Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropný a plynárenský gigant Shell výrazně zvýší dividendu a posílí odkup svých akcií

Ropný gigant Shell výrazně zvýší dividendu a posílí odkup svých akcií
iStock
 ČTK

Britská ropná a plynárenská společnost Shell navýší dividendu i odkup svých akcií. Zároveň uvedla, že produkci chce držet na stabilní úrovni do roku 2030. Generální ředitel Wael Sawan se tak podle agentury Reuters snaží znovuzískat důvěru investorů, kterou nalomil jeho plán energetické transformace.

Reklama

Jedna z největších energetických společností na světě uvedla, že zvýší celkovou odměnu akcionářům na 30 až 40 procent objemu svých hotovostních toků, zatímco dosud byl tento podíl stanoven na 20 až 30 procent. Plán zahrnuje zvýšení dividendy o 15 procent a posílení programu odkupu vlastních akcií od druhého čtvrtletí na pět miliard dolarů, tedy bezmála 111 miliard korun, a to ze čtyř miliard  dolarů v posledních čtvrtletích.

Odkup akcií přispívá k růstu jejich ceny, protože je jich méně v oběhu. Kapitálové výdaje se v letech 2024 a 2025 sníží na 22 až 25 miliard dolarů ročně ve srovnání s plánovanými 23 až 27 miliardami dolarů letos, uvedl Shell.

Ruská společnost Novatek koupí za 94,8 miliardy rublů (24,8 miliardy korun) podíl 27,5 procenta v energetickém projektu Sachalin-2, který teď vlastní britská společnost Shell.

Shell mizí z Ruska, ruský Novatek koupí jeho podíl v energetickém projektu Sachalin-2

Ruská společnost Novatek koupí za 94,8 miliardy rublů (24,8 miliardy korun) podíl 27,5 procenta v energetickém projektu Sachalin-2, který teď vlastní britská společnost Shell. Prodej podílu schválila ruská vláda, informovala ruská tisková agentura TASS.

Přečíst článek

Důraz na LNG

Čistý zisk firmy 9,65 miliardy dolarů, tedy přes 200 miliard korun, v prvním čtvrtletí překonal očekávání analytiků, byť ve srovnání s předchozím kvartálem Shell dosáhl horších výsledků.

Firma zopakovala svůj cíl stát se do roku 2050 společností s nulovými emisemi. Skupina uvedla, že udrží produkci ropy na stabilní úrovni do roku 2030 a že rozšíří své podnikání v oblasti zemního plynu. Chce si tak obhájit pozici největšího světového hráče v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG).

LNG

Evropa tak horlivě řešila energetickou krizi, až jí hrozí nadbytek LNG terminálů

Evropa se nyní prostřednictvím dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) snaží kompenzovat výpadky v dodávkách z Ruska. Podle agentury Bloomberg je nicméně možné, že plány na výstavbu nových evropských terminálů pro dovoz LNG již zašly příliš daleko. Kapacity terminálů by po roce 2030 mohly výrazně převyšovat poptávku, protože evropské země budou čím dál více využívat energii z obnovitelných zdrojů. Hrozí tak, že infrastruktura v hodnotě miliard eur se stane zbytečnou, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Vláda nechala lidi s energiemi na pospas. Vymýšlí plány, ale nepomáhá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme