Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Restaurace na Štěpána otevřou častěji než loni. Pomůže pátek i turisté

Roznáška jídla v restauraci
ČTK
 ČTK

Na svátek svatého Štěpána 26. prosince nejspíš otevře více restaurací než loni. Důvodem je to, že letos tento den připadá na pátek, kdy mají restaurace obvykle nejvyšší tržby z celého týdne. Zatímco minulý rok na Štěpána otevřelo 45 procent restaurací, letos to může být polovina, řekl Vladimír Sirotek, ředitel tržních a datových analýz ve společnosti Dotykačka, která provozuje stejnojmenný pokladní systém. Na Štědrý den a Boží hod vánoční podle Sirotka otevře podobný počet restaurací jako loni, a to zhruba 30 procent.

Meziročně vyšší návštěvnost na svatého Štěpána očekává třeba hospoda Pult v Praze. „Také aktuální počasí přeje spíše procházkám po Praze než odjezdu na hory,“ řekla manažerka hospody Tereza Pospíšilová.

Nejsilnější den

Z vánočních svátků je svatý Štěpán pro restaurace zároveň nejsilnějším dnem. Loni tržby restaurací na svatého Štěpána dosáhly 55 procent běžného dne, na Štědrý den a Boží hod vánoční to bylo okolo třetiny. Údaje jsou za celý trh, jinak tržby otevřených podniků o svátcích proti běžnému dni rostou. „Zajímavé je, že na Boží hod otevírá ještě méně gastro provozoven než na Štědrý den – loni to byla jen čtvrtina, kdežto na Štědrý den 31 procent,“ řekl Sirotek.

Z restaurací L'Osteria na Štědrý den otevřou pobočky v Paláci Kinských a na Staroměstském náměstí v Praze. V dalších dnech budou všechny restaurace otevřené ve standardní době. „O svátcích nás nejčastěji navštěvují rodiny, které si chtějí užít společně strávený čas u dobrého jídla bez starostí s přípravou,“ uvedla marketingová ředitelka Lenka Vojtíšková.

Dnes otevřel luxusní hotel Fairmont Golden Prague, dřívější InterContinental

Komu se nechce o Vánocích stát u plotny, má v Praze z čeho vybírat

Vánoce mimo domov už dávno nejsou nouzovým řešením. Pražské restaurace a hotely dnes nabízejí sváteční menu, která kombinují tradici, moderní gastronomii i klidnou atmosféru. Od slavnostních večeří přes fine dining až po uvolněné brunchové formáty – možností, jak si ušetřit čas i nervy, je víc než dost.

Přečíst článek

Zájem o sváteční pohoštění v restauraci roste každým rokem, řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. „Nejčastěji je v nabídce samozřejmě tradiční česká vánoční klasika, ale také vánoční speciality z jiných zemí, případně degustační menu. Velkou oblibu u nás mají speciality ze šneků, a to ve dnech po Štědrém dnu. Jsou restaurace, které se této specialitě věnují již tradičně v období Vánoc a mají svou stálou klientelu,“ dodal Stárek.

V období od Štědrého dne do Nového roku do Prahy přijede nejspíš kolem 200 tisíc domácích i zahraničních turistů, z toho jen na silvestra 80 tisíc až 100 tisíc, řekla již dříve mluvčí městské firmy Prague City Tourism Klára Janderová.

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Nejkrásnější Vánoce na Pražském hradě? Lví Dvůr chystá sváteční menu, tajné prostory se otevírají

Přečíst článek
Pekárna Tisse

Spojují řemeslo s vědou, na jejich chleba z francouzské mouky se stojí fronty

Přečíst článek

Místo demolice rekonstrukce. Kulík s architekty z ADR zachránil hotel v Malé Úpě

Hotel Hořec po rekonstrukci
Užito se svolením BoysPlayNice
Petra Nehasilová

Rekonstrukce centra Hořec v Horní Malé Úpě navazuje na dlouhodobou spolupráci ateliéru ADR s místním lyžařským areálem SKIMU.

České hory se mění. A nemění je jen turisté nebo klimatické podmínky, ale především kapitál a investiční strategie. Zatímco ještě před lety byly horské objekty často nahrazovány novostavbami, dnes stále více investorů volí opačný přístup, a to rekonstrukci. Jedním z nejviditelnějších příkladů tohoto trendu je proměna bývalého hotelu Hořec v Malé Úpě.

Zchátralý hotel v nadmořské výšce 1050 metrů koupila v roce 2020 firma Skimu podnikatele Martina Kulíka, která vlastní zdejší skiareál. Od té doby ho opravuje a vymýšlí pro sto let starou dřevostavbu novou náplň. Kulíkovo podnikání sahá daleko za hranice Krkonoš. Je spoluzakladatelem firmy Techo, developerem ve společnosti Rodop, vlastní golfový areál v Hostivaři, provozuje pivovary Hostivar, Spojovna a Most a podílí se na developerských projektech například u Lipna. Přesto právě Malá Úpa patří k jeho nejkomplexnějším projektům.

V Malé Úpě totiž kromě lyžařského areálu vlastní Kulík pivovar Trautenberk, restaurace, apartmány i další navazující služby.

Chalupu Milada navrhli architekti ze studia ADR.

Kam se hrabou Alpy. Čeští architekti luxus umí, chalupa v Úpě má saunu s výhledem na Sněžku

Staví luxusní dovolenkové resorty, přeměňují brownfield v Kanadě a navrhují domy pro české miliardáře. Stejně tak by se ale architekti ze studia ADR dali označit za specialisty na krkonošské chalupy.

Přečíst článek

Z ruiny centrum s kinem, ubytováním a apartmány

Bývalý hotel Hořec stojí přímo v centru Horní Malé Úpy na Pomezních Boudách. Objekt měl za sebou dlouhou historii a stejně dlouho se řešilo, co s ním dál. Nabízela se demolice a nová výstavba. Investor se ale rozhodl jinak. Výsledkem je komplexní rekonstrukce stávající budovy, doplněná o nové přístavby. 

Objekt je koncipován jako multifunkční prostor, který nabízí půjčovnu sportovního vybavení, kavárnu s obchodem, kinosál a výstavní prostory i komunitní zázemí. V nejvyšším patře se nacházejí apartmány, které doplňují širokou škálu funkcí a podporují celoroční využití objektu. I tentokrát architektonický návrh vznikl ve spolupráci s ateliérem ADR, který má s výstavbou v Krkonoších dlouhodobé zkušenosti.

Miliardáři naučili Čechy toužit po zahraničních nemovitostech

Mít vlastní byt či dům v zahraničí chce stále více Čechů. Zatímco ti nejbohatší si kupují honosná sídla na luxusních adresách nebo investují do gigantických resortů, další se spokojí s vilkami a byty. Ideálně u moře nebo sjezdovky.

Přečíst článek

Součástí projektu je také nový veřejný prostor před budovou, který propojuje Hořec s okolní obcí a posiluje jeho roli přirozeného centra dění.

Nový výraz kombinuje tradiční materiály a moderní technická řešení. Fasáda z hoblovaného modřínu bez povrchové úpravy přirozeně stárne a zapadá do okolí, betonové přístavby zajišťují stabilitu a bezpečný provoz v náročných klimatických podmínkách.

Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Skupina investorů v čele s podnikatelem Martinem Kulíkem, který stojí mimo jiné za rozvojem Horní Malé Úpy, a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem developuje brownfield v Kanadě. Do Nového Skotska přivezla i přední české architekty.

Přečíst článek

Pivovar v Mostě navrhli architekti ze studia ADR

Na pivo do Mostu. Na kraji města nově stojí stylový minipivovar s restaurací

Architekti Petr Kolář a Aleš Lapka, jejichž studio ADR má za sebou desítky realizací po celém světě, zanechali svoje stopy i na severozápadě Čech, konkrétně v Mostě. Na svažitém pozemku na okraji města navrhli objekt minipivovaru.

Přečíst článek

Brno roste. A Praha hledá směr

Je tu nové, podzimní číslo magazínu Realitní Club. Zaměřuje na současné trendy ve výstavbě, investicích a dostupnosti bydlení.
Titulní rozhovor patří Radimu Passerovi, který otevírá pohled do zákulisí developerských projektů a rozvoje pražské Brumlovky.

Hlavní tematický blok sedmého vydání magazínu přináší detailní pohled na Brno, které se mění v jedno z nejdynamičtějších měst střední Evropy.

Exkluzivní data z Flat Zone potvrzují, že brněnský realitní trh už dávno není levnější než pražský. Magazín doplňují rozhovory s odborníky, analytiky i vizionáři, kteří určují budoucnost českého developmentu.

V rozsáhlé reportáži i rozhovorech například s Tomášem Vavříkem, šéfem brněnské developerské společnosti Domoplan, a Janem Tesárkem, ředitelem Kanceláře architekta města Brna, magazín mapuje největší proměnu Brna od meziválečného období.

Exkluzivní data z Flat Zone zase potvrzují, že brněnský realitní trh už dávno není levnější než pražský.

A magazín doplňují další rozhovory s odborníky, analytiky i vizionáři, kteří určují budoucnost českého developmentu.

Realitní Club vychází dvakrát ročně a je součástí multiplatformního projektu Newstreamu: zahrnuje rubriky na newstream.cz, tematické eventy a diskusní setkání pod hlavičkou klubu i úspěšný podcast moderovaný Petrou Nehasilovou a Daliborem Martínkem.

Aktuální číslo je k dostání u dobrých prodejců tisku, online a v předplatném na SENDu. Digitální verze magazínu je dostupná na newstream.cz.

Související

Nové Papírny v Plzni

V Plzni se chystá obří výstavba. Tamní brownfield se do šesti let stane vyhledávanou lokalitou

Přečíst článek
Křižíkovy pavilony prošly revitalizací. Vyšla na více než 300 milionů korun.

Ještě jste neměli možnost tam zavítat? Škoda, Křižíkovy pavilony nabízí víc než zelené střechy

Přečíst článek

Komu se nechce o Vánocích stát u plotny, má v Praze z čeho vybírat

Dnes otevřel luxusní hotel Fairmont Golden Prague, dřívější InterContinental
ČTK
Zdeněk Pečený

Vánoce mimo domov už dávno nejsou nouzovým řešením. Pražské restaurace a hotely dnes nabízejí sváteční menu, která kombinují tradici, moderní gastronomii i klidnou atmosféru. Od slavnostních večeří přes fine dining až po uvolněné brunchové formáty – možností, jak si ušetřit čas i nervy, je víc než dost.

Tradiční Vánoce v noblesním balení

Mandarin Oriental Prague na Malé Straně patří k místům, kde se vánoční klasika podává v moderním pojetí. Restaurace Monastiq nabídne na Štědrý den pětichodové menu šéfkuchaře Michala Horvátha s foie gras, rybí polévkou s candátem a kaviárem, kaprem v panko krustě nebo srnčím roštěncem. Menu stojí 3 200 korun, dětská verze 1 400 korun, k dispozici je i vegetariánská varianta. Na Boží hod je navíc připravena prodloužená snídaně.

Slavnostní klasiku servíruje také Kampa Park. Štědrovečerní menu vyjde na 3 650 korun, s vinným párováním na 5 600 korun. Mušle svatého Jakuba s lanýžem, pečená treska nebo telecí svíčková cílí na klidnou večeři v elegantním prostředí u Vltavy.

Vánoční šneci: zapomenutá česká tradice, která se vrací na talíře

Vánoční šneci: zapomenutá česká tradice, která se vrací na talíře

Než se štědrovečerní stůl v českých zemích zaplnil kaprem a bramborovým salátem, patřili k Vánocům i šneci. Dnes je vnímáme jako francouzskou delikatesu nebo gastronomickou kuriozitu, ve skutečnosti ale šlo o běžnou součást vánočního jídelníčku – zejména v době, kdy se Štědrý den striktně dodržoval jako postní.

Přečíst článek

Velkolepé Vánoce

Milovníky fine diningu osloví Four Seasons Hotel Prague, kde restaurace CottoCrudo připravila štědrovečerní večeři v mezinárodním stylu. Italská kuchyně s precizním servisem míří na hosty, kteří letos tradiční kapří menu klidně vynechají a nevadí jim cenovka 4 600 korun.

Výraznou vánoční nabídku má také Fairmont Golden Prague. Restaurace Zlatá Praha nabídne na Štědrý den i Boží hod šestichodové degustační menu s výhledem na Prahu a jazzovým doprovodem, zatímco Kafka Brasserie sází na uvolněnější rautovou formu. Vánoce tu mají podobu společenské události, nikoli jen večeře.

Ryby, moře a Vánoce trochu jinak

Kdo nechává kapra raději plavat, může zamířit do Hliněná bašta. Vyhlášená rybí restaurace kombinuje vánoční klasiku s mořskými plody – od rybí polévky a smaženého kapra až po mušle svatého Jakuba či ikonického humra, kterého si hosté vybírají přímo z akvária. Část nabídky je možné objednat i domů na Štědrý večer.

Sváteční klid

Ne každý chce řešit slavnostní večeři právě 24. prosince. Vinný bar a restaurant Vinograf je ideální volbou pro klidné mezisváteční večery. Od poloviny prosince podává zimní degustační menu za 1 450 korun, doplněné jednou z nejzajímavějších vinných karet v Praze. Díky technologii Coravin lze ochutnávat i špičková vína po sklence.

Do stejné kategorie zapadá i W Prague, který na 25. a 26. prosince připravil Noël Brunch. Kombinuje bohatý bufet s à la carte nabídkou v prostředí Grand Café a Le Petit Beefbar. Brunch probíhá od poledne do čtyř odpoledne, stojí 2 900 korun na osobu a díky poloviční ceně pro děti cílí i na rodiny.

Vánoce bez kuchyně už nejsou výjimkou

Praha dnes nabízí vánoční gastronomii v širokém rozpětí – od menu kolem 1 400 korun až po luxusní degustační večeře za několik tisíc. Společným jmenovatelem je pohodlí, čas a klid. A právě to je pro řadu lidí ten největší sváteční luxus.

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Vánoční šneci: zapomenutá česká tradice, která se vrací na talíře

Vánoční šneci: zapomenutá česká tradice, která se vrací na talíře

Přečíst článek
Restaurant Papilio

OBRAZEM: Gastronomický zážitek bez kompromisů. Papilio potvrdila pověst nejlepší restaurace v Česku

Přečíst článek
Doporučujeme