Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zisk ČEZ rapidně roste díky Putinovi i suchu

Rýn, sucho
ČTK
Lukáš Kovanda

Velkoobchodní ceny elektřiny v Německu, ale také ve Francii vystoupaly včera na nový historický rekord. Závažnou evropskou energetickou krizi totiž v poslední době ještě zhoršuje počasí. Je příliš sucho a teplo. To komplikuje zásobování elektráren uhlím po vodě i chlazení jaderných reaktorů.

Reklama

Například hladina řeky Rýn klesá kvůli suchu a nedostatku srážek tak nízko, že tok má nyní před zavřením pro nákladní přepravu. Po Rýnu se plaví například nákladní lodě zásobující uhlím německé elektrárny. Již nyní je kvůli nízkému stavu hladiny toku toto zásobování omezeno. Stupňují se obavy, že bude muset dojít k omezení výroby elektřiny, případně se její výroba notně prodraží. To je klíčový bezprostřední důvod, proč nyní roste na burze velkoobchodní cena elektřiny v Německu na nový rekord.

Ve Francii není situace o nic lepší. Tamní polostátní energetický kolos Électricité de France pravděpodobně bude muset dále snížit objem výroby jaderné elektřiny. Suché a teplé počasí zvyšuje teplotu vody řek, jako je Rhôna nebo Garonna, což omezuje možnost chlazení reaktorů, které se u těchto toků nacházejí.

Malá jaderná elektrárna

Energetická krize je i příležitostí. Třeba pro vývoj malých jaderných reaktorů

Malé jaderné reaktory mohou být v provozu už za pár let, tvrdí potenciální výrobci. Současné nejistoty kolem nedostatku energie tedy neodstraní, ale mohly by přispět k jistější skladbě budoucího energetického mixu. Na vývoji se podílejí i české firmy. Tvůrci však budou muset ještě vyřešit podstatné finanční a administrativní problémy.

Přečíst článek

Snížení výroby francouzských jaderných elektráren by dále tlačilo ceny elektřiny vzhůru. Z rekordních cen v Německu či Francii díky účasti na jednotném trhu EU těží podniky jako český ČEZ, které tak mohou na burze svoji elektřinu prodávat za ještě vyšší cenu.

Právě to je trnem v oku některým českým politikům a ekonomům, kteří by rádi podniky typu ČEZ mimořádně zdanili. Argumentují tím, že ČEZ mimořádně vydělává na probíhající válce na Ukrajině.

Jak je však patrné právě z nynějšího vývoje, zdrojem nárůstu ziskovosti ČEZ rozhodně není jen válka. Aktuálně je jí třeba také právě sucho.

Zejména jí ale je chybná energetická politika Německa uplynulé řady let. Německo hlavně během éry vlády kancléřky Merkelové postupně odstavovalo své jaderné elektrárny a společně s rozvojem zelených zdrojů ovšem také prohlubovalo závislost na ruském plynu. To se mu nyní vymstilo, což sama vláda kancléře Scholze přiznává.

energie

Lukáš Kovanda: ČEZ zdražuje v rychlém sledu, možná po dohodě s vládou

Od zítřka bude ČEZ opět zdražovat. Největší tuzemský dodavatel elektřiny domácnostem, kterým končí fixace, zvedne cenu od 1. srpna, a to na všech tarifech – nejčastěji zhruba o 10 procent. Přitom zdražil také pro období od 1. července. Na podzim domácnosti čeká cenový šok, inflace může atakovat úroveň 20 procent.

Přečíst článek

Pokud by Německo odstavovalo své jaderné elektrárny pomaleji, případně pokud by jadernou energetiku dále rozvíjelo, nikdy by jeho energetická závislost na Rusku nenarostla na současnou úroveň. A nikdy by tudíž cena elektřiny nebyla dnes napříč EU tak vysoká, ba rekordní. Tedy ani zisky ČEZ by rozhodně nebyly tak vysoké, jako jsou nyní.

Řada drobných investorů v Česku si v uplynulých letech pořizovala akcie ČEZ právě s tím, že Německu se jeho jednostranná energetická politika vymstí. Což se letos tedy stalo.

Drobní investoři v ČR tak mají inkasovat svůj zasloužený zisk. Neměl by jim být mimořádně zdaněn. To je amorální. Protože ten zisk rozhodně není jen důsledkem války, jek se snaží argumentovat stoupenci zavedení daně z mimořádných zisků. Ale také právě důsledkem chybné energetické politiky éry kancléřky Merkelové či aktuálně sucha.

Šéf ČEZ Daniel Beneš (vlevo) a ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN)

Dalibor Martínek: Drahé energie? Vláda má polovičatá řešení. Vyšší daně nic nevyřeší

Staronový šéf Starostů Vít Rakušan přichází s myšlenkou vyššího zdanění energetických firem. To už jsme mohli mít ve vládě rovnou socialisty, napadne jednoho. Ale Rakušan není sám v nápadech, jak na blížící se energetickou chudobu. Ministr průmyslu za stejnou partaj Jozef Síkela již mnoho měsíců rozpracovává jakýsi levný tarif energií. Pořád o něm nic moc nevíme. Minulá vláda Andreje Babiše zase ulevovala lidem odpouštěním daně z přidané hodnoty za energie.

Přečíst článek

Fialova vláda by neměla trestat lidi za to, že investovali prozíravě. Sebere lidem v Česku důvěru v burzu a kapitálový trh, což dlouhodobě podváže výkon celé české ekonomiky.

Uvažme, že stovky tisíc Čechů si prostřednictvím přímého či nepřímého vlastnictví akcií ČEZ spoří na důchod. Pokud Fialova vláda mimořádně zdaní ČEZ, poškodí tím tudíž nejen českou ekonomiku, ale také veřejnost demotivuje od toho, aby do vlastních rukou přebírala odpovědnost za svůj život – a zajištění na stáří. 

Uniper

Energetické firmy dluží nevíce v historii. Účet za jejich záchranu zaplatí daňoví poplatníci

Evropské energetické společnosti se výrazně zadlužují, aby pokryly vyšší náklady způsobené růstem cen ropy a zemního plynu. Celkový dluh firem stoupá od pandemie a letos už vzrostl na více než 1,7 bilionu eur (41,6 bilionu korun). To je nárůst o více než 50 procent proti stavu před rokem 2020, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

vysoké účty

Lukáš Kovanda: Vláda letos pomůže lidem s vysokými účty za energie jen trošku. Prakticky vůbec

Lidem v Česku má vláda pomoci s platbami za energie. A to zejména v rámci takzvaného energetického tarifu. Problém tkví v tom, že pomoc prakticky vůbec nepřijde letos na podzim, jak se dosud mínilo. Na podzim přitom řadu domácností čeká zásadní cenový náraz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme