Restaurace na Štěpána otevřou častěji než loni. Pomůže pátek i turisté
Na svátek svatého Štěpána 26. prosince nejspíš otevře více restaurací než loni. Důvodem je to, že letos tento den připadá na pátek, kdy mají restaurace obvykle nejvyšší tržby z celého týdne. Zatímco minulý rok na Štěpána otevřelo 45 procent restaurací, letos to může být polovina, řekl Vladimír Sirotek, ředitel tržních a datových analýz ve společnosti Dotykačka, která provozuje stejnojmenný pokladní systém. Na Štědrý den a Boží hod vánoční podle Sirotka otevře podobný počet restaurací jako loni, a to zhruba 30 procent.
Meziročně vyšší návštěvnost na svatého Štěpána očekává třeba hospoda Pult v Praze. „Také aktuální počasí přeje spíše procházkám po Praze než odjezdu na hory,“ řekla manažerka hospody Tereza Pospíšilová.
Nejsilnější den
Z vánočních svátků je svatý Štěpán pro restaurace zároveň nejsilnějším dnem. Loni tržby restaurací na svatého Štěpána dosáhly 55 procent běžného dne, na Štědrý den a Boží hod vánoční to bylo okolo třetiny. Údaje jsou za celý trh, jinak tržby otevřených podniků o svátcích proti běžnému dni rostou. „Zajímavé je, že na Boží hod otevírá ještě méně gastro provozoven než na Štědrý den – loni to byla jen čtvrtina, kdežto na Štědrý den 31 procent,“ řekl Sirotek.
Z restaurací L'Osteria na Štědrý den otevřou pobočky v Paláci Kinských a na Staroměstském náměstí v Praze. V dalších dnech budou všechny restaurace otevřené ve standardní době. „O svátcích nás nejčastěji navštěvují rodiny, které si chtějí užít společně strávený čas u dobrého jídla bez starostí s přípravou,“ uvedla marketingová ředitelka Lenka Vojtíšková.
Vánoce mimo domov už dávno nejsou nouzovým řešením. Pražské restaurace a hotely dnes nabízejí sváteční menu, která kombinují tradici, moderní gastronomii i klidnou atmosféru. Od slavnostních večeří přes fine dining až po uvolněné brunchové formáty – možností, jak si ušetřit čas i nervy, je víc než dost.
Komu se nechce o Vánocích stát u plotny, má v Praze z čeho vybírat
Enjoy
Zájem o sváteční pohoštění v restauraci roste každým rokem, řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. „Nejčastěji je v nabídce samozřejmě tradiční česká vánoční klasika, ale také vánoční speciality z jiných zemí, případně degustační menu. Velkou oblibu u nás mají speciality ze šneků, a to ve dnech po Štědrém dnu. Jsou restaurace, které se této specialitě věnují již tradičně v období Vánoc a mají svou stálou klientelu,“ dodal Stárek.
V období od Štědrého dne do Nového roku do Prahy přijede nejspíš kolem 200 tisíc domácích i zahraničních turistů, z toho jen na silvestra 80 tisíc až 100 tisíc, řekla již dříve mluvčí městské firmy Prague City Tourism Klára Janderová.
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.