Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální poptávka po ropě klesla a s ní i zisk BP, přesto firma zvýší dividendu

Britský energetický gigant BP
Mike Mozart / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Britská ropná společnost BP hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 2,59 miliardy dolarů, v přepočtu 56,3 miliardy korun, což je meziroční propad skoro o 70 procent. Důvodem je zejména pokles cen ropy ve srovnání s loňskem. S výrazným propadem se tak potýkají i další velké firmy v tomto odvětví. BP ale zvýší dividendu.

Reklama

Čtvrtletní výsledek zaostal za odhady analytiků. Ti jej v anketě společnosti Refinitiv odhadovali zhruba na 3,5 miliardy dolarů. V prvním čtvrtletí měl podnik čistý zisk téměř pět miliard dolarů.

Firma uvedla, že výsledek odráží výrazně nižší marže rafinerií, vyšší úroveň obratu a údržby, ale i slabý výsledek obchodování s ropou. Management nicméně za druhé čtvrtletí navrhl zvýšit dividendu o deset procent na 7,27 centu na kmenovou akcii. BP také uvedla, že v příštích třech měsících odkoupí zpět své akcie za 1,5 miliardy dolarů.

„Bylo to velmi dobré čtvrtletí,” tvrdil v televizi CNBC generální ředitel BP Bernard Looney. „Celkově tedy děláme to, co jsme řekli, že budeme dělat,” dodal. To podle něj znamená, že firma udrží výkon, ale zároveň provede transformaci. 

Ropný vrt společnosti Hilcorp na Aljašce

Pyrrhovo vítězství aktivistů. Přiměli ropné firmy opustit staré vrty – a z jiných udělali miliardáře

Tažení ekologických aktivistů a investorů kladoucích důraz na požadavky ESG proti velkým ropný firmám má nečekaný důsledek. Nadnárodní ropné giganty se stáhly z velké části starých a neekologických vrtů. A z jejich nových menších provozovatelů, jako je například Američan Jeffery Hildebrand a jeho Hilcorp, se stali multimiliardáři, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Panika z Ukrajiny opadla

Před rokem byly ceny ropy výrazně vyšší kvůli dopadům invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Západní státy po ní zavedly sérii protiruských sankcí, jejichž výsledkem byly obavy, že na trhu nebude dost surovin. Nyní jsou ceny nižší jednak proto, že situace na trzích se zklidnila, jednak proto, že citelně zvolnil růst globální ekonomiky a snížila se poptávka.

Výrazně nižší zisk než před rokem vykázal v Evropě za druhé čtvrtletí například i britský konkurent Shell a francouzský ropný gigant TotalEnergies. Podobně americkému kolosu ExxonMobil zisk ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 56 procent.

Pět největších ropných společností na Západě loni dosáhlo zisku dohromady téměř 200 miliard dolarů. Důvodem byly právě dopady války na Ukrajině a s tím spojený vysoký růst cen některých surovin. Společnost BP za loňský rok vykázala rekordní zisk 27,7 miliardy dolarů.

Shell

Shell opět schytává kritiku za obchody s ruskou ropou

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell nadále obchoduje s ruským plynem, ačkoliv před více než rokem v souvislosti s válkou na Ukrajině slíbila, že se z ruského trhu stáhne. Napsal to server BBC s odvoláním na analýzu organizace Global Witness. V loňském roce se Shell podle analýzy podílel na vývozu ruského plynu po moři téměř osminou.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ropné firmě BP klesl v prvním čtvrtletí zisk na pět miliard dolarů

Ropné firmě BP spadl čtvrtletní zisk na pět miliard dolarů. I tak překonal očekávání

Přečíst článek
Elektrárna, ilustrační foto

Spotřeba energií ve světě je na úrovni před pandemií. Uhlí se spálilo nejvíce za osm let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme