Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.
Se svolením A8000
Petra Jansová

Skupina investorů v čele s podnikatelem Martinem Kulíkem, který stojí mimo jiné za rozvojem Horní Malé Úpy, a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem developuje brownfield v Kanadě. Do Nového Skotska přivezla i přední české architekty.

Reklama

Původní lyžařské středisko vzniklo v Cape Smokey před 40 lety u příležitosti zimních kanadských sportovních her. Zaměření pouze na zimní sezonu a orientace výhradně na sportovní vyžití se mu ale stalo osudným, chátralo a nemělo využití. Pod taktovkou českých investorů Jiřího Kejvala a Martina Kulíka se má změnit na turisticky atraktivní přímořské město, kde by mohlo žít až 3 500 lidí.

Podívejte se, jak bude kanadský brownfield vypadat:

„Od začátku nám bylo jasné, že zde musí vzniknout dvousezónní středisko. Jedině tak může území ekonomicky prosperovat a stát se skutečně živým areálem, do kterého se budou lidé rádi vracet. Místo navíc leží přímo na ikonickém okruhu Cabot Trail. Všude kolem je ale velmi řídké osídlení. Kdysi oblast žila z hornictví a rybolovu. Prvé se přestalo vyplácet a druhé bylo omezeno. Kanaďané tak dnes vítají každou novou iniciativu,“ vysvětluje architekt Martin Krupauer z ateliéru A8000, který revitalizaci brownfieldu navrhl.

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Kanadský brownfield láká na všechna roční období

Kromě hotelu, soukromých apartmánů nebo restaurací tam vznikne i stezka v korunách stromů, marina nebo vycházkové, běžecké, cyklo i bike trasy. Nejzajímavější turistickou atrakcí bude sjezdovka, která končí přímo v oceánu.

V provozu je nová kabinová lanovka a hotové jsou také základy stezky v korunách stromů. Vše by mělo být hotovo do 10 let.

Kromě Martina Krupauera a jeho týmu realizuje svůj projekt v Kanadě i přední český architekt Petr Kolář se svým studiem, který tak navazuje na dlouholetou spolupráci s jedním z hlavních investorů Martinem Kulíkem. Ze spolupráce vznikl například Pivovar Trautenberk, Hostivar nebo pivovar v Mostě. 

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Lhala jsem o tom, že jsem žena, říká architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec o práci v Číně

Ze severočeských Hořic do San Franciska a posléze do Šanghaje. Aktuálně ale architektka Eva Le Peutrec žije v Nové Kaledonii. Na tichomořském ostrově nejenom vychová své děti, ale i pracuje. Projektovala odsud například rekonstrukci pařížské Notre-Dame.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme