Reklama

Stát vydělá na růstu cen energií miliardy. ČEZ zásadně zvyšuje odhad čistého zisku na letošní rok

ČEZ, sídlo
iStock

Polostátní energetický gigant zásadně zvýšil odhady letošního zisku. Namísto původně plánovaných 45 až 49 miliard by měl letos ČEZ vydělat až 65 miliard korun. Stát, který je většinovým vlastníkem ČEZ, tak výrazně vydělá na rostoucích cenách energií. Podle výsledků firmy je pak patrné, že domácnosti šetří energie více než velké průmyslové podniky.

Reklama

Energetická skupina ČEZ měla za první pololetí čistý zisk 33,6 miliardy korun, meziročně o 32 miliard korun vyšší. Provozní výnosy vzrostly o 21 procent na 130,5 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) stoupl meziročně o 27,7 miliardy Kč na 59,3 miliardy korun a podle skupiny byl ovlivněn mimo jiné enormním růstem cen komodit na velkoobchodních trzích, uvedla skupina ČEZ.

ČEZ nyní očekává celoroční čistý zisk pro letošní rok mezi 60 a 65 miliardami korun. „Aktuální predikce celoročního zisku indikuje rekordní dividendu pro akcionáře. V případě stanovení dividendy na horní hranici intervalu platné dividendové politiky, by mezi akcionáře bylo rozděleno 48 až 52 miliard korun. Pro majoritního akcionáře Českou republiku by to znamenalo příjem 34 až 36 miliard korun,“ uvedl předseda představenstva a ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Klesla výroba elektřiny z uhlí

Výroba elektřiny z obnovitelných a jaderných zdrojů v prvním pololetí meziročně stoupla o jedno procento na 16,8 TWh. Naopak výroba z uhelných a paroplynových zdrojů klesla o šest procent na deset TWh kvůli nižší výrobě v elektrárně Počerady.

ČEZ, sídlo

ČEZ odchází z Turecka. Chce být zelenější

Energetická skupina ČEZ zahájila odchod z Turecka. Transakci ještě musí schválit turecké úřady, vypořádání je také podmíněno sjednáním bankovního financování. Prodej padesátiprocentního podílu ve společnosti Akcez je součástí strategického záměru ČEZ zbavit se části aktiv na vybraných trzích a soustředit se na dekarbonizaci svého výrobního portfolia, vyplývá z tiskové zprávy.

Přečíst článek

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o čtyři procenta, pokud se klimaticky a kalendářně přepočte, pak o dvě procenta. Velké podniky spotřebovaly o dvě procenta elektřiny méně, domácnosti pak o 11 procent méně. Vliv na to měly především nadprůměrné teploty v letošním prvním pololetí. Loni v prvním pololetí také lidé kvůli epidemii covidu častěji pracovali z domova.

Má ČEZ dost peněz?

ČEZ podle finančního ředitele Martina Nováka čelí enormním požadavkům na likviditu kvůli zajištění uzavřených komoditních obchodů. Aktuálně má na energetických burzách a u obchodních protistran vázáno 89 miliard korun.

Elektřina, ilustrační foto

Cena elektřiny boří rekordy, akcie ČEZ rostou

Cena elektřiny na pražské burze ve středu vystoupila na rekordních 376 eur (9238 korun) za megawatthodinu (MWh). Podle odborníků k tomu přispívá pokračující růst cen zemního plynu v Evropě. Z růstu cen elektřiny těží energetická společnost ČEZ, její akcie rostou o 2,5 procenta, pohybují se na dohled od 1130 korun za akcii.

Přečíst článek

Na pokrytí dalšího vývoje trhů má ČEZ aktuálně k dispozici celkem 136 miliard korun likvidních prostředků a úvěrových linek. Více než polovinu - tři miliardy eur - tvoří prostředky plynoucí z uzavřené úvěrové smlouvy s Českou republikou,“ uvedl Novák. Smlouvu o půjčce podepsal ČEZ s ministerstvem financí na začátku července, jejím smyslem je pokrytí neočekávaného skokového růstu tržních cen elektřiny. ČEZ podle Nováka z půjčky dosud čerpal dvě miliardy eur (asi 49 miliard korun).

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Rýn, sucho

Lukáš Kovanda: Zisk ČEZ rapidně roste díky Putinovi i suchu

Velkoobchodní ceny elektřiny v Německu, ale také ve Francii vystoupaly včera na nový historický rekord. Závažnou evropskou energetickou krizi totiž v poslední době ještě zhoršuje počasí. Je příliš sucho a teplo. To komplikuje zásobování elektráren uhlím po vodě i chlazení jaderných reaktorů.

Přečíst článek

energie

Lukáš Kovanda: ČEZ zdražuje v rychlém sledu, možná po dohodě s vládou

Od zítřka bude ČEZ opět zdražovat. Největší tuzemský dodavatel elektřiny domácnostem, kterým končí fixace, zvedne cenu od 1. srpna, a to na všech tarifech – nejčastěji zhruba o 10 procent. Přitom zdražil také pro období od 1. července. Na podzim domácnosti čeká cenový šok, inflace může atakovat úroveň 20 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

Lukáš Kovanda: „Válečná“ daň je boudou na voliče. Fialův kabinet porušuje předvolební slib

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme