Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový trend: nejvíce skotské whisky se loni vyvezlo do Indie

Nejvíce skotské whisky se loni vyvezlo do Indie.
Profimedia
 ČTK

Skotští výrobci whisky loni vyvezli 1,67 miliardy sedmisetmililitrových lahví tohoto nápoje, o 21 procent více než v roce předchozím. Největší odbyt nacházeli v regionu Asie a Tichomoří, zejména v Indii. Ta je nyní v čele exportního žebříčku podle objemu, a předstihla tak Francii. Vyplývá to z údajů Skotské asociace whisky (SWA).

Reklama

Cena loni vyvezené skotské whisky byla 6,2 miliardy liber, o 37 procent vyšší než v předchozím roce. Nejvýnosnějšími destinacemi byly v tomto ohledu Spojené státy, Francie, Singapur a Tchaj-wan. Zájem o skotskou po pandemii covidu-19 opět roste i v Evropské unii, hlavními odběrateli jsou Francie, Německo a Španělsko, v první desítce je i Polsko.

„Suchej únor“ letos připraví prodejce alkoholu o 750 milionů korun. Češi i tak za alkohol utratí poprvé přes 100 miliard korun

Lukáš Kovanda: „Suchej únor“ letos připraví prodejce alkoholu o 750 milionů. Češi i tak za alkohol rekordně utráceli

Stále populárnější akce „Suchej únor“ představuje stále větší problém pro prodejce alkoholu. Ať už se jedná o hospody či hypermarkety. Kvůli existenci akce, při níž se Češi na celý druhý měsíc roku (a někteří i na déle) vzdávají konzumace alkoholických nápojů, přicházejí totiž prodejci alkoholu o stále méně zanedbatelnou část svých tržeb. Letos lze jejich ztrátu způsobenou akcí „Suchej únor“ vyčíslit na zhruba půl miliardy korun, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Nejprudší nárůst zájmu o skotskou whisky zaznamenali výrobci v Indii, kde objem dovozu meziročně vzrostl o 60 procent. Stále větší oblibu si tento nápoj získává i na Tchaj-wanu, v Singapuru nebo Číně.

Whisky z portfolia Wine Managementu

Investice do burgundského nebo „královské” whisky téměř odolávají inflaci, říkají experti

Portfolio fondu kvalifikovaných investorů Wine Management se opět rozrostlo. Kromě lahví burgundského a šampaňského vína i o další dvě whisky láhve z limitovaných edic k 70. výročí panování Alžběty a korunovace nového britského krále Karla III. Česko se dostalo na světovou mapu whisky, říkají zakladatelé fondu.

Přečíst článek

Mění se také typy vyvážené whisky. Zejména indičtí konzumenti dosud upřednostňovali míchanou whisky, která je levnější. Nově u nich ale roste zájem o dražší jednosladovou whisky. Tento trend odráží rostoucí kupní sílu obyvatel Indie, uvedla BBC.

Česko-bavorský festival Treffpunkt.

Němci loni vypili více piva. Nebýt fotbalového mistrovství v Kataru, bylo by to ještě víc

Německým pivovarům se loni po dvou letech poklesu způsobeného pandemií nemoci covid-19 podařilo zvýšit prodej piva, nepodařilo se jim však dostat nad úroveň z doby před pandemií. Celkem pivovary a sklady piva v zemi prodaly 8,8 miliardy litrů piva, což bylo o 2,7 procenta více než v předchozím roce. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil spolkový statistický úřad.

Přečíst článek

Skotská whisky přesto na indickém trhu zůstává luxusním zbožím, 98 procent whisky prodané v Indii pochází z jiných zemí než ze Skotska. Jednou z příčin je i vysoká dovozní daň, která u whisky činí 150 procent. Prosadili ji indičtí výrobci alkoholických nápojů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na palubu bez víza. Zaměstnanec British Airways pomáhal pašovat uprchlíky

Na palubu bez víza. Zaměstnanec British Airways pomáhal pašovat uprchlíky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme