Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropné firmě BP spadl čtvrtletní zisk na pět miliard dolarů. I tak překonal očekávání

Ropné firmě BP klesl v prvním čtvrtletí zisk na pět miliard dolarů
Mike Mozart / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Britské ropné společnosti BP klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk na pět miliard dolarů, v přepočtu zhruba 107 miliard korun, a to z 6,2 miliardy dolarů před rokem. Firma také uvedla, že zpomalí odkup svých akcií.

Reklama

Zisk BP za první tři měsíce je navzdory meziročnímu poklesu vyšší, než čekali analytici. Ti jej odhadovali na 4,3 miliardy dolarů. Firmě se ale velmi dařilo v obchodování s ropou a plynem, a to i přes nižší ceny surovin. Zisk za první čtvrtletí je vyšší než v posledním čtvrtletí loňského roku. 

Ropa skokově zdražuje. Barel Brentu může letos stát zase i 100 dolarů

Překvapivé snížení těžby ze strany OPEC+ zvýšilo cenu ropy o pět procent. Ropný kartel a jeho spojenci v čele s Ruskem se v neděli dohodli na snížení těžby. Z trhu zmizí 1,15 milionu barelů ropy denně.

Přečíst článek

Energetické společnosti stále generují spoustu hotovosti navíc. BP ještě před zveřejněním výsledků za druhé čtvrtletí odkoupí své akcie za 1,75 miliardy dolarů, v předchozích třech měsících jich odkoupila za 2,75 miliardy dolarů.

Politici volají po vyšším zdanění

Dividenda BP zůstala nezměněna na 6,61 centu na akcii. V únoru firma dividendu zvýšila o deset procent. Stejně tak už loni v létě.

Energetické firmy kvůli mimořádným ziskům čelí požadavkům zejména některých politiků, aby platily vyšší daně v čase, kdy se domácnosti musejí vyrovnat s vyššími účty za energie. Směrem k BP také zaznívala kritika, když firma omezila svůj cíl snížit do konce desetiletí uhlíkové emise.

Šéf Exxonu: Energetická politika EU? To je šílenství. Raději se od Evropy držíme zpátky

Generální ředitel americké ropné společnosti ExxonMobil Darren Woods kritizoval energetickou politiku Evropské unie. Podle něj zašla až příliš daleko a represivní opatření proti fosilním palivům v Evropě teď velké energetické společnosti nutí, aby přehodnotily své plány a případně investovaly jinde. Woods to řekl na každoroční konferenci CERAWeek, která se v těchto dnech koná v Houstonu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Elektrárna, ilustrační foto

Spotřeba energií ve světě je na úrovni před pandemií. Uhlí se spálilo nejvíce za osm let

Přečíst článek
Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme