Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dusno kolem X. Musk a Twitter budou čelit žalobám, třeba i od Microsoftu, míní experti

Dusno kolem X. Musk a Twitter budou čelit žalobám, třeba i od Microsoftu, míní experti
ČTK
 ČTK

Rozhodnutí miliardáře Elona Muska přejmenovat společnost Twitter na X může být právně komplikované. Právo na duševní vlastnictví písmene X mají i jiné firmy, včetně Microsoftu nebo společnosti Meta Platforms. X se široce používá a cituje v ochranných známkách, takže firma může být v budoucnu nucena své logo bránit u soudu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Existuje stoprocentní pravděpodobnost, že Twitter kvůli tomu někdo zažaluje," řekl právník specializující se na ochranné známky Josh Gerben. Uvedl, že napočítal téměř 900 aktivních registrací ochranných známek ve Spojených státech, které už pokrývají písmeno X v celé řadě odvětví.

Existuje stoprocentní pravděpodobnost, že Twitter kvůli tomu někdo zažaluje," řekl právník specializující se na ochranné známky Josh Gerben.

Musk, který Twitter koupil loni v říjnu zhruba za 44 miliard dolarů (tehdy asi bilion korun), v pondělí přejmenoval tuto sociální síť na X. Ukázal také nové logo, které tvoří právě písmeno X v černobílém provedení.

Miliardář Elon Musk spustil svůj dlouho očekávaný start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí (AI).

Miliardář Musk spustil projekt umělé inteligence xAI. Chce „porozumět realitě”

Podnikatel Elon Musk spustil svůj dlouho očekávaný start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí (AI). Šéf automobilky Tesla či kosmické společnosti SpaceX zároveň představil tým inženýrů xAI, kteří dříve prošli velkými americkými technologickými společnostmi. Muskův projekt si klade za cíl vytvořit alternativu k populárnímu chatbotu ChatGPT.

Přečíst článek

Ochranné známky chrání věci, jako jsou názvy značek, loga a slogany, které identifikují zdroje zboží. Jejich majitelé se mohou dovolávat ochrany při porušení práv, pokud by jiná značka uvedla spotřebitele v omyl. Opravné prostředky sahají od peněžních škod až po rozhodnutí používání značky zablokovat.

Zuckerbergova Meta se kvůli X už soudí

Microsoft od roku 2003 vlastní ochrannou známku X související s komunikací o jeho videoherním systému Xbox. Meta Platforms, která začátkem tohoto měsíce spustila sociální síť Threads, nového rivala Twitteru, vlastní federální ochrannou známku registrovanou v roce 2019. Ta se vztahuje na modrobílé písmeno X pro oblasti softwaru či sociálních médií.

Ameriku čeká velká právní bitva. O mexické tacos

Úspěšný řetězec rychlého občerstvení Taco Bell podal žádost na americký patentní úřad, aby zrušil ochrannou známku na spojení „Taco Tuesday“ (tedy „úterní taco“). Tu od roku 1989 vlastní společnost Taco John’s. Podle Taco Bell však jde o příliš běžné spojení, které by mělo mít možnost využívat každý, kdo prodává taco. Společnost proto spustila kampaň „Live Más: Freeing Taco T***DAY“ (tedy Žijte naplno: Osvoboďte Taco T***DAY).

Přečíst článek

S problémy v oblasti duševního vlastnictví se potýká i samotná Meta, když začala používat tento název místo názvu Facebook. Čelí žalobám o ochranné známky, které loni podala investiční společnost Metacapital a společnost MetaX pro virtuální realitu. Další spor urovnala kvůli svému novému logu symbolizujícímu nekonečno.

„Vzhledem k obtížnosti ochrany jediného písmene, zvláště komerčně oblíbeného jako X, bude ochrana Twitteru pravděpodobně omezena na grafiku velmi podobnou jejich logu X," řekl agentuře Reuters právní zástupce pro ochranné známky v právnické firmě Loeb & Loeb Douglas Masters. „Logo není příliš výrazné, takže ochrana bude velmi zúžená," dodal.

Raketový start. Sociální síť Threads má za pět dnů už stovku milionů uživatelů

Zuckerberg drtí Muska. Sociální síť Threads nasbírala za pár dnů stovku milionů uživatelů

Sociální síť Threads má za necelých pět dní fungování 100 milionů uživatelů. Jako nejrychleji rostoucí aplikace tak předčila program ChatGPT, který této hranice dosáhl za dva měsíce. Uvedla to stanice BBC, která se odvolává na údaje z datové platformy Quiver Quantitative.

Přečíst článek

O tom, že Meta vlastní ochrannou známku na písmeno X, napsal už dříve server Insider. Právník Ed Timberlake na Twitteru uvedl, že jednu takovou ochrannou známku má také Microsoft.

Meta a Microsoft pravděpodobně nepodají žalobu, pokud se nebudou cítit v ohrožení, že značka Twitter, respektive X, zasahuje do hodnoty značky, kterou si vybudovaly, řekl Gerben.

Elon Musk

Musk utahuje šrouby pravidel Twitteru. Přichází limity zobrazení

Americká internetová společnost Twitter dočasně zavedla limit na počet zobrazených příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Ověření uživatelé si jich mohou zobrazit 6000 denně, neověření 600 a uživatelé s nově založeným neověřeným účtem pak 300 denně. Oznámil to šéf podniku Elon Musk. Důvodem je podle něj potřeba zamezit extrémnímu extrahování dat ze sítě a také manipulaci se systémem. Twitter kromě toho znemožnil čtení tweetů neregistrovaným uživatelům, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Twitter zrušil ověřovací modrou ikonu papežovi, kancléři Scholzovi nebo Beyoncé

Twitter zrušil ověřovací modrou ikonu papežovi, kancléři Scholzovi nebo Beyoncé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme