Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ odchází z Turecka. Chce být zelenější

ČEZ, sídlo
iStock

Energetická skupina ČEZ zahájila odchod z Turecka. Transakci ještě musí schválit turecké úřady, vypořádání je také podmíněno sjednáním bankovního financování. Prodej padesátiprocentního podílu ve společnosti Akcez je součástí strategického záměru ČEZ zbavit se části aktiv na vybraných trzích a soustředit se na dekarbonizaci svého výrobního portfolia, vyplývá z tiskové zprávy.

Reklama

Společnost Akcez vlastní ČEZ společně s tureckým partnerem Akkök Holding, který v projektu zůstává. Kupujícími jsou turecká společnost Torunlar Enerji Sanayi z Torunlar Group. Pod Akcez spadají tři dceřiné společnosti, které se věnují distribuci elektřiny, prodeji energií a energetickým službám.

Elektřina, ilustrační foto

Cena elektřiny boří rekordy, akcie ČEZ rostou

Cena elektřiny na pražské burze ve středu vystoupila na rekordních 376 eur (9238 korun) za megawatthodinu (MWh). Podle odborníků k tomu přispívá pokračující růst cen zemního plynu v Evropě. Z růstu cen elektřiny těží energetická společnost ČEZ, její akcie rostou o 2,5 procenta, pohybují se na dohled od 1130 korun za akcii.

Přečíst článek

Prodejní proces zahájil ČEZ ve spolupráci se svým partnerem Akkök loni v létě po otestování předběžného zájmu potenciálních investorů. Transakci ještě musí v Turecku schválit antimonopolní úřad a energetický regulátor. Pro dokončení transakce je rovněž důležité vyjednat podmínky refinancování stávajícího úvěru. Poradcem pro prodej byla mezinárodní investiční banka Citi a turecká investiční banka İş Yatırım.

Torunlar Enerji Sanayi ve Ticaret je turecká investiční holdingová společnost a majoritní vlastník společnosti BDDGYO (Başkent Dogalgaz Dagitim Gayrimenkul Yatirim Ortakligi). Başkentgaz je druhý největší distributor plynu v Turecku, veřejně kotovaný na istanbulské burze. Obě jmenované společnosti jsou součástí Torunlar Group.

Elektrická energie, ilustrační foto

Další zdražování. Od září zvedne ceny energií i E.ON

Od září zvedne ceny energií také společnost E.ON. Stálí zákazníci od září letošního roku zaplatí zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou za elektřinu doteď platili. U plynu je nárůst o 50 procent z celkové ceny. Zdražení se nedotkne zákazníků s platnou fixovanou cenou. Energie zdražují také další dodavatelé, například ČEZ nebo PRE.

Přečíst článek

Na turecký trh vstoupila skupina ČEZ v roce 2009. V rámci privatizace turecké energetiky ve stejné době do země vstupovali i další hráči, jako například E.ON, RWE či OMV. Distribuční společnost Sakarya Elektrik Dağitim (SEDAS), jako hlavní dceřiná společnost Akcez, má zhruba dva miliony odběrných míst a spravuje 60 tisíc kilometrů distribučních sítí. Prodejní společnost Sakarya Elektrik Perakende Satis (SEPAŞ) dodává elektřinu 1,8 milionu zákazníků. Společnost Sepaş Akilli Çözümler (Sepaş Smart Solutions) založená v roce 2021 poskytuje služby v oblasti energetické účinnosti.

EDF, francouzská energetická společnost

Draze nakupuje, levně prodává. Vládní omezení poslala EDF do hluboké ztráty

Ekonomiku EDF válcují omezení cen elektřiny nařízené vládou, které má ochránit spotřebitele před prudkým růstem cen energií. EDF tak musí nakupovat elektřinu na trhu za rekordně vysoké ceny a prodávat ji levně konkurentům.

Přečíst článek

Skupina ČEZ je v Turecku činná i v rámci další joint venture společnosti Akenerji Elektrik Üretim. Ta se primárně zabývá výrobou elektřiny z obnovitelných a plynových zdrojů. Podle informací na webu spoluvlastní ČEZ v Turecku devět elektráren o celkovém instalovaném výkonu 1224 MW. Portfoliu dominuje paroplynová elektrárna Egemer o instalovaném výkonu 904 MW a sedm vodních elektráren o instalovaném výkonu 288,9 MW. Výkon větrných elektráren činí 28,2 MW.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni byl 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy zisk naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. ČEZ vlastní ze 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí, zbytek drží soukromí akcionáři.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme