Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další rána pro ceny potravin. Evropští výrobci čpavku omezují výrobu, poškodí to úrodu

Další rána pro ceny potravin. Evropští výrobci čpavku omezují výrobu, poškodí to úrodu
iStock
 ČTK

Tíživá situace ve výrobě hnojiv se v Evropě zhoršuje, již třetí evropská firma oznámila, že omezí výrobu čpavku zásadního pro výrobu hnojiv. Je jí norská společnost Yara International, důvodem jsou rekordní ceny plynu. Informovala o tom agentura Bloomberg, podle níž produkce dusíkatých hnojiv v Evropě klesla po ruské invazi na Ukrajinu více než o čtvrtinu. Klesající zásoby hnojiv se podle expertů mohou odrazit na úrodě a posléze na ceně potravin.

Reklama

Společnost Yara uvedla, že snižuje produkci čpavku přibližně na 35 procent. To odpovídá 3,1 milionu tun čpavku a čtyřem milionům tun hotových výrobků v celém výrobním systému firmy v Evropě. Plyn je hlavní vstupní surovinou pro výrobu většiny dusíkatých hnojiv, tedy i čpavku.

Nákupní vozík, ilustrační foto

Zdražování v Evropě nebere konce. Ceny rostou hlavě u potravin

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 8,9 procenta z červnové hodnoty 8,6 procenta. Inflace tak vystoupila na další rekord. V konečné zprávě to uvedl evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil rychlé údaje z konce července.

Přečíst článek

"Kde to bude možné, tam Yara využije svůj globální systém zásobování a výroby k optimalizaci provozu a k uspokojení poptávky zákazníků, včetně pokračování výroby dusičnanů s využitím dováženého čpavku," uvedla společnost.

Výroba čpavku v Evropě klesne o dvě pětiny

Konzultační a analytická firma CPU Group, která se zabývá globálními trhy v oblasti těžby, kovů a hnojiv, nedávno odhadla, že se v Evropě mimo Ukrajinu utlumí 41 procent kapacity výroby čpavku. V současné době je podle CRU mnohem levnější čpavek do Evropy dovážet, než ho v Evropě vyrábět.

Ve středu oznámila americká společnost CF Industries, že zastavuje výrobu čpavku ve svém závodě v Británii. Výrobu čpavku rovněž omezila největší polská chemická skupina Grupa Azoty. Podnik Anwil, což je divize polské ropné společnosti PKN Orlen, zastavil výrobu.

Potravinová krize způsobená ruskou invazí zabije více lidí než covid, varuje Afrika

Senegalský ministr hospodářství Amadou Hott vyzval světový potravinářský průmysl, aby nebojkotoval obchod s ruskými a ukrajinskými potravinářskými produkty, protože v některých zemích zuří potravinová krize. Ta může mít na svědomí víc obětí, než měl covid.

Přečíst článek

Velkoobchodní ceny hnojiv se po ruské invazi na Ukrajinu, která rozkolísala komoditní trhy, vyšplhaly na mnohaletá maxima. V poslední době ceny klesaly, ale tento trend se obrátil, protože prudce rostoucí ceny plynu vedly v Evropě k rozsáhlým škrtům v produkci.

Evropští výrobci hnojiv byli vysokými cenami plynu zasaženi nejvíce. V celosvětovém měřítku se odvětví potýká se sankcemi Spojených států a Evropské unie na prodej potaše z Běloruska, omezením obchodu s Ruskem a faktem, že Čína omezuje dodávky.

Hnojiva turbulentně zdražila. Zemědělci jimi šetří, projeví se to na úrodě

Některá hnojiva v Česku zdražila proti loňskému roku i více než čtyřnásobně. Podle ceníku, který má k dispozici Zemědělský svaz ČR, výrazně stoupla cena všech hnojiv. Na trhu jich je také nedostatek. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal upozornil na to, že kvůli zdražení museli letos zemědělci upravit dávkování, což se může projevit na výnosech plodin.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

EK chce utišit bouřící se farmáře. Navrhuje omezit dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme