupnějších modelů. Vyplývá to ze zprávy společnosti S&P Global Mobility. V letošních prvních třech čtvrtletích se podíl Tesly na trhu s elektromobily v USA podle této zprávy snížil na 65 procent ze 71 procent před rokem a ze 79 procent v roce 2020. S&P předpokládá, že do roku 2025 se tento podíl propadne na méně než 20 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Miliardář Elon Musk chystá v Texasu vlastní „utopické“ město. Se svými továrnami i zaměstnanci

Vítejte u Šnečího potoka. Musk chystá v Texasu vlastní město s továrnami Tesly či Boring Co. a jejich zaměstnanci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme