Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse
Jan Rasch pro Westinghouse, užito se svolením
Dalibor Martínek

Na konci října je uzávěrka výběrového řízení na dodavatele jaderného bloku v Dukovanech. Jde o největší tendr České republiky za posledních třicet let, jeho hodnota bude ve stovkách miliard korun. Jaké bude konečné číslo je v rovině spekulací. Očekává se účast tří firem, americké Westinghouse, francouzské EdF a korejské společnosti KHNP. Petr Brzezina, šéf českého zastoupení Westinghouse, poskytl pro newstream.cz exkluzivní rozhovor ještě před uzávěrkou soutěže. Firma se dlouho k výběrovému řízení nevyjadřovala. Nechala se však vyprovokovat „předbitevní“ palebnou přípravou konkurence. „Jsme jediný z účastníků, jehož jaderný reaktor funguje v praxi,“ říká Brzezina. Otázka ceny za vybudování jaderných bloků podle něj není podstatná. „Hlavní je, že bude mít Česko novou elektrárnu.“

Reklama

Proč měla společnost Westinghouse bobříka mlčení ohledně státního tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany? Proč jste dříve veřejně nekomunikovali svou případnou účast v „zakázce století“?

O tendru jako takovém nechceme mluvit, je to veřejný tendr. Ale tím, že začaly nějaké spekulace na trhu, začalo se mluvit o tom, že bychom nepodali nabídku, jsem veřejně potvrdil, že nabídku dáme v termínu, který je dnes vypsaný. Tedy k 31. říjnu. Chceme se ucházet o to, abychom do Česka dodávali naši technologii.

Je pravda, že se uzávěrka tendru, tedy z 2. na 31. října, posunula kvůli vaší firmě?

To je nepodstatné, to bych neřešil. Termín se neposouval poprvé. Nikdo se nepídil, proč se to posouvalo už dvakrát. Faktem je, že dnes je termín 31. října pro všechny. My v tom termínu nabídku dáme. 

Jaderná elektrárna Dukovany

Francouzská EDF má připravenu finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech

Francouzská společnost EDF, která je jedním ze tří uchazečů o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, má svou finální nabídku připravenou. Zahájila proto proces jejího předání podle původního termínu, který byl stanoven na dnešek.

Přečíst článek

Tendr není jenom o jednom reaktoru v Dukovanech. Je vlastně mnohem větší, je tam opce na dostavbu dalších tří reaktorů, jednoho v Dukovanech a dvou v Temelínu…

Opce tam byly od začátku. To je veřejná informace. Je to tendr na jeden blok do Dukovan, a všichni nabízející byli požádáni, aby nabídli, jaké by byly podmínky, kdyby se stavěly další tři bloky. To je součástí vypsání. Ale chci říci, že opce jsou indikativní.

Veřejně se mluví o celkové částce za čtyři reaktory až o 1,7 bilionů korun…

O cenách se nechci ani neumím bavit. To jsou nějaké odhady.

Může stát jeden nový jaderný blok v Dukovanech kolem 160 miliard korun, jak zaznívaly některé odhady, nebo to bude spíš kolem 400 miliard?

O tom opravdu nechci spekulovat. Jednak v tom hraje roli doba, kdy se to bude realizovat. Asi chápete, že když jsme před předáním nabídky, nebudu vůbec komentovat otázku ceny.

V Polsku jste vyhráli zakázku na výstavbu tří bloků za odhadovanou cenu dvacet miliard dolarů…

To neumím komentovat. V Polsku je postup trochu jiný. Postupně se tam podepisují jednotlivé fáze tak, aby práce běžela. Náklady z toho vyplynou.

Výměna jaderného paliva v JE Dukovany

Dukovany se obejdou bez Rusů. Jaderné palivo elektrárně dodá americká Westinghouse

Jaderné palivo do Dukovan bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Dosud se v dukovanské elektrárně používalo palivo od ruské firmy TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Ruský dodavatel zásobuje Dukovany téměř 40 let, od začátku provozu elektrárny. Po vypuknutí války na Ukrajině se však provozovatel elektrárny, polostátní ČEZ, rozhodl dodavatele z bezpečnostních důvodů nahradit. Uvedl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Finanční podmínky kontraktu ale neuvedl.

Přečíst článek

Jaderný byznys byl v Česku popelkou

Vyvolali jste soudní spor s korejskou společností KHNP, která také avizuje svou účast v tendru o dostavbu Dukovan. Westinghouse je podezírán, že jde o účelovou žalobu, která má Korejce vyřadit z tendru…

Nemohu komentovat nějaké spekulace. Pravda je ta, a je to veřejná informace, že probíhá arbitráž, která bude řešit duševní vlastnictví. Jsme přesvědčeni, že se korejská strana zavázala ve smlouvách, jakým způsobem bude používat duševní vlastnictví pro výstavbu svých vlastních bloků v Koreji. A za jakých podmínek může tuto technologii exportovat. A podmínky nejsou dodrženy. Je to i o porušování exportních podmínek americké vlády. Je to citlivá technologie, která podléhá regulacím.

Ten spor bude patrně ukončen až po výsledku výběrového řízení na dostavbu zdrojů v Česku. Nemůže jeho výsledek „shodit“ celý český tendr?

To neumím říct. Myslím, že jsou další účastníci, kteří ten problém nemají.

Vy už se společností ČEZ, která soutěž na dostavu reaktorů pořádá, spolupracujete. Například na technologiích řízení provozu…

Jsme dlouhodobý partner ČEZ. V Česku působíme od roku 1991. V Temelíně je náš řídící systém, na jehož údržbě se průběžně podílíme. Současně probíhá trochu větší projekt na upgrade tohoto systému. Spolupracujeme i v oblasti servisu.

Důležitá je spolupráce v oblasti paliva. Jsme schopni dodávat palivo i na jiné bloky než od společnosti Westinghouse. Podporujeme země, které mají instalované bloky VVR sovětského původu, a nabízíme jim řešení, aby se zbavily závislosti na Rusku. S ČEZ jsme loni podepsali kontrakt na dodávky paliva pro bloky v Temelíně, letos na bloky v Dukovanech. Kontrakt je rámcový, budeme dodávat na základě potřeb ČEZ, který má v meziskladu nějaké zásoby. Jsme připraveni začít dodávat palivo v příštím roce.

Šéfem firmy Westinghouse v ČR, která se uchází o dostavbu Dukovan, je Petr Brzezina

Šéfem společnosti Westinghouse v Česku, která se uchází o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech a příští rok bude dodávat jaderné palivo do Temelína, se stal Petr Brzezina. Jeho úkolem bude rozvoj jaderných technologií společnosti v Česku, uvedla firma.

Přečíst článek

Jaderná renesance si vyžádá podporu vlády

Při výstavbě jaderných zdrojů se vždy velmi řeší, nakolik se jí zúčastní domácí firmy, jaký bude jejich podíl. V jakém stádiu jsou vyjednávání vaší firmy s domácími dodavateli?

Jsme na tomto trhu třicet let. Celou dobu spolupracujeme s českými firmami, máme s některými dodavateli dlouhodobé vztahy. V rámci nabídkového řízení jsme oslovili kolem tří set firem, prověřovali jsme jejich možnosti, ceny. Zhruba se čtyřiceti firmami jsme podepsali memoranda o budoucí spolupráci. Westinghouse vždy lokalizuje. To je naše DNA. Až sem přijdeme, nebudou to jen dodavatelé komponent. Bude to servis, inženýring, řízení zakázky. Počítáme s tím, že to bude silně obsazené lokálními odborníky. Kam přijdeme, tam lokalizujeme. To stejné se nyní děje v Polsku. Tam je to ještě trochu jiné, protože Polsko je dosud nejaderná země. Vzniká tam celý systém, regulace a podobně.

Je český průmysl vůbec v kondici, aby dodávky pro výstavbu jaderné elektrárny zvládnul?

Jaderný byznys byl po dlouhou dobu v Česku popelkou. Reaktory se nestavěly ani v Evropě, ani ve Státech. Firmy, které v tomto byznysu dělají, působily hlavně v oblasti servisu, udržovaly si know-how. Renesance jádra, kterou vidíme, je otázkou posledního roku. Bude to znamenat pro trh velký náraz, výrobní kapacity se budou muset přizpůsobit poptávce.

Každý stát má jinou startovací pozici. Česko má startovací pozici mnohem lepší než jiné země. Projekt dostavby, který by měl začít v roce 2025, bude první tři roky o inženýringu, o licencování. Vlastní stavba začne v roce 2029. Dodávky budou následovat postupně, projekt by měl skončit v roce 2036. Takže je pořád čas to dohnat.

Ale určitě bude tlak na globální kapacity. Jenom v Evropě se bavíme o dvaceti reaktorech. Všichni budou chtít mít tuto kapacitu do roku 2050, aby splnili dekarbonizační cíle.

Do budoucna je podle ČEZ potřeba dostavět až čtyři jaderné bloky

V Česku je třeba dostavět až čtyři další jaderné bloky, uvedl Tomáš Pleskač ze skupiny ČEZ

K pokrytí spotřeby elektřiny v Česku je do budoucna potřeba dostavět až čtyři další bloky jaderných elektráren. Deníku E15 to řekl ředitel divize nová energetika energetické firmy ČEZ Tomáš Pleskač. Zatím se plánuje dostavba jednoho bloku v elektrárně v Dukovanech na Třebíčsku. Má být dokončen do roku 2036 a podle dřívějších informací zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun.

Přečíst článek

Bloky musejí stát co nejdříve

Kde jsou úzká hrdla výstavby nové jaderné elektrárny? V lidech, v materiálech, v průmyslu?

Ve všem. Kapacity se budou muset vybudovat. Spousta z nich se netýkají jádra, jsou to třeba stavební profese. Ve stavebnictví se přitom chystají jiné velké projekty, vysokorychlostní tratě, možná obnova Ukrajiny. Tlak bude. Ale odborné firmy, které dělají na komponentech potřebných pro elektrárnu, se budou muset požadavkům přizpůsobit. Pořád je na to ještě nějaký čas. Bude to vyžadovat úsilí od firem samotných, možná i nějakou podporu vlády. Ale potenciál je obrovský. A to i mimo Českou republiku. Všichni vidí, že jaderná energetika je ve fázi transformace. Jádro dnes hodně rezonuje ve všech vládách, zájem je obrovský.

Jakou technologii jaderného reaktoru nabízíte Česku, v čem je váš AP1000 lepší než konkurenční řešení?

Reaktor AP1000 je generace tři plus. Je to jediný reaktor, který je požadován pro Temelín a Dukovany, a který je ve světě v provozu. Máme v plném provozu pět reaktorů (čtyři v Číně, jeden v USA – pozn. red.), šestý bude v provozu do konce roku. Dalších šest reaktorů se začíná stavět v Číně. Tři začínají v Polsku. To je dohromady patnáct reaktorů.

Zkušenosti z výstavby dávají jistotu, že je to prověřená technologie. Podle analýz ČEPS je už nyní jasné, že po nějakou dobu bude mít Česko nedostatek vlastních zdrojů energie. Elektřina se bude muset dovážet. Takže musíme co nejrychleji postavit nový blok. Je otázkou, jestli se budou stavět další. Záleží, jestli bude schválená státní energetická koncepce, která by měla formálně odstartovat proces změny z jednoho na čtyři reaktory. To je otázka na strategii vlády. Ale jako Česko musíme postavit bloky co nejdříve, abychom se dostali z deficitu. Není čas na experimenty.

Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy

Jan Rafaj: Neříkáme si kolem ceny nového jaderného bloku pravdu. Ale jádro potřebujeme

Zásadní rozpor s vládou máme v otázce daní právnických osob, říká Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy, důležité lobbistické organizace. Rafaj v půlce května vyhrál volby do čela svazu. Ve finále porazil Rafaj, který ve svazu pracuje 12 let a je šéfem české pobočky společnosti Heimstaden, která spravuje čtyřicet tisíc bytů po OKD, i bývalého premiéra Mirka Topolánka. Co jsou jeho priority? A jak je chce prosadit?

Přečíst článek

Není pochyb o tom, že Česko nové jaderné zdroje chce…

Mluvím o tom, že toto je jediný reaktor, který už běží a má reference. Všichni ostatní to mají jen na papíře.

V Evropské unii ještě váš AP1000 nefunguje…

To je jedno. Reaktor je licencovaný třeba ve Velké Británii, je licencovaný v Číně, ve Spojených státech.

Nechci rozporovat vaši technologii, ale společnost EdF, další potenciální účastník tendru o dostavbu Dukovan, se také může pochlubit tím, že jeho reaktory fungují, třeba právě ve Velké Británii…

Ale tam je to úplně jiný výkon (1600 MW, v Česku je požadovaný výkon 1200 MW – pozn. red.). My můžeme po podpisu smlouvy začít objednávat komponenty. Tam je dodací termín třeba několik let. Musíte to objednat co nejdříve, abyste byli schopni to dokončit včas. Když nemáte design, což je případ ostatních nabízejících, tak už tady ztrácíte čas. My již máme design hotový, a můžeme okamžitě po podpisu smlouvy zabukovat kapacitu výroby kritických komponentů. To je velmi důležitý faktor. Je to o riziku, jak si ho zadavatel vyhodnotí. A pokud se reaktor AP1000 stane novým standardem ve východní Evropě, kde nahradí ruské technologie, tak mají firmy otevřené dveře všude, kde budou potřeba dodávky.

A to je jenom první část. Druhou částí je, že elektrárna běží šedesát, osmdesát let. Je tam dlouhodobý servis. Firmy, které budou u výstavby, mají velký potenciál pro tento servis. A samozřejmě, mohou dodávat i do jiných zemí. V Polsku bude možná až devět jednotek. Nebylo by logické, kdyby tam nebyla stejná technologie. Dnes už pracujeme na inženýringu na Kozloduji v Bulharsku, tam by měly být výhledově dva bloky. Mluvíme se zákazníky ve Slovinsku, v Holandsku, ve Skandinávii. Flotila může být opravdu velká. Jamile máte trh, můžete investovat. To otevírá dodavatelům velké možnosti.

Propad akcií ČEZ. Investoři se bojí plánů Fialovy vlády

Svět si opět všímá neobratných vyjádření premiéra Petra Fialy k ČEZ, jehož akcie padají nejvíce od června. „Lepší by bylo, pokud by se vládní představitelé k problematice přeměny ČEZ veřejně nevyjadřovali, dokud není na stole finální návrh,“ míní hlavní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

ČEZ příští rok zlevní téměř dvěma milionům klientů elektřinu a plyn

ČEZ příští rok zlevní téměř dvěma milionům klientů elektřinu a plyn. Cenu ale navýší stát

Energetická společnost ČEZ zlevní od začátku příštího roku téměř dvěma milionům zákazníků elektřinu a plyn, koncovou cenu elektřiny ovšem zřejmě navýší stát. Domácnosti se smlouvou na dobu neurčitou zaplatí dodavateli za elektřinu částku o více než pětinu nižší než v současnosti, cena za plyn klesne skoro o 30 procent. Elektřina v příštím roce i přesto zřejmě odběratelům zdraží kvůli očekávanému navýšení regulované části ceny určované státem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co bude s jadernou energetikou v Česku? Vláda by měla dát karty na stůl

Přečíst článek
Větrníky na Karlovarsku

Dalibor Martínek: Větrné elektrárny nám vykrádají peněženky. K ničemu jinému nejsou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme