Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Propad akcií ČEZ. Investoři se bojí plánů Fialovy vlády

Propad akcií ČEZ. Investoři se bojí plánů Fialovy vlády
Profimedia
 nst
nst

Svět si opět všímá neobratných vyjádření premiéra Petra Fialy k ČEZ, jehož akcie padají nejvíce od června. „Lepší by bylo, pokud by se vládní představitelé k problematice přeměny ČEZ veřejně nevyjadřovali, dokud není na stole finální návrh,“ míní hlavní ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Zamýšlená transformace energetické společnosti ČEZ je podle premiéra Petra Fialy (ODS) nezbytná mimo jiné kvůli rozvoji jaderné energetiky, rozhodně ale nikoho nepoškodí. Současně nelze počítat s tím, že by na záměrech státu někdo „masivně“ vydělal, řekl předseda vlády v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN).

„Co mohu říct, že se nikdo nemusí bát. Žádné vytěsnění minoritních akcionářů, zestátňování nebo kroky, které by byly pro někoho nevýhodné, naše vláda nechystá a neuděláme je,“ řekl premiér HN k chystané restrukturalizaci ČEZ.

Akcie ČEZ, v němž stát drží zhruba 70 procent, v reakci na premiérovo vyjáření ztrácejí, všímá si hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda i agentura Bloomberg. „Už tedy i svět zaznamenává další „kapitolu“ v nešťastném vládním vyjadřování k ČEZ,“ komentuje Kovanda.

Akcie ČEZ padají nejvíce od června.

Fialova vláda už tržní cenu ČEZ dvakrát výrazně srazila dolů. Nejprve loni v souvislosti se zavedením mimořádné daně a mimořádných odvodů, podruhé letos kvůli zjevné, oficiálně však nepotvrzené snaze vytěsnit menšinové akcionáře za pro ně nevýhodných podmínek.

„Vládní představitelé by se ideálně měli zdržet jakýchkoli veřejných komentářů na téma ČEZ a jeho restrukturalizace, dokud není na stole hotový finální návrh. Zejména premiér totiž svými dílčími, často ne zcela vzájemně konzistentními výroky vnáší mezi investory nejistotu a může budit dojem záměrné manipulace s cenou akcií podniku, jehož je vláda většinovým akcionářem. Byť spíše jde prostě o neobratnost ve vyjadřování k problematice, která není premiérovi zcela vlastní,“ uzavírá Kovanda. 

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

Dny akcií ČEZ na pražské burze jsou sečteny, říká Michal Šnobr. Nejdůležitější akcie podle něj končí

Akcie společnosti ČEZ jsou na pražské burze jednak tahounem, tvoří v objemu vložených financí téměř polovinu všech investic „drobných“ investorů. Na druhé straně kolem společnosti ČEZ je nyní nepřehledné dění. Zejména proto, že vláda má jakési záměry s firmou, ve které stát vlastní sedmdesát procent podílu, ale zároveň nedokáže veřejně sdělit, co se bude s energetickou společností dál dít.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: ČEZ těžce krvácí, za poslední týden přišel o 100 miliard své hodnoty.

Lukáš Kovanda: ČEZ za poslední týden přišel na hodnotě o 130 miliard. Zločinecká akce, bouří se minoritní akcionáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme