Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

veřejné zakázky - informace o tématu

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Územní plánování zdigitalizuje pražská Sevitech CZ za 151 milionů

Geoportál územního plánování dodá za 151 milionů korun firma Sevitech CZ.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Stát zvyšuje daně, ale města dál nesmyslně utrácejí miliardy korun

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Miliarda korun na výběh pro ledního medvěda? Symbol dekadence české společnosti

Pražská zoologická zahrada pobere 1,2 miliardy korun dotací z rozpočtu hlavního města Prahy na vytvoření nového výběhu pro ledního medvěda. Magistrát potvrdil podle médií navýšení dotace na výstavbu areálu pro ledního medvěda v pražské zoo o tři sta milionů korun z původních víc než osmi set milionů korun na 1,2 miliardy. Prý si to žádá nová dispozice.

Přečíst článek
Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahují policisté z centrály proti organizovanému zločinu

Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahují policisté z centrály proti organizovanému zločinu

Na olomouckém krajském úřadu, ale také na přerovské radnici zasahují od rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředí na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Podle informací ČTK policisté v Přerově prohledávají kancelář radního Michala Záchy (ODS), který je zároveň hejtmanův náměstek pro dopravu.

Přečíst článek
Vláda projednala nákup protiletadlových střel z Izraele za tři miliardy

Vláda projednala nákup protiletadlových střel z Izraele za tři miliardy

Nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH ve středu projednala vláda. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany (MO).

Přečíst článek
Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Na konci října je uzávěrka výběrového řízení na dodavatele jaderného bloku v Dukovanech. Jde o největší tendr České republiky za posledních třicet let, jeho hodnota bude ve stovkách miliard korun. Jaké bude konečné číslo je v rovině spekulací. Očekává se účast tří firem, americké Westinghouse, francouzské EdF a korejské společnosti KHNP. Petr Brzezina, šéf českého zastoupení Westinghouse, poskytl pro newstream.cz exkluzivní rozhovor ještě před uzávěrkou soutěže. Firma se dlouho k výběrovému řízení nevyjadřovala. Nechala se však vyprovokovat „předbitevní“ palebnou přípravou konkurence. „Jsme jediný z účastníků, jehož jaderný reaktor funguje v praxi,“ říká Brzezina. Otázka ceny za vybudování jaderných bloků podle něj není podstatná. „Hlavní je, že bude mít Česko novou elektrárnu.“

Přečíst článek
AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

Policie zasahovala na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) v trestním řízení, které se týká dotací, a zadržela několik lidí. Kriminalisté zatím nikoho neobvinili, řekl Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje. Kriminalisté podle informací ČTK byli v hlavní budově MPO, nikoli v Agentuře pro podnikání a inovace, jak informovaly některé servery.

Přečíst článek
Stavba metra D

David Ondráčka: Kdy bude metro D. A za kolik?

Zajímavá byznysově zákulisní hra se hraje kolem metra D. Největší tendr v historii města Praha je ve velkých problémech. Největší městská firma ho po dlouhých odkladech zatím nezvládla zadat. Hra je o 25 miliard, a spíš více, zájmy jsou velké, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Dalibor Martínek: 10 důvodů, proč Česko není tygrem Evropy

Česko je známé jako národ brblalů, kteří vidí chyby na druhých, na sobě žádnou. Tím špatným v našich očích je stát, vláda, politici. Rozhodně ne nikdo z nás. My jsme, jako byl Standa Gross, křišťálově čistí.

Přečíst článek
Parková čtvrť, stavba, brownfield Nákladové nádraží Žižkov

Českému stavebnictví se loni dařilo. Výstavbu táhla Praha

Stavební společnosti provedly loni stavební práce v hodnotě přes 680 miliard korun. Ve srovnání s předchozím rokem je o téměř 18 procent více, uvádí data Českého statistického úřadu. Nejaktivnější byli stavaři na území hlavního města Prahy, s větším odstupem následoval kraj Jihomoravský a také Středočeský.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nahrazení rodných čísel identifikátory nedává smysl. Ekonomický ani sociální

Vyčíslené náklady na nahrazení rodných čísel identifikátory – odpovídající 56 miliardám korun – je třeba brát s rezervou. A to přesto, že jde o náklady celé ekonomiky, ne pouze veřejného sektoru. Daňový poplatník by přímo platil pouze asi 15 miliard korun, což je část nákladu připadající na veřejný sektor. Zbytek představuje břímě sektoru soukromého, komentuje vládní návrh ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Všeobecná zdravotní pojišťovna v Praze

V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance ODS Šnajdra

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Letošní volby do Evropského parlamentu budou znamenat odklon od ctižádostivých klimatických cílů ➡️ směrem k tlaku na budoucnost průmyslu. Budoucnost Evropského parlamentu bude pravicovější než nyní, bude rozdrobenější a rozhádanější. Na dnešním briefingu v Praze na téma Jaké bude Česko v EU za 20 let to řekla analytička Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vendula Kazlauskas. 
Britská společnost JD Sports Fashion koupí za zhruba 1️⃣,1️⃣ miliardy dolarů (26,1 miliardy korun) amerického konkurenta, maloobchodního prodejce sportovního oblečení Hibbett. Největší britský maloobchodní prodejce sportovního oblečení se snaží expandovat na jihovýchod USA. S odvoláním na dnešní oznámení dvojice firem o tom informovala agentura Reuters.
Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude 👨 Tomáš Boráň, který od roku 2017 vede sekci registrací tohoto lékového ústavu. Do funkce nastoupí 1. května, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZd) Ondřej Jakob. Loni se ministerstvo šéfa SÚKL pokusilo vybrat dvakrát. 
Prodej telefonů iPhone firmy Apple se v Číně v prvním čtvrtletí letošního roku 📉 snížil o 19,1 procenta, což byl nejhorší výkon firmy od roku 2020, kdy svět bojoval s pandemií nemoci covid-19. Prodej konkurenční čínské značky Huawei naopak vzrostl o téměř 70 procent. Apple se tak mezi největšími prodejci v Číně propadl na třetí místo z loňského prvního a má jen těsný náskok před Huawei.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu 1️⃣8️⃣,8️⃣ milionu korun společnosti EP Energy Trading z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského. Sankce je za to, že EP Energy uskutečnila fúzi s Gazela Energy před tím, než měla povolení ÚOHS. 
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat nákup 45procentního podílu v 🚜 zemědělské skupině J&T Zemědělství a Ekologie (JTZE) Dušana Palcra fondem J&T Arch Investments. Vyplývá to z oznámení zveřejněného na internetových stránkách úřadu. Fond o transakci informoval na konci března, hodnotu transakce nezveřejnil.
Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl dnes guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5️⃣,7️⃣5️⃣ procenta.
Prodej elektromobilů letos navzdory nepříznivým podmínkám na některých trzích globálně výrazně naroste, vyplývá z dnes zveřejněné zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Klíčem k budoucímu růstu bude podle ní cenová dostupnost a nabíjecí infrastruktura. Letos se podle IEA prodá 1️⃣7️⃣ milionů elektromobilů, zatímco loni to bylo 14 milionů aut. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme