Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

McDonald’s poprvé od krize zdražil v Británii cheeseburger. Pořád je levnější než v Česku

McDonald´s, McCafé
Dušan Kütner / Newstream
Dušan Kütner
duk

Poprvé za 14 let od globální krize započaté v roce 2008 zdražila světová jednička v rychlém občerstvení McDonald’s své cheeseburgery v Británii. Kvůli neúprosnému růstu nákladů, zejména energií, jeho cena stoupla o celou pětinu, uvedl server CNBC.

Reklama

McDonald’s poprvé po 14 letech zdražil svůj cheeseburger ve Spojeném království, protože tlak na náklady stoupá. Řetězec rychlého občerstvení potvrdil, že ikonický burger byl jedním z řady položek, které čelí zdražování v celé britské síti restaurací. Cena cheeseburgeru vzrostla o 20 procent z 99 pencí na 1,19 libry (34,75 koruny), uvedl server CNBC. Pro srovnání – v Česku je jeho doporučená cena 39 korun

Alice a Jim Waltonovi

Lidé šetří, Walmart snižuje výhled. Nejbohatší rodina světa za jediný den přišla o miliardy dolarů

Poté, co největší americký maloobchodní řetězec Walmart v úterý ohlásil snížení letošního zisku až o 13 procent, klesly akcie řetězce o téměř osm procent. Majitelé sítě, nejbohatší rodina na světě Waltonových, tak přišla během chvíle o 11,4 miliardy dolarů. A nejsou jedinými potrefenými majiteli řetězců, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Naposledy McDonald’s zvýšil cenu svého cheeseburgeru v Británii v důsledku globální finanční krize v roce 2008. Ostatní položky na britském jídelním lístku McDonald’s se zvýšily o 10 až 20 pencí, včetně krabiček, snídaňových jídel a vylepšení ze středních na velká jídla. McDonald’s uvedl, že některé položky zůstanou nedotčeny zvýšením cen. Mezitím se ceny budou i nadále lišit v rámci franšízových restaurací, které mohou stanovit ceny na základě doporučení společnosti.

Těžká volba

Generální ředitel McDonald’s pro Spojené království a Irsko Alistair Macrow v prohlášení zákazníkům uvedl, že rostoucí inflační tlaky donutily společnost učinit některá „těžká rozhodnutí“ ohledně cen. „Dnešní tlaky znamenají, že jako mnoho jiných i my musíme učinit těžká rozhodnutí ohledně našich cen,” řekl Macrow. „Stejně jako vy spotřebitelé, naše společnost, naši franšízanti, kteří vlastní a provozují naše restaurace, a naši dodavatelé, všichni pociťují dopad rostoucí inflace,“ řekl.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

K nárůstu dochází v době, kdy se společnosti potýkají se zvýšenými náklady na položky jako palivo, mzdy a přísady, protože inflace stále stoupá. Ve Spojeném království dosáhla inflace v červnu nového vrcholu 9,4 procenta, což je nejvyšší úroveň za posledních 40 let.

Macrow uvedl, že podnik oddaloval zvýšení cen tak dlouho, jak to bylo možné, ale že již nebyl schopen absorbovat rostoucí náklady v rámci podniku. „Chápeme, že jakékoli zvýšení cen není dobrou zprávou, ale tyto změny jsme odkládali a minimalizovali tak dlouho, jak jsme mohli,“ řekl.

Řetězec Vkusno a točka (Chutně a tečka), který v Rusku nahradil západní McDonald´s

Nový ruský „McDonald´s“ má problém: Nedostatek hranolek

S velkou slávou nahradil nový řetězec Vkusno & tochka (Vkusně a tečka) pobočky amerického McDonald´s, který se z Ruska stejně jako stovky dalších firem stáhnul kvůli Putinově invazi na Ukrajinu. Jenže jen pár týdnů po přejmenování provozoven a převzetí novým majitelem má síť občerstvení zásadní problém. Tím je nedostatek brambor pro výrobu základní položky menu, hranolek, neboť dosavadní zahraniční partneři McDonaldu je odmítají do Ruska dovážet, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Oznámení přišlo den poté, co McDonald’s oznámil skok v globálních tržbách o 9,7 procenta za tři měsíce do konce června ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Celosvětové tržby v provozovnách otevřených alespoň jeden rok ale stouply o deset procent. Očekávalo se, že se zvýší jen o 6,5 procenta. McDonald's však vykázal náklad 1,2 miliardy dolarů související s prodejem jeho ruských aktivit kvůli ruské invazi na Ukrajinu. V zemi měl 850 provozoven a zaměstnával tam 62 tisíc lidí.

McDonald’s, který má více než 36 tisíc restaurací ve více než 100 zemích, již od loňského roku zvýšil ceny řady produktů ve své síti restaurací v USA.

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Starbucks v Rusku končí. Bolet ho to bude méně než McDonald’s

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. V pondělí to firma podle zahraničních médií sdělila svým asi dvěma tisícům zaměstnanců.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme