Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Muskova síť satelitů StarLink dostane konkurenci, Eutelsat hodlá za miliardy koupit britského rivala OneWeb

Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska
Official SpaceX Photos / Creative Commons / CC0
Dušan Kütner
duk

Francouzská satelitní společnost Eutelsat je připravena koupit britského rivala OneWeb v dohodě, která by mohla být oznámena již v pondělí, uvedla agentura Reuters s odkazem na své dva zdroje blízké jednání. Vznikem nové velké společnosti vznikne konkurence plánům miliardáře Elona Muska, jeho kosmické společnosti SpaceX a sítě StarLink na vybudování sítě tisíců satelitů kolem země, uvedl Reuters.

Reklama

OneWeb byl v posledním kole financování oceněn na 3,4 miliardy dolarů (asi 81,8 miliardy korun), uvedl jeden ze zdrojů agentury. Eutelsat již má ve OneWebu 23procentní podíl a je jeho druhým největším akcionářem.

Společnost OneWeb plánuje vytvořit celosvětovou internetovou síť pomocí satelitů s přístupem z kteréhokoli místa na světě, ať už na zemi, na moři nebo ve vzduchu. Většinu jejích satelitů vynesly na oběžné dráhy ruské rakety Sojuz z kosmodromu Vostočnyj v Rusku a z Bajkonuru v Kazachstánu. Správní rada firmy ale na začátku března po začátku ruské invaze na Ukrajinu odhlasovala přerušení všech startů z Bajkonuru.

Sloučení Eutelsatu a OneWebu by posílilo jejich pozici v závodě o vybudování konstelace satelitů na nízké oběžné dráze, což by mohlo ohrozit plány takových společností, jako je StarLink vlastněný firmou SpaceX nejbohatšího člověka na zemi Elona Muska či Project Kuiper od Amazonu, uvedl Reuters.

Čína 24. července 2022 vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Modul Wen-tchien (Hledání nebes) váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty.

VIDEO: Čína vypustila další modul, pomůže rozšířit kosmickou stanici o tři místa

Čína vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na záběry čínské televize. Modul Wen-tchien (Hledání nebes), který váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty, vynesla v 08:22 středoevropského času raketa z kosmického střediska Wen-čchang na tropickém ostrově Chaj-nan.

Přečíst článek

Očekává se, že poptávka po vypouštění satelitů se zrychlí poté, co nedávné sankce odsunuly ruský kosmický průmysl na vedlejší kolej a obří satelitní konstelace by mohly nabídnout nový kanál pro přenos širokopásmového internetu z vesmíru.

Propojení s Čínou

Spojení je politicky citlivé, protože by dalo dohromady indického miliardáře Sunila Bhartiho Mittala, Francii, Čínu a Británii jako akcionáře společného subjektu. Bharti Global je největším akcionářem OneWeb. Největším akcionářem Eutelsatu je francouzská státní investiční banka Bpifrance s pětinovým podílem. Jejím čtvrtým největším akcionářem je podle údajů Refinitivu čínský suverénní fond China Investment Corporation.

OneWeb byl zachráněn před bankrotem britskou vládou a indickou Bharti Global. Převzetí zanechá britské vládě menšinový podíl ve sloučeném podniku, uvedl jeden ze zdrojů. 

Astronaut Reid Wiseman při jeho vesmírném "workoutu"

Naplnění snu Elona Muska o letech na Mars ohrožují limity lidského zdraví

Říká to nejbohatší člověk na světě, technologický vizionář Elon Musk, říkal to nejznámější fyzik tohoto století Stephen Hawking: lidé musejí do vesmíru, osidlovat nové planety. Jenže lékařské výzkumy ukazují, že jim to tak snadno nepůjde. A že tedy pokud budeme chtít ve vesmíru třeba těžit suroviny, bude to spíše práce pro roboty, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Eutelsat má na pařížské burze tržní hodnotu 2,4 miliardy eur (asi 58 miliardy korun) s čistým dluhem tři miliardy eur ke konci roku 2021.

Británie si po dohodě ponechá zvláštní práva na OneWeb, uvedl druhý zdroj, včetně veta ohledně prodeje klientům považovaným za nebezpečné z bezpečnostních důvodů a veta ohledně změny umístění sídla. Tato zvláštní práva také zahrnují veto nad obchodními vztahy, které mohou ohrozit takzvanou zpravodajskou alianci „Five Eyes“, zahrnující Austrálii, Kanadu, Nový Zéland, Spojené království a Spojené státy, a slovo v dodavatelském řetězci a rozhodnutích o zahájení výroby.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel na Hrad. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, 9. března 2023, Pražský hrad. Prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová zdraví přihlížející z balkonu na třetím hradním nádvoří.

FOTOGALERIE: Týden ve světě: Pavlova inaugurace, netradiční MDŽ i sníh nad Hollywoodem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme