Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pyrrhovo vítězství aktivistů. Přiměli ropné firmy opustit staré vrty – a z jiných udělali miliardáře

Ropný vrt společnosti Hilcorp na Aljašce
Hilcorp, se svolením
Dušan Kütner
duk

Tažení ekologických aktivistů a investorů kladoucích důraz na požadavky ESG proti velkým ropný firmám má nečekaný důsledek. Nadnárodní ropné giganty se stáhly z velké části starých a neekologických vrtů. A z jejich nových menších provozovatelů, jako je například Američan Jeffery Hildebrand a jeho Hilcorp, se stali multimiliardáři, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Ekologové si nejspíše mysleli, že když „Big Oil" firmy opustí stará naleziště, která kvůli nízké efektivitě těžby ropy a zastaralé technice poškozují ve větší míře životní prostředí, dotyčné nemoderní vrty se zavřou a Země si zase trochu uleví. Ale nestalo se – v provozu starých vrtů pokračují menší firmy, na které kvůli jejich neúčasti na burzách není vyvíjen tlak kvůli ESG. A z Jefferyho Hildebranda vyrobili multimiliardáře, napsal The Wall Street Journal.

Ekologičtí aktivisté

Energetičtí obři zelenají, svět ale čistší nebude. O jejich „špinavý“ byznys se perou jiní

Nadnárodní energetické společnosti jako BP, TotalEnergies či Chevron se v posledních letech ocitly pod tlakem svých akcionářů a ekologických aktivistů, aby více a více opouštěly životní prostředí znečišťující a riskantní projekty po celém světě. Svět však o moc čistší nebude. Mnoho menších, lokálních a neznámých společností se totiž předhání, aby získaly co nejvíce uvolněného prostoru ve „špinavém“ byznysu v Africe i jinde, protože nejsou pod takovým tlakem světového mínění, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Hildebrand, který je mimo své rodné město Houston málo známý, se stal jedním z největších amerických nezávislých těžařů tím, že levně nakupoval ropná aktiva, snižoval náklady a pak těžil ropu i zisk z vrtů, které jiní chtěli nechat zavřít. A schopnost dobře načasovaných obchodů a vizitkář plný kontaktů na generální ředitele lídrů ropného průmyslu přivedly Hildebranda do klubu miliardářů. Index miliardářů agentury Bloomberg odhaduje jeho čisté jmění na 8,98 miliardy dolarů, což z něj činí druhého nejbohatšího muže v Houstonu a 235. na světě.

Cílem je dostat se mezi patnáct největších v USA

Podle generálního ředitele Grega Lalickera si Hildebrandova společnost Hilcorp Energy do konce roku 2026 klade za cíl zvýšit produkci téměř o 40 procent na půl milionu barelů ropy denně. To by pravděpodobně proměnilo Hilcorp na jednu z 15 největších ropných společností v USA.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Lukáš Kovanda: Hra o ropná pole v Libyi. Putin upevňuje vliv, Západ povážlivě ztrácí

Rusko upevňuje svůj vliv v Libyi. Plánuje znovuotevřít ambasádu v její metropoli, Tripolisu. Ruský prezident Vladimir Putin skrze takzvanou Wagnerovu žoldáckou skupinu svého spojence Jevgenije Prigožina tudíž rozšiřuje nadvládu nad podstatnou částí severoafrické země a jejími ropnými poli. Jeho vliv navíc přesahuje i do Súdánu a Mali, píše Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Hildebrant postavil svůj obchodní model na mezeře v ropném průmyslu, který čelí rostoucím výzvám, aby nadnárodní a veřejně obchodovatelné firmy snížily své uhlíkové emise a omezily těžbu. Hilcorp je zcela v soukromém vlastnictví, takže nečelí požadavkům investorů na ESG, což je zkratka pro environmentální, sociální a správní záležitosti. To znamená, že tlak na velké ropné společnosti nemusí nutně vést k nižší těžbě, ale spíše k těžbě méně odpovědnými hráči, podotk The Wall Street Journal.

Big Oil firmy se zbavily starých aktiv za sto miliard

Podle Hildebranda ale společnost zodpovědně investuje do starších aktiv, jejichž ekologická výkonnost byla často opomíjena. Hilcorp od roku 2019 snížil emise skleníkových plynů ze svých operací a spotřeby energie o více než 40 procent a emise metanu o 35 procent, řekl deníku WSJ Hildebrand. A dodal, že rolí Hilcorpu v energetické transformaci je pokračovat ve výrobě fosilních paliv, aby uspokojila globální poptávku.

Mezi lety 2017 a 2021 prodaly společnosti, které se zavázaly ke snížení svých emisí, aktiva v hodnotě 115,6 miliardy dolarů firmám, které takové explicitní cíle pro snížení nemají, uvedl v loňské zprávě Fond ochrany životního prostředí (Environmental Defense Fund). Za stejné období Hilcorp koupil aktiva v hodnotě více než devět miliard dolarů od společností, včetně společností Exxon Mobil, ConocoPhillips a BP, uvádí statistika energetické analytické firmy Enverus.

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Desítky let spoléhal texaský těžební gigant ExxonMobil na ropu. Ale nyní v době boomu elektromobilů i on vsadí na něco jiného. Do těžby lithia, kvůli které koupil rozsáhlé pozemky v Arkansasu za více než sto milionů dolarů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Ekologové žalujících americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Ekologové žalují americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Přečíst článek
První solární elektrárna na světě od Franka Shumana v egyptském Maadi (dnešní předměstí Káhiry) zbudovaná v roce 1913.

Vynález z doby ropné krize? Omyl, první solární elektrárna se zrodila před 110 lety v egyptské poušti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme